Leteći tepih

Digitalna obrada nudi mogućnost kreiranja fantastične slike na novi način, radi stvaranja potpuno novog okruženja. Mi sada imamo mogućnost da postavimo bilo koju sliku na zid (preko digitalno štampane pozadine), zavese, plafone. Sada je stvoren i digitalni tepih, koji daje potpuno umetničku kontrolu nad enterijerom kao nikada pre. Kada prvi put vidite izuzetan rad iranskog umetnika Seyed Alavi, ostaćete više nego zatečeni i paralizovani od oduševljenja. Najnoviji projekat „Alabama“ inspiriše mnoštvo ideja iz kreativaca širom sveta.

„Leteći tepih“

Možete Ii da zamislite put ka vašem avionu od parking do piste? Alavi jr stvorio 150 metara „letećeg ćilima“ koji digitano prikazuje kopiju toka reke Sakramento. Tepih prikazuje oko pedeset milja dužine reke. Pejzaž se može videti na visini od oko 2 kilometra. Prosto je neverovatno kakve je sve slike moguće odštampati danas, i na kakvim sve površinama.

Umetnost ili više?

Alavi želi da svaki posetilac i gledalac oseti iskustvo koje pruža estetika, pre nego što spozna umetničku notu projekta. Pozivajući se na iskustvo leta i letenja, Alavi potvrđuje da ovaj veliki komad tepiha, uživa u potpunosti naziv „letećeg“, budući da prekriva veliku površinu i ojačava osećaj pripadnosti i veze za posetiocem. Na ovaj način, tepih može biti poistovećen sa pragom „dobrodošlice“, za sve ljude  koji kroče na Aerodrom u Sakramentu.

 

Princpi rada letećeg tepiha

Tepih koristi kompjuterizovani kontroler kako bi pokrenuo niz sijalica koje vise u zamračenom prostoru. Sijalice stvaraju niz sekvenci u vremenu, koje se očitavaju poput crteža u prostoru.

Ukoliko ikada budete u prilici da zakoračite ovim vodenim, a suvim prostranstvom, prenesite nam utiske.