Kako nastaju epoksidni podovi?

Epoksidni podovi takođe su vrsta dekorativnih industrijskih podova. Nastaju stvaranjem smese od epoksi smole, agregata, tj. kvarcnog peska, i mase za stvrdnjavanje. Ovoj masi su potom dodavana i druga jedinjenja, koja su uticala na veću otpornost, ali i boje, koje doprinose da ovi podovi dobiju notu elegancije i modernosti. Posebno su zanimljivi 3D epoksidni podovi, koji su po sastavu isti kao epoksidni, ali sa dodatkom 3D folije pomoću koje se stvara trodimenzionalna slika.

Epoksi pod
Epoksidni nastaju stvaranjem smese od epoksi smole, agregata, tj. kvarcnog peska i mase za stvrdnjavanje

Primena industrijskih dekorativnih podova u enterijeru omogućava stvaranje osećaja širine i prostor vizuelno čini većim. Dakle, oni „rasterećuju” prostor jer pod nije isprekidan fugnama, naglim promenama boje i formata, već sasvim kompaktan, jedinstven i prijatan. Upotrebi ovih podova, osim estetskih efekata koji se mogu postići, pogoduje relativno brza ugradnja, laka održivost i niska cena.

Pored toga što dekorativni podovi izgledaju savršeno i prosto nestvarno, oni su odlični jer se veoma glatki, otporni na oštećenja – veoma su jaki i izdržljivi, otporni na vodu i imaju određenu toplotu. Zašto je to tako? Odgovor se nalati u činjenici da su, iako dekorativni, ovo ustvari epoksidni podovi kojima osnovna namena nije dekoracija već izdržljivost i jačina. Dakle, možemo reći da su epoksidni podovi u enterijeru „doterana verzija“ industrijskih podova.

Autor teksta: Sanja Dakić