Mlada novosadska inovatorka koja je oduševila svet

Tri zlatne medalje sa salona “Arhimedes” Jovana Kondić je dobila za svoj izum – termoizolacioni panel napravljen od zeolita, vlakana celuloze i cementa.

Mlada inovatorka iz Novog Sada Jovana Kondić koja je na XVIII Moskovskom internacionalnom salonu inovacija “Arhimedes” osvojila tri zlatne medalje danas je u Gradskoj kući bila gost gradonačelnika Miloša Vučevića.

Jovana je na tom takmičenju predstavila svoj izum – termoizolacioni panel napravljen od zeolita, vlakana celuloze i cementa, koji je ocenjen kao izuzetan jer je visokoefikasan, ne gori i može se reciklirati, čime čuva životnu sredinu.

– Za mene je ovo bilo predivno iskustvo. Vratila sam se kući sa odličnim utiscima, posebno povodom toga što sam uspela da ostvarim veliki san, a to je osvajanje tri zlatne medalje. Želim da se zahvalim Gradu Novom Sadu i gradonačelniku Vučeviću koji su mi omogućili da odem u Moskvu i da predstavim svoj grad i državu u najboljem svetlu. Drago mi je što sam uspela da učinim svoj grad ponosnim i nadam se da će i ubuduće biti ovako dobrih rezultata istakla je Jovana Kondić.

Gradonačelnik Vučević je rekao da je Jovana apsolutno dominirala u Moskvi osvojivši tri zlatne medalje za svoj izum. – Uvek sam ponosan kada imam priliku da upoznam i podržim uspešne Novosađane, ljude koji stvaraju pravu sliku Novog Sada. Ovo je veliki Jovanin uspeh, ali i uspeh njene porodice i tima koji je sa njom radio, i još jedan sjajan rezultat Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“. Voleli bismo da naši najbolji đaci nastave studiranje kod nas ili možda u inostranstvu na najboljim Univerzitetima, ali da se vrate da žive i rade u našoj državi – rekao je Vučević i čestitao Jovani Kondić na izuzetnom uspehu.

Jovana je učenica drugog razreda Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ i dobitnica WIPO (World Intellectual Property Organization) zlatne medalje za najboljeg mladog inovatora kao i zlatne medalje na 28. Tesla festu.

Na XVIII Moskovskom internacionalnom salonu inovacija “Arhimedes”, osvojila je zlatnu medalju “Arhimedes”, zlatnu medalju od Internacionalnog salona inovacija i novih tehnologija “New Time” iz Sevastopolja i zlatnu medalju od Hrvatskog saveza inovatora.

Izvor: mojnovisad.com