Toplina porodičnog doma – Parket

Potrudili smo se da za vas odgovorimo na nekoliko najčešće postavljenih pitanja, upućenih na adresu redakcije, a koja se tiču parketa. Veoma je važno da znate koji je maksimalan procenta vlage dozvoljen u košuljici preko koje želite postaviti parket, kao i da li se parket može postaviti na već postojeću podnu oblogu ili u kupatilo.

Da li se parketi mogu montirati na pod sa toplovodnim podnim grejanjem?

Za montažu na pod sa toplovodnim podnim grejanjem preporučujemo dvoslojne ili troslojne gotove parkete. Dvoslojni gotovi parketi imaju odgovarajuću konstrukciju i debljinu od 10 do 11 mm. Donji, noseći sloj, može biti vezana ploča, HDF ploča ili jelova daska. Ovakvom konstrukcijom daščice postiže se stabilnost parketa. Skupljanje i rastezanje drveta se ne odvija na vidnom već u nosećem delu parketa. Uprkos konstrukciji daščice, zbog osobina drveta, za montiranje na pod sa toplovodnim podnim grejanjem ne savetujemo parket od bukve, jatobe, masline i kanadskog javora. Pri zagrevanju sistema pazite da ne dolazi do brze promene temperature, da temperatura poda ne prelazi 26oC i da je vlažnost vazduha u prostoriji od 40 do 60%.

Da li se parket može montirati u kupatila ili slične vlažne prostorije?

Većina parketa nije odgovarajuća za montažu u vlažnim prostorijama. Izuzetak su termički obrađeni parketi koji se mogu montirati i u kupatila i u saune. Zagrevanjem iznad 200oC vlažnost drveta se spušta na skoro 0% i time se smanjuje stepen rastezanja i skupljanja drveta pri promeni procenta vlage u prostoriji gde smo montirali podnu oblogu. Savetujemo Vam da za zaštitu poda u kupatilima koristite prirodno ulje za parkete.

Da li se parket čisti mokrom krpom?

Parket je površinski zaštićen uljem ili lakom. Bez obzira o kakvoj se zaštiti radi pri čišćenju izbegavajte preteranu upotrebu vode. Pri čišćenju mokrom krpom mora se paziti da voda ne kaplje, odnosno da je krpa samo vlažna. Voda može proći kroz lak na vodenoj osnovi i napraviti fleku na drvetu koju nećemo moći da očistimo. Za čišćenje i održavanje upotrebljavajte namenska sredstva za održavanje lakiranih i uljenih površina, koje možete nabaviti na tržištu.

Da li postoji parket koji možemo montirati na već postavljenu podnu oblogu (npr. tekstilna obloga, keramika, laminatni pod)?

Troslojni gotovi parket se može montirati »plivajući« na sve podloge koje su tvrde, ravne, suve i čiste. U slučaju da niste sigurni u to da li parket možete položiti na Vašu postojeću podnu oblogu, predlažemo da se posavetujete s prodavcem ili parketarom. Parket možete lepiti na keramičke pločice koje ste prethodno izbrusili.

Koliko vremena je potrebno za sušenje betonske košuljice?

Parket možete montirati na betonsku košuljicu čija je vlažnost ispod granice od 2%. Vreme potrebno za sušenje se razlikuje. Pre početka montaže parketa obavezno izmerite vlažnost betonske košuljice. Betonsku košuljicu možete brže osušiti mašinama za sušenje. Montažu možete ubrzati i upotrebom dvoslojnog nanosa predpremaza koji ima i funkciju parne prepreke.

Da li su parketi otporni na ogrebotine i druga mehanička oštećenja?

Površina parketa može biti uljena ili lakirana. Lak i ulje su više ili manje otporni na habanje i manja mehanička oštećenja. Za zaštitu i obnovu uljenih parketa možemo upotrebljavati ulje s većim procentom tvrdih materija i na taj način možemo da povećamo tvrdoću površine. Drugi faktor od kojeg zavisi otpornost parketa na mehanička oštećenja je tvrdoća drveta po Brinelovoj skali.

Da li parket možemo polagati i u poslovne prostorije, lokale, hotele?

Uljeni parketi koji se povremeno održavaju otpornijim uljima mogu se montirati i u javne prostorije. Uz odgovarajuću negu i održavanje parket i u takvim prostorijama može biti lep dugi niz godina.