Lepak za parket: Sve što trebate znati o odabiru i primeni

Lepak za parket igra ključnu ulogu u postavljanju parketnih podova. Bez obzira jeste li profesionalni podopolagač ili to radite kao DIY projekt, odabir odgovarajućeg lepka i ispravna primena su presudni za dugotrajnost, stabilnost i estetiku vašeg poda. U ovom članku istražujemo sve aspekte lepka za parket, pružajući vam sveobuhvatan vodič za pravilno postavljanje parketa.

Vrste lepkova za parket

Postoji nekoliko vrsta lepkova za parket, svaka s različitim karakteristikama. Najčešće vrste lepkova su vodeni lepkovi, otvrdnjavajući lepkovi na bazi poliuretana i epoksidni lepkovi. Svaka vrsta lepka ima svoje prednosti i primene. Na primer, vodeni lepkovi su ekološki prihvatljiviji i brže se suše, dok su otvrdnjavajući lepkovi na bazi poliuretana otporniji na vlagu.

Priprema podloge

Pre nego što nanesete lepak, ključno je pripremiti podlogu. Očistite površinu od prašine, masnoće i nečistoća. Uklonite stare ostatke podova i ravnajte neravnine. Osigurajte da je pod suv i čvrst kako bi lepak pravilno prijanjao i sprečio buduće pukotine i udubljenja.

Postavljanje parketa / Parket Verlegen

Pravilan izbor lepka za parket

Odabir pravog lepka yavisi o vrsti parketa i podloge, kao i uslovima u prostoriji. Svaka ambijentalna temperatura i vlažnost utiču na performanse lepka. Posavetujte se s proizvođačem parketa kako biste osigurali odgovarajući lepak za vašu specifičnu situaciju.

Postupak nanošenja lepka

Pri nanošenju lepka za parket važno je slediti uputstva proizvođača. Obično se lepak nanosi ravnomerno na podloge, koristeći nazubljenu gletericu za stvaranje valovitih linija. Neki lepkovi zahtevaju kratko sušenje pre nego što parket stavite na mesto, dok drugi omogućuju postavljanje parketa odmah nakon nanošenja lepka.

postavka parketa
Parket je još jedna od obloga koje se postavljaju na ravnajući sloj

Postavljanje parketa

Kad je lepak nanesen, pažljivo postavljajte parket na mesto. Pritisnite ga čvrsto i osigurajte da je pravilno poravnat. Preporučuje se postavljanje parketa iz središta prostorije prema spolja kako biste izbegli neželjene pukotine i neravnomerno postavljanje.

Uklanjanje viška lepka

Nakon postavljanja parketa, obrišite višak lepka koji je izbio između dasaka. Ovo je važno kako biste izbegli vidljive tragove lepka na površini parketa. Možete koristiti odgovarajuće sredstvo za čišćenje kako biste uklonili ostatke lepka.

Usisavanje parketa
Foto: UZIN UTZ, priprema podloge pre hoblovanja

Vreme sušenja

Pričekajte preporučeno vreme sušenja pre nego što šetate po novom parketu ili stavite nameštaj na njega. U većini slučajeva, parket će biti spreman za normalnu upotrebu nakon 24 sata, ali potpuno stvrdnuće može potrajati nekoliko dana.

Prodaja parketa
Foto: LAMAR / Proizvodni program čine parketi od kvalitetnog hrasta, bukve, jasena, graba, bagrema i javora

Zaključak

Kvalitetan lepak za parket igra ključnu ulogu u dugotrajnosti i stabilnosti vašeg poda. Pravilno postavljanje parketa s odgovarajućim lepkom osiguraće trajnost i atraktivnost vašeg poda dugi niz godina. Pratite uputstva proizvođača i posavetujte se s profesionalcima ako niste sigurni u postupak. Sada kad znate sve o lepkovima za parket, spremni ste stvoriti prekrasan i izdržljiv pod u svom prostoru.