Arhitektonski studio Synthesis Quatro: Jednom rečju – sinteza

Eminentni novosadski arhitektonski studio Synthesis Quatro d.o.o. je, kroz više od 200 izvedenih projekata, pokazao da centralnu poziciju uvek daje klijentu, kao temelju projekta, kao pokretačkoj snazi i uporištu u izgradnji koncepta, kao inspiraciji i jedinom postojanom elementu ideje.

SQ je osnovalo četvoro mladih entuzijasta arhitekata 2005. godine, kada su, još kao studenti na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu – Smer Arhitektura, zajednički krenuli da utiru svoj put u svetu oblikovanja naše okoline. Iako se za početak njihovog delovanja navodi pomenjena godina, saradnja između Aleksandra Osei-Lartey_a, Ivone Rodić-Jovanović, Srđana Marjanovića i Dejane Nedučin, rasla je i utvrđivala se još od prvih njihovih studentskih dana. Realizacije prvih zajedničkih arhitektonskih i dizajnerskih ideja ove četvorke, koje su svojom svežinom i smelošću najavile njihovu odlučnost da ostave snažan pečat u svetu arhitekture, izvedene su već 2001. godine.

Odlučni i sa verom u svoje stvaralaštvo, od 2008. godine SQ nastavljaja svoj profesionalni put u novom sastavu Aleksandar Osei-Lartey, Ivona Rodić-Jovanović i Srđan Marjanović, dodatno proširujući tim i spektar svojih usluga sa području dizajna enterijera na dizajn nameštaja, a sa područja arhitektonskog projektovanja i na pejzažnu arhitekturu, urbanizam, kao i kompletan menadžment i inžinjering projekata, te izvođenje radova. Danas SQ tim broji 10 članova, od toga sedam arhitekata i jedan dizajner, te zajedno sa stalnim spoljnim saranicima, taj je broj još veći.

 

Zahvaljujući dugim i jakim vezama sa spoljnim saradnicima, kompetentnim u različitim oblastima, kako u Srbiji tako i u inostranstvu, SQ ima mogućnost da svojim klijentima pruži sveobuhvatne usluge – od skica do realizacije. Osim što pruža dizajnerske usluge, studio se bavi i distribucijom upotrebnih elemenata i materijala za dizajn enterijera i eksterijera, u čemu se ogleda i čvrsta saradnja uspostavljena sa najistaknutijim evropskim proizvođačima, među kojima su: Arketipo, Tabu, Porcelanosa i Koziol.

U izložbenom prostoru studia, koji je otvoren u septembru 2011., izložen je kako komadni nameštaj, dizajniran od strane SQ tima, dekorativni materijali partnera – akcesoar za enterijer, sofe, klub stolovi…, čime je klijentima omugućen direktan uvid u njihovu raznovrsnu ponudu. Danas je SQ iskustveno bogat studio koji je, finalizacijom mnogobrojnih projekata, stekao kredibilitet i pozicionirao se na tržištu kao relevantan i stabilan subjekt.

Izbor iz mnogobrojnih projekata, jednih već realizovanih, drugih u izvođenju ili nastanku, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu u koje se ubrajaju Crna Gora, Slovenija, Austrija, Česka, Rusija i Azerbejdžan, svedoči o uspešnosti poslovanja, te označava viziju daljeg poslovnog razvoja kompanije: dizajn enterijera za „Biotec“; dizajn enterijera za „Global Mont Inženjering i Konsalting d.o.o.“; dizajn rekonstrukcije enterijera sale za sastanke za „Gazprom Neft“; dizajn enterijera i pejzažna arhitektura za JKP „Informatika“; dizajn rekonstrukcije enterijera za „Projektinvest a.d“; dizajn rekonstrukcije enterijera, eksterijera i pejzažna arhitektura za Upravu za agrarna plaćanja Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu; dizajn rekonstrukcije enterijera ceremonijskog hola Galerije Matice srpske; dizajn enterijera i pejzažna arhitektura za „Mramorny Zamok“; dizajn i rekonstrukcija enterijera za „Nectar d.o.o“, kao i veliki broj projekata dizajna enterijera za privatne stanove i vile.

Doživljavajući profesionalizam kao imperativ i smatrajući ljudske resurse najvažnijim, SQ za članove svog tima bira visoko kvalifikovane poznavaoce struke, ulažući u njihov dalji razvoj kroz organizovane treninge i dodatne edukacije. Posebna pažnja posvećena kvalitetnom menadžmentu kompanije u stvaranju dobrog i prijatnog radnog okruženja, u kom je svaki pojedinac stimulisan ka samostalnom radu i razvijanju profesionalnih sposobnosti, s čime se doprinosi jačanju tima kao celine, te napretku kompanije. Jasna pravila za upravljanje radnim procesima, propraćena uspešnom koordinacijom i saradnjom, kako unutar projektantskog tima, tako i sa klijentima omogućavaju blagovremeno uočavanje eventualnih problema, te efikasno iznalaženje rešenja.

Pored neophodnog kvaliteta i preciznosti u postavljanju, a zatim i izvođenju projekata, SQ tim neguje nekonvencionalni pristup i kreativnost prilikom promišljanja zahteva svojih klijenata. Njihov rad obuhvata pažljivu procenu svakog koraka u planiranju i izradi projekata – sagledavanjem svih klijentovih želja i potreba iz različitih perspektiva, SQ u projektima stremi ka pronalaženju adekvatnih rešenja u želji da ta, ne samo zadovolje klijentova očekivanja, već da svojom kreativnošću, poznavanjem oblasti i stručnim savetima prevaziđu prosto stvaranje funkcionalnog prostora.

Umetnost, nauka i zanat u sintezi

Specifičnost poslovanja SQ-a jeste sveobuhvatna i široka ponuda usluga, koja omogućava klijentima da, osim što mogu da zadovolje svoje pojedinačne potrebe, imaju mogućnost da jednom studiju povere kompletan servis – od idejnog rešenja do samog izvođenja.

Arhitektonski studio Synthesis Quatro d.o.o.
Arhitektonski studio Synthesis Quatro d.o.o.

Počevši od inicijalnog sastanka, koji podrazumeva generalnu diskusiju sa klijentom o njegovim potrebama i zahtevima, preko detaljnog planiranja projekta u okviru kojeg se identifikuju estetski afiniteti klijenta, danosti prostora i definiše krajnji cilj, do nadzora radova i kontrole kavaliteta izvođenja.Posebnu etapu koju sprovodi SQ tim jeste i istraživanje tržišta i propisa, pri čemu se dobijeni rezultati integrišu u konceptualno rešenje.

Na taj način obezbeđuju aktuelnost projektnog rešenja, poštovanje savremenih trendova i relevantnost svih predloga koji se prezentuju klijentu. Tim vodi kreativne diskusije koje dovode do sinergijskog delovanja i iznalaženje kvalitetnih i inovativnih rešenja. Uvek uzimajući u obzir i povratne informacije koje daje sam klijent, na interakciju podstaknut neposrednim i otvorenim pristupom, tim priprema nove predloge putem tehnike 3D modelovanja, što dovodi do finalnog dizajna koji podrazumeva detaljno definisanje elemenata eksterijera, enterijera i dekora, kao i pripremu crteža neophodnih za izvođenje radova.

SQ preuzima odgovornost i za samu realizaciju projekta, oslanjajući se na pažljivo izabrane spoljašnje saradnike, koji dele viziju i način poslovanja studija, čime je zatvoren krug potrebnih usluga za osmišljavanje i izvođenje jednog projekta, ali i omogućeno efikasno ispunjenje visoko postavljenih standarda poslovanja.

Autor teksta: Andrea Soleša, dizajner enterijera