Kako nastaje pluta za podne obloge

Pluta za podne obloge dobija se od kore specijalnog, plutinog hrasta, koja se u listovima posebnim nožem ručno skida sa stabla. Radi se o sirovini mekane, sunđeraste strukture sa jasno vidljivim šupljinama, koja se sme uzimati do 50% debljine kore, samo sa stabala starih najmanje četvrt veka, i to svakih osam do deset godina da bi kora u međuvremenu uspela da se obnovi.

Pluta je izuzetno mekane strukuture, što je čini prijatnom površinom za hodanje
Pluta je izuzetno mekane strukuture, što je čini prijatnom površinom za hodanje

OBLOGA OD PLUTE može biti koncipirana u vidu lepljenih pločica od presovanih granula ili opiljaka, odnosno kao modularni pod od višeslojnih kraćih dasaka – elemenata sa osnovom od plute preko koje ide stabilizacioni sloj lesonita, zatim glavni habajući sloj plute, te zaštitna troslojna impregnacija od poliuretana na bazi vode.

Plutin hrast raste jedino u Portugalu, Španiji i na Mediteranu (Italija, Francuska, zemlje Magreba), i zbog ovakve ograničenosti izvora za podove se umesto listova kore neretko koristi reciklat od iskorišćenih čepova za vinske boce u formi opiljaka i diskova.

Osim što se zbog vrhunskih termoizolacionih svojstava svrstava u tople obloge idealne za prostorije u kojima se dugo boravi tokom dana poput dnevnog boravka ili dečije sobe, pluta je zahvaljujući strukturi vrlo prijatna za hodanje i zdravstveno preporučljiva svima onima koji imaju problema sa kičmom, kolenima i zglobovima, a kao odličan apsorber udaraca bezbedna površina za igranje. Takođe ne pogoduje razvoju mikroorganizama, ne skuplja prašinu i važi za antialergensku oblogu adekvatnu za decu i astmatičare.

Pluta za podne obloge
Pluta je među najzastupljenijim eco-friendly materijalima

Svojstvo ublažavanja udaraca kod ovog materijala upareno je sa minimalnom akustičnošću (ne proizvodi glasne zvukove u kontaktu sa obućom) i izraženom redukcijom okolne buke, čime se dobija kvalitetan zvučni izolator koji u prostoru upija većinu šumova i perifernih zvukova, kako unutrašnjih tako i spoljašnjih.

INTERESANTNO je da pluta ima i jedno pomalo kontradiktorno svojstvo: iako drvnog porekla važi za teško zapaljivi materijal koji zahvaljujući tome u slučaju izbijanja požara posredno usporava širenje plamena, što znači da je stambeno bezbedna.

Autor teksta: Jelena Mitrović, diplomirani novinar