Kako izabrati pod za školu ili vrtić?

U ovom tekstu ćemo Vam objasniti kako izabrati pod za školu ili vrtić. Izbor podnih obloga u školama i vrtićima uslovljen je najpre namenom objekta – u njemu deca otkrivaju svet druženja i nauke, koje stoga moraju odgovoriti nizom odgovarajućih karakteristika: mehaničkih, higijenskih, estetskih.

Kako su ovi prostori namenjeni deci, kompletan enterijer treba da odgovara njihovim potrebama i pruži bezbednu, stimulativnu i prijatnu sredinu kako bi mališani uživali u igri, druženju, ali i bili sigurni pri kretanju, trčkaranju i neizostavnim padovima.

Kako izabrati pod koji najviše odgovara potrebama?

Škole i vrtići su prostori sa velikom prometnošću, tako da podovi treba da budu otporni na habanje, izdržljivi i trajni, a takođe i elastični, kako bi kretnja bila prijatna (sa smanjenim pritiskom na zglobove), i odlikovani protivkliznošću. U vrtićima gde deca često provode vreme na podu, sedeći i igrajući se, oni treba da budu i meki i prijatni na dodir.

Osim mehaničkih svojstava, prilikom odabira podova za škole i vrtiće treba obratiti pažnju i na izbor dizajna i boja. Naime, znamo da svetlost pozitivno utiče na produktivnost i raspoloženje, stoga je važno da prostorije budu osvetljene, svetlih i vedrih boja, odnosno da se kombinuju nežne boje sa blagim kontrastima, što doprinosi sveopštem osećaju prijatnosti.

Kako podovi zauzimaju najveću površinu u prostoriji, sigurno da svojom estetikom doprinose celoj prostoriji, naročito ako su ukomponovani sa zavesama, ormanima i detaljima. U vrtićima naročito treba da budu tople podne obloge, što se postiže kako izborom boja, tako i materijala.

Na izbor materijala podnih obloga najpre utiču performanse koje ga odlikuju. Specifičnost namene objekta uslovljava da se vrlo često koriste podovi od gume. Ploče od reciklirane gume dobijaju se od granulata i vezivnog sredstva tehnološkim procesom, pri čemu ti granulati mogu biti napravljeni i od svežeg kaučuka.

Granulati se mogu bojiti prilikom izrade finalnog proizvoda iako je podloga u osnovi crna, tako da dobijamo ploče u raznim bojama. Ove podove odlikuje trajnost, otpornost na mehanička oštećenja, laka održivost, ali i širok spektar boja i dezena.