Prozračni šmek raskoši – Baldahini

Iako su nekada baldahini bili uglavnom sastavljeni od belih prozračnih tkanina sličnih zavesama, danas više nema granica i sve boje su igri. Takođe, tkaninu odnosno baldihin možete menjati u zavisnosti od vremenskih prilika, tako što ćete leti koristiti materijale poput lana ili pamuka koje osiguravaju dovoljno prozračnosti a zimi zastore od visokokvalitetne češljane vune, koje dobro zadržavaju toplinu…

Nameštaj za uživanje: BALDAHINI

Nekada davno, status u društvu, moć i bogatstvo vlasnika merilo se i po tome koliko je raskošan njegov krevet sa baldahinom. Danas, posedovanje kreveta sa baldahinom najpre znači da imate poveći životni prostor. I da umete da uživate u životu, naravno.

Nakon što su kroz istoriju naši preci prešli put od životinjskih koža i mahovine kao podloge za spavanje, Grci i Rimljani uveli su njegovo veličanstvo krevet u središte svog društvenog života. Nakon velikih perjanih jastuka i svilenih presvlaka, u 13. veku, na tadašnjem „tržištu“ pojavio se novi simbol moći i prestiža – baldahin.

Visoko izdignuti lepršavi zastor uspeo je da od kreveta napravi ritualno mesto ali je imao i drugu, daleko praktičniju svrhu. Zadatak baldahina bio je da bogate vlasnike štiti od neželjenih pogleda, letećih bubica i svih ostalih dosadnih insekata, kao i od hladnoće u prostorijama koje se nisu grejale. Tako je počela bajkovita istorija baldahina.

Princezin krevet

Opisan u mnogim bajkama, krevet sa baldahinom dobio je status nameštaja bez kog svoj život ne može da zamisli nijedna poštena princeza. Od onih Diznijevih, preko pravih sa kraljevskih dvorova širom sveta, do mladih bogataških ćerki i fi lmskih diva. S obzirom na nezaustavljivi napredak tehnologije izrade nameštaja i dizajna, kreveti sa baldahinom danas se proizvode u nebrojano mnogo kombinacija.

Često, srećni kupci ovog romantičnog komada nameštaja mogu da biraju boje, uzorke, teksturu, obrube i bordure zavesa koje vise iznad uzglavlja. Krevet i baldahin mogu, ali i ne moraju, da se kupuju „u komadu“. Vaše je da za početak izaberete dobar, kvalitetan i udoban krevet, a baldahin možete nak nadno prilagoditi. Osnova sa koje će prostirke visiti najčešće je drvena ali sve češće ona se pravi i od drugih materijala, poput kovanog gvožđa i predstavlja ukras sama po sebi.

Iako su nekada baldahini bili uglavnom sastavljeni od belih prozračnih tkanina sličnih zavesama, danas više nema granica i sve boje su igri. Takođe, tkaninu odnosno baldahin možete menjati u zavisnosti od vremenskih prilika, tako što ćete leti koristiti materijale poput lana ili pamuka koje osiguravaju dovoljno prozračnosti, a zimi zastore od visokokvalitetne češljane vune, koje dobro zadržavaju toplinu.

Baldahini su u modi

Poslednjih desetak godina, baldahini su ponovo postali „in“. Pre svega zbog toga što, po mišljenju stručnjaka za unutrašnju dekoraciju, ovaj komad nameštaja vrlo lako može da pruži „aristokratski“ šmek vašoj spavaćoj sobi. Kako je ponekad dovoljno samo malo mašte kako bi vaša soba izgledala potpuno novo i raskošno, baldahin se nametnuo kako vrlo dobro rešenje.

Prednost je i u tome što za ovakvo romantično osveženje ne morate previše potezati u novčanik i obilaziti radnje. Uz malo stolarskog umeća, lako se nad bilo koji krevet može nadogratiti osnova za badahin, a sve ostalo je stvar vaše mašte i želje. Najčešće, baldahin je okruglog ili četvrtastog oblika. Lako ga možete napraviti tako što će te ga pričvrstiti na četiri stuba konstrukcije ležaja ili ga lancem, odnosno konopcem obesiti za plafon, na kome ćete izbušiti rupu i uz pomoć tiple učvrstiti vijak s kukom.

Ono što je novost u upotrebi baldahina je to da su oni sada izašli napolje i da nisu nužno vezani samo za krevete. U poslednje vreme skoro da je teško zamisliti lepo dvorište sa baštom namenjenom uživanju, a bez baldahina koji će ulepšati i štititi mesta za sedenje, odmaranje i druženje. Praktično i lepo.

TROPSKI RAJ: Kolika je moć kreveta sa baldahinom, najbolje govori činjenica da je bez njega teško zamisliti dobar hotel u nekom tropskom luksuznom letovalištu. Baldahin, dakle, ne mora biti smešten samo u spavaćoj sobi već, tamo gde to klimatske prilike dozvoljavaju, često predstavlja spavaću sobu sam za sebe. Modernije verzije se već uveliko šepure i po plažama.

Ogrnuti baldahinom vaš život će odjednom zamirisati na raskoš i Orijent. Nije loše.

Autor teksta: Isidora Lazarević