Kupovina pločica za terasu može da počne!

Kada ste nabavili sjajnu garnituru za sedenje, idealan suncobran, sredili malu baštu i ukrasili svoju terasu, ostalo vam je samo da se pobrinete oko površina koje vas okružuju. Kupovina pločica za terasu je veoma zahtevna. Naravno, pošto je reč o spoljnom delu stambenog prostora, najzahvalnije bi bile pločice za eksterijer. Iako vam se čini da ćete ih izabrati lako, na tržištu je ponuda tako velika da ćete sigurno biti u nedoumici. Zato nekoliko saveta i nekoliko predloga nije na odmet.

Kako birati pločice za terasu?

Za početak, ne morate nužno uklapati ambijent na terasi sa uređenjem i stilom vašeg doma unutra. Neka, slobodno, terasa bude vaša mala oaza i neka se kao takav kutak za mir razlikuje od svega ostalog. Ipak na neke stvari morate obratiti pažnju. Kvalitet pločica za terasu je veoma bitan, jer je to prostor koji se tako temeljno ne uređuje često. Zato najpre, tražite pločice koje će biti otporne na različite temperature i vremenske prilike. Moraju dobro da podnose i +40 i -10 stepeni.

Zatim, neka vaše pločice budu maksimalno otporne na vlagu i minimalno vodopropustive (po mogućstvu manje od 0,5%). Ono na šta još treba da obratite pažnju je da pločice za terasu budu „neklizajuće“, odnosno, sa nekom teksturom koja će sprečiti klizanje po njima. Sa druge strane, povedite računa o otpornosti pločica na abraziju, jer je važno da budu dovoljno čvrste i kvalitetne kako ne bi trpele mehanička oštećenja i brzo habanje.

Kupovina pločica za terasu
Foto: Zorka Keramika doo / keramičke pločice Paladiana Grey 33×33

Kako uklapati?

Kada ste rešili kvalitet i karakteristike pločica za terasu, pređite na oblik i dimenzije. Recimo, velike pločice se ne preporučuju za terase male kvadrature, jer je neophodno rezati ih, ukrajati i tako se gubi na njihovoj prvobitnoj efektnosti. Za male terase, najbolje je birati uske i dugačke pločice, kako bi je vizuelno produžile. Ukoliko je reč o većim i prostranim površinama, na njima će lepo izgledati pločice za terasu velikih dimenzija. Ne uvek, ali u glavnom, morate ih uklapati i uz ogradu.

Tako staklena ograda zahteva neku imitaciju mermera ili prirodnog kamena i sl, dok uz drvenu ogradu savršeno pristaju vintidž pločice za terasu koje imaju dezen drveta, takođe, iz metalnu ogradu dobro je uklopiti lepe keramičke pločice svetle boje, a uz ogradu od kuvanog gvožđa odlično pristaje granit ili pločice koje imitiraju ciglu.

Materijali i dezeni pločica za terasu

Što se tiče materijala, najbolji je mermer, ali je skup, pa ga lako može zameniti mnogo povoljniji granit, odnosno granitne pločice za terasu koje su urađene kao imitacija mermera. Najrasprostranjeniji materijal je keramika. Razlog tome je što je izdržljiv, pristupačan i u najrazličitijim dezenima. Dezen pločica za terasu može biti imitacija nečega – kamena, drveta, mermera, betona, cigle…

Može se naći u svim bojama i u svim dimenzijama i oblicima. Tako da, ako birate upadljivu boju, neka oblik pločica bude jednostavan ili ako birate neobičan oblik, neka boja bude neutralna, smirujuća.

Iako cena opravdava kvalitet pločica za terasu, vi ugodite svom ukusu, svojim potrebama i držite se osnovnih karakteristika – tako sigurno nećete pogrešiti. Konsultujte se obavezno sa prodavcem, kako bi vas uputio na to koje su pločice kakvih karakteristika i sprečio vas da se zagledate u pločice koje nisu za terasu, odnosno koje nisu za spoljašnju upotrebu.

Da li će sada kupovina pločica za terasu biti olakšana?