Zašto je važna odgovarajuća podloga pre polaganja poda

Pronalaženje najbolje podloge je važno za konačni rezultat i celokupan utisak vašeg poda. Pročitajte naš korisni vodič da biste pronašli najbolju podlogu za vas.

Uvod u najbolju podlogu

Pronalaženje najbolje podloge za vaš tip poda je od vitalnog značaja za povećanje dugovečnosti vašeg poda, kao i za zaštitu od oštećenja kao što je ona uzrokovana vlagom.

Naš članak za najbolju podlogu istražuje različite vrste podloga koje postoje i predstavlja najbolju podlogu za mnoge različite vrste podova. Ovaj članak će se pokazati od pomoći ako planirate da instalirate novi pod ili ako jednostavno želite da proširite svoje znanje o ovoj temi.

Šta je ustvari podloga?

Sada ćemo definisati šta je podloga. U ovom pasusu ćemo takođe objasniti zašto se koristi, koliko dugo je u upotrebi i koje su posledice nekorišćenja podloge. Podloga je barijera koja se postavlja ispod vašeg poda. Osnovna svrha podloge je da zaštiti vaš finalni pod od oštećenja kao što su ona uzrokovana uticajem temperature i vlagom.

Dobra podloga će takođe poboljšati osećaj komfora tokom hodanja po podu u datoj prostoriji. Podloga postoji od 1940-ih i značajno je dobila na popularnosti tokom druge polovine prošlog veka.

Odsustvo podloge može učiniti hodanje po podu neudobnim i ostaviti vaš pod podložnim različitim oblicima oštećenja. Međutim, nekim podovima možda neće biti potrebna podloga. Ovo važi za vinilne podove za koje može ili ne mora biti potreba.

Geofol podna podloga
foto: Tritonex

Podloga od filca

Podloga od filca je tradicionalni oblik podloge koja se obično sastoji od vune. Koristi se kao podloga koja može produžiti vek trajanja tepiha. Takođe pruža odličnu podršku za podove tepiha. Podloga od filca je napravljena od prirodnih vlakana i stoga ne odaje nikakva isparljiva organska jedinjenja (VOC).

Prednosti:
– Ne ispušta VOC.
– Svaki proizvod od filca može se 100% reciklirati.
– Može ponuditi toplotnu i zvučnu izolaciju.
– Veoma čvrsta podloga.

Kombinovana podloga

Kombinovana podloga je ona koja se sastoji od dva različita materijala, onih od filca i gume. Kombinovana podloga je idealna za postavljanje ispod tepiha i nudi svojstva kao što su toplotna izolacija i izdržljivost.

Prednosti:
– Nudi bolju izolaciju od nekih drugih vrsta podloge.
– Pruža odlične nivoe izdržljivosti.

Podloga od sunđeraste gume

Ova vrsta podloge se sastoji od meke sunđeraste gume. Dostupna je u tradicionalnom talasastom obliku i ravnom gumenom obliku koji je moderniji. Guma od sunđera će se spljoštiti brže od ravne gume. Obe verzije ove podloge se koriste ispod tepiha.

Sunđerasta guma je pogodnija za područja sa malim prometom, kao što je spavaća soba, dok je ravna sunđerasta guma pogodnija za prostore sa velikim prometom kao što je dnevna soba.

Prednosti:
– Pruža meko podnožje i drugo je po mekoći, mekša je samo PU pena.
– Posebno čvrsta podloga.

Mrvljena guma

Druga vrsta podloge je gumena podloga. Napravljena je od „mrvica“ gume uzetih sa guma polovnih automobila. Ova podloga se koristi za polaganje ispod podova od tepiha.

Ova vrsta podloge se takođe može smatrati akustičnom podlogom jer pruža zapanjujuće dobru zvučnu izolaciju zbog svojstava reciklirane gume.

Prednosti:
– Veoma čvrsta i gusta.
– Odlična sposobnost zvučne izolacije.
– Može se lako oporaviti od tragova nameštaja.
– Ima tendenciju da se pravi od 80-100% recikliranih materijala, što ga čini ekološki prihvatljivim.

Podloga od PU pene
Podloga od PU pene

Podloga od PU pene

Podloga od PU pene je posebno popularna među potrošačima. Sastoji se od reciklirane pene za nameštaj. Podloga od PU pene se može kupiti u različitim debljinama sa različitim dostupnim opcijama.

Na ovaj način možete pronaći pravi proizvod koji odgovara vašem budžetu. Debljina podloge od PU pene će obezbediti bolju toplotnu i zvučnu izolaciju, a istovremeno će poboljšati osećaj hodanja po podu.

Podloga od PU pene je najpogodnija za spavaću sobu jer će ponuditi dugotrajno meko podnožje, posebno imajući u vidu da će spavaća soba imati manji promet nego mnoge druge prostorije u kući.

Prednosti:
– Pruža posebno meko podnožje.
– Izuzetan toplotni izolator.
– Napravljena od recikliranog materijala.

Prethodni tekstMeđunarodna izložba keramike se vratila: vrhunac godine
Sledeći tekstUređenje industrijskog objekta u Krnješevcima