Kako žene biraju podne obloge

Kada je uređenje enterijera u pitanju, uglavnom su žene te koje donose krajnju odluku. Istina, da se ne naljute jače polovine, ima tu i njihovog uticaja, koji se uglavnom bazira na funkcionalnosti i određivanju budžeta.

Prilikom izbora podnih obloga, žene imaju svoje kriterijume kojih se uglavnom drže. Ima tu nekih sitnih odstupanja u zavisnosti od preferencija svake žene ponaosob, ali u suštini, ovo su neki kriterijumi kojima se lepše polovine rukovode.

Mora da bude lepo

Jasno vam je kada je lepota u pitanju tu nema polemike. Podne obloge moraju imati tu dozu estetike koju će širiti u prostoru u kome se nalaze. Posebno, što se podovi ne menjaju toliko često, te lepota mora da zrači duže vreme. Mada, i ovo je diskutabilno, jer znate kakve su žene, ako vide da je nešto u trendu, a da se njima taj trend dopada, pronaće će rupu u budžetu, preturiće celu kuću i postaviće novu podnu oblogu. Drugim rečima, promene su moguće, ali moraju biti lepe. I tu nema mesta polemici.

Lepota koja traje

Prilikom izbora poda, žene vodeći se lepotom kao ključnim kriterijumom, vode računa da podna obloga bude kvalitetna i da traje. Ta trajnost garantuje funkcionalnost, ali i, zaključujete i sami, garantuje i lepotu. Ovo je posebno važno, budući da su podne obloge izložene mehaničkom, fizičkom, hemijskom pritisku i kao takve, ukoliko su lošijeg kvalitet ili se neodgovarajuće održavaju i neguju, sklone su oštećenjima i narušavanju izgleda. Sa druge strane, oštećeni pod ne samo da ružno izgleda, nefunkcionalan je, nebezbedan i spreman za zamenu.

Izbor podne obloge/ Foto: pexels.com

Stoga, žene, poznavajući svoje ukućane, posebno decu i kućne ljubimce i njihove aktivnosti, biraju podove koji će zadovoljiti potrebe ukućana, ali i lepotu bez koje ne ide.

Način održavanja

Svakodnevno i intenzivno korišćenje podnih obloga zahteva i njihovo redovno održavanje i negovanje, što, drage dame će se posebno složiti nije nimalo naivno, lagano i brzo. Naprotiv nega kao svaka nega zahteva vreme, kvalitetna sredstva i temeljan rad. Pa vi sada procenite koliko vremena na dnevnom nivou je potrebno samo za održavanjem podova. Mnogo. Zato, žene, poučene iskustvom prilikom odabira podne obloge, veliku pažnju posvećuju izboru podnih obloga čiji se materijali lako održavaju.

Čišćenje vinil podova
Čišćenje poda/ Foto: freepik.com

Šta to zapravo znači, pitate se? Evo, konkretnog primera za parket. Veoma je važno znati da postoji parket koji kao završnu obradu ima lak, ali i parket sa uljanom završnom obradom.

U slučaju lakiranog parketa, formira se zaštitni, lak sloj koji pruža dobru zaštitu i lako i jednostavno uklanjanje vode, prašine i drugih nečistoća. Sa, druge strane, uljani parket koji se ističe svojim prirodnim izgledom je zahtevniji za održavanje, iz prostog razloga što nema te površinske plastične, lak barijere koja sprečava prodor nečistoća u dublje slojeve drveta. Da ne bude zabune, uljani parket nije manje otporan, nego zahteva veću pažnju i češće održavanje.

Različiti dezeni parketa
Enterijer dnevne sobe / foto: freepik.com

Kako je u pitanju parket, tradicionalna podna obloga koja drži standard u svetu podova, važno je naglasiti da proizvođači parketa sa lak, kao i sa uljanom završnom obradom sve veću pažnju posvećuju unapređenju kvaliteta, otpornosti i samog izgleda, preferirajući prirodnost, udobnost i lakoću održavanja.

Pa, drage žene, vidite li sa kolikim predznanjem se ide u kupovinu parketa. Nije strašno. Važno je samo da se dobro informišete o stanju na tržištu i osobinama podne obloge koju birate.

Pored navedenih kriterijuma izbora, koje dominiraju u ženskom procesu kupovine, važno je naglasiti da su važni uslovi izbora i prirodnost, ekološki aspekti zdrave podne obloge, udobnost koju podna obloga pruža, da li je topla, da li može da zaštiti, kako ukućane, tako i komšije od buke koju klinci prave. Naravno tu je i cena, koja je uvek važna, ali koja ne treba da bude ograničavajući faktor, što kod žena, budimo iskreni, nema nikakve šanse spram njihove, već donesene odluke.

Savet za kraj i izbor podne obloge

Drage dame, držite se svojih pravila kada su izbor i kupovina podnih obloga u pitanju. Jer, ko bolje zna šta je najbolje za vas i vaše ukućane, od vas samih. Nije li tako? Samo, kako se podovi kupuju na duge staze, a vi želite da te staze budu na najvišem nivou, posebno estetskom, izdvojte, onako, uz kafu, neko vreme i istražujte šta se dešava u svetu podnih obloga. Ukoliko već znate materijal podne obloge koju birate, na pola ste puta do najbolje odluke, ali ne žurite. Polako saznajte sve novine u pogledu izgleda, održavanja, cena i donesite najbolju moguću, vašu odluku za uređenje enterijera, koja će raditi za vas i uživajte. Život je lep, popločajte ga najlepšim podovima.