REČ STRUČNJAKA: Podne obloge koje odgovaraju na vaše zahteve

Intervju:
P. Redakcija časopisa “PODOVI”
O. Biljana Ranković, Floor Experts d.o.o.

Danas, u jeku tehnoloških inovacija i konstantnom preporodu materijala, pa i podnih obloga, zaista je teško odabrati adekvatnu. I to nije zato što određena podna obloga neće zadovoljiti vaše kriterijume, naprotiv, čini se da pre možemo govoriti o velikom izboru materijala koji svaki na svoj način, odgovara onome što tražite.

Biljana Ranković, kompanija Floor Experts
Biljana Ranković, kompanija Floor Experts

To tvrdimo na osnovu svakodnevnih razgovora sa našim čitaocima koji imaju razna pitanja na osnovu onoga što su pročitali, a u nameri da dobiju najbolji odnos cene i kvaliteta i zadovolje neke svoje lične kriterijume u dizajnu. Zato ćemo i ovaj put, kroz rubriku REČ STRUČNJAKA pokušati da u vaše ime rešimo neke nedoumice tako što ćemo konsultovati stručnjake iz oblasti podnih obloga. Za vas, u ovom broju, odgovara Biljana Ranković, stručnjak iz kompanije Floor Experts, jedne od najuspešnijih kompanija podnih obloga kod nas.

KUPILI SMO KUĆU, PA BIRAMO PARKET ZA DNEVNI BORAVAK, MEĐUTIM, ON NIJE NEŠTO PRETERANO VELIK. DA LI MOGU ODABIROM ODREĐENOG PARKETA VIZUELNO “DOBITI” VEĆU KVADRATURU I KOJI JE TO PARKET?

Naravno. Za prostorije manjih dimenzija preporučujemo daske manjih dimenzija i svetlije boje. Maksimalna dimenzija treba da bude 120×1200 mm, a boje od bele, preko krem do svetlije sivih tonova.

DA LI DA STAVLJAM LAMINAT PREKO PARKETA KOJI JE JAKO STAR ILI JE VAŠ SAVET DA IPAK PROBAM DA GA REPARIRAM?

Ukoliko se stari parket odvojio od košuljice ili rasušio najbolje je izvaditi ga, izravnati košuljicu i staviti nov pod. Ni stavljanje laminata preko takvog parketa, a ni reparacija tog parketa nije idealno rešenje. Ukoliko stavite laminat preko starog odlepljenog i rasušenog parketa, sve zajedno će da se ugiba i “krcka“ pod nogama, dok repariranje takvog starog parketa najčešće nije moguće i predstavlja bespotrebno trošenje vremena i novca.

KAKO SE LAMINAT DANAS RAZLIKUJE OD ONOG OD PRE RECIMO 10 GODINA I IMA LI UOPŠTE RAZLIKE U KVALITETU MATERIJALA?

Kvalitet laminata raste iz godine u godinu. Neuporedivi su laminati od pre 10 godina i danas. Osnova laminatne daske, tj. HDF ploča (high density fibreboard) je zamenila MDF (medium density fibreboard), a takođe završne folije su sve boljeg kvaliteta. Današnji laminati su ekološki, bez emisije formaldehida, veoma otporni na habanje, sa garancijama proizvođača od 10-30 godina, u zavisnosti od klase otpornosti.

ŽIVIM U JAKO BUČNOM KRAJU I MOJA SESTRA KOJA ŽIVI U NEMAČKOJ MI PREPORUČUJE PLUTU. ZAŠTO ONA KOD NAS NIJE MNOGO VIŠE TRAŽENA S OBZIROM NA NJENE PREDNOSTI?

Cena plute je blizu cene gotovog parketa, i to je najčešći razlog njene manje tražnje, kao i to što kupci još uvek ne veruju dovoljno u činjenicu da pluta zaista jeste najbolji zvučni i termo izolator. Takođe, smatram da tržište čak nije dovoljno informisano o postojanju plute kao vrste poda, te je naš zadatak da se taj trend promeni.

Floor Experts, podne obloge od plute
Floor Experts, podne obloge od plute

KAKO SE ODRŽAVA POD OD PLUTE I KOLIKO MOŽE DA TRAJE, A DA IZGLEDA ISTO KAO KADA JE POSTAVLJEN?

Održavanje je veoma jednostavno, čak isto kao kod parketa. Redovno usisavanje i dobro isceđen džoger je sve što Vam treba, uz povremeno korišćenje deterdženata za parket. Trajnost plute je takođe velika i ni u tome ne zaostaje za parketima. Pluta nije sama po sebi preterano tvrd materijal, ali je veoma elastična i nakon oštećenja se vraća u prvobitno stanje.

ŠTA DA STAVIM NA POD DEČIJE SOBE, A DA NIJE TEPIH? ŠTA ĆE NAJVIŠE MOĆI DA OPSTANE S OBZIROM DA IH IMA DVOJE I DA STALNO VUKU STVARI PO PODU?

Pluta je dobro rešenje, jer je topla i ekološki je proizvod, a pritom je elastična, pa ukoliko dođe do ogrebotine, ima tendenciju da se vrati u prvobitno stanje. Takođe je dobra opcija i pluta koja je dodatno ojačana vinilom, što Vam daje dodatnu sigurnost da će pod ostati maksimalno očuvan.

Podium luksuzni vinil podovi - FLOOR EXPERTS
Podium luksuzni vinil podovi – FLOOR EXPERTS

DA LI ĆU POGREŠITI AKO STAVIM NA TERASU DRVENI DEKING UMESTO WPC-A, AKO POSMATRAMO VREMENSKE UTICAJE? I KAKO DA ODRŽAVAM DEKING DA KOLIKO-TOLIKO IZBEGNEM OVE UTICAJE?

Nećete pogrešiti ni u jednom slučaju jer obe opcije imaju svoje mane i prednosti. Drvo zahteva mazanje uljem za drvo jednom godišnje i malo više sivi pod spoljašnjim uticajima, a WPC ne zahteva nikakvo posebno održavanje, ali je manje trajno kao materijal. Obe vrste materijala je važno redovno čistiti, a ukoliko previše posive postoji opcija mazanja sredstvom koje skida sivu patinu sa daske i, na kraju, uljenje specijalnim uljima za deking. Sve ovo zajedno služi da se daska maksimalno očuva.

DA LI JE SIBIRSKI ARIŠ NAJBOLJI ZA SPOLJNU PODNU OBLOGU I ZAŠTO?

Najbolje su egzotične vrste drveta, kao što su ipe (lapacho), tikovina, cumaru itd. Oni najbolje trpe spoljašnje uticaje. Imaju mnogo veću gustinu od ariša, trajnije su i zahtevaju manje održavanja (uljenja), jer po prirodi (zbog svog geografskog porekla: južna Azija, Južna Amerika, Afrika) trpe znatno veće uticaje, pre svega sunca. Njihova trajnost dostiže i 30-40 godina.

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU KLASIČNOG I LUKSUZNOG VINIL PODA?

Klasičan vinil pod podrazumeva rolne, dok luksuzne vinil ploče (LVT) zaista imaju luksuzniji izgled bez obzira da li imitiraju drvo ili kamen, tvrđe su, a takođe pojedine serije imaju mogućnost plivajuće montaže (kao laminat). Klasičan vinil se danas najčešće postavlja u medicinskim ustanovama, jer je prema zakonu jedino dozvoljen u tom tipu prostora, dok za sve ostale komercijalne (pa zašto da ne i stambene) prostore preporučujem LVT.

Podium luksuzni vinil podovi - FLOOR EXPERTS
Podium luksuzni vinil podovi – FLOOR EXPERTS

ŠTA ZNAČI IZABRATI PARKET “PO MERI”?

U našoj ponudi je to kolekcija Four Seasons, gde kupac bira dimenziju daske, strukturu (višeslojna ili masivna), završnu obradu (četkana ili brušena), selekciju (rustic ili natur). Posebno je važno napomenuti da na kraju ima mogućnost odabira boje. U ponudi imamo čak 40 ulja u boji, od najsvetlijih do najtamnijih tonova. Mogućnost kombinacija je ogromna. Na taj način, kupac je sam dizajner svog poda i to je nešto što ovu kolekciju izdvaja od svih drugih na tržištu.

DA LI SU DANAŠNJI PARKETI LAKŠI ZA POSTAVLJANJE
ILI VI PREPORUČUJETE DA GA UVEK POSTAVLJAJU STRUČNJACI?

Naša preporuka je da montažu uvek rade stručnjaci. Iako se današnji parketi lakše postavljaju od klasičnog parketa, to je preveliko ulaganje da bi kupac rizikovao sa montažom u svojoj režiji. Svaki prostor je specifičan i drugačiji, zahteva drugačiju pripremu i postavku, te je to nešto što samo najiskusniji parketari umeju da prepoznaju i reše eventualne probleme. Floor Experts svojim kupcima nudi vrhunske parketare za čiji rad kupac dobije garanciju i iza kojih mi apsolutno stojimo.

www.floor-experts.rs

FLOOR EXPERTS
Centar podnih obloga BEOGRAD
Ulica Koče Popovića 6, 11000 Beograd
tel. +381 11 228 1409

Centar podnih obloga NOVI SAD
Futoški put 10, 21000 Novi Sad
tel. +381 21 4780 316

email: info@floor-experts.rs
web: www.floor-experts.rs