Jednom rečju – sinteza

Arhitektonski studio Synthesis Quatro

Eminentni novosadski arhitektonski studio Synthesis Quatro d.o.o. je, kroz više od 200 izvedenih projekata, pokazao da centralnu poziciju uvek daje klijentu, kao temelju projekta, kao pokretačkoj snazi i uporištu u izgradnji koncepta, kao inspiraciji i jedinom postojanom elementu ideje.

SQ je osnovalo četvoro mladih entuzijasta arhitekata 2005. godine, kada su, još kao studenti na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu – Smer Arhitektura, zajednički krenuli da utiru svoj put u svetu oblikovanja naše okoline. Iako se za početak njihovog delovanja navodi pomenjena godina, saradnja između Aleksandra Osei-Lartey_a, Ivone Rodić-Jovanović, Srđana Marjanovića i Dejane Nedučin, rasla je i utvrđivala se još od prvih njihovih studentskih dana. Realizacije prvih zajedničkih arhitektonskih i dizajnerskih ideja ove četvorke, koje su svojom svežinom i smelošću najavile njihovu odlučnost da ostave snažan pečat u svetu arhitekture, izvedene su već 2001. godine.

Odlučni i sa verom u svoje stvaralaštvo, od 2008. godine SQ nastavljaja svoj profesionalni put u novom sastavu Aleksandar Osei-Lartey, Ivona Rodić-Jovanović i Srđan Marjanović, dodatno proširujući tim i spektar svojih usluga sa području dizajna enterijera na dizajn nameštaja, a sa područja arhitektonskog projektovanja i na pejzažnu arhitekturu, urbanizam, kao i kompletan menadžment i inžinjering projekata, te izvođenje radova. Danas SQ tim broji 10 članova, od toga sedam arhitekata i jedan dizajner, te zajedno sa stalnim spoljnim saranicima, taj je broj još veći.

Dizajn enterijera - dnevna soba

Zahvaljujući dugim i jakim vezama sa spoljnim saradnicima, kompetentnim u različitim oblastima, kako u Srbiji tako i u inostranstvu, SQ ima mogućnost da svojim klijentima pruži sveobuhvatne usluge – od skica do realizacije. Osim što pruža dizajnerske usluge, studio se bavi i distribucijom upotrebnih elemenata i materijala za dizajn enterijera i eksterijera, u čemu se ogleda i čvrsta saradnja uspostavljena sa najistaknutijim evropskim proizvođačima, među kojima su: Arketipo, Tabu, Porcelanosa i Koziol.

U izložbenom prostoru studia, koji je otvoren u septembru 2011., izložen je kako komadni nameštaj, dizajniran od strane SQ tima, dekorativni materijali partnera – akcesoar za enterijer, sofe, klub stolovi…, čime je klijentima omugućen direktan uvid u njihovu raznovrsnu ponudu. Danas je SQ iskustveno bogat studio koji je, finalizacijom mnogobrojnih projekata, stekao kredibilitet i pozicionirao se na tržištu kao relevantan i stabilan subjekt.

Dizajn enterijera
Izbor iz mnogobrojnih projekata, jednih već realizovanih, drugih u izvođenju ili nastanku, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu u koje se ubrajaju Crna Gora, Slovenija, Austrija, Česka, Rusija i Azerbejdžan, svedoči o uspešnosti poslovanja, te označava viziju daljeg poslovnog razvoja kompanije: dizajn enterijera za „Biotec“; dizajn enterijera za „Global Mont Inženjering i Konsalting d.o.o.“; dizajn rekonstrukcije enterijera sale za sastanke za „Gazprom Neft“; dizajn enterijera i pejzažna arhitektura za JKP „Informatika“; dizajn rekonstrukcije enterijera za „Projektinvest a.d“; dizajn rekonstrukcije enterijera, eksterijera i pejzažna arhitektura za Upravu za agrarna plaćanja Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu; dizajn rekonstrukcije enterijera ceremonijskog hola Galerije Matice srpske; dizajn enterijera i pejzažna arhitektura za „Mramorny Zamok“; dizajn i rekonstrukcija enterijera za „Nectar d.o.o“, kao i veliki broj projekata dizajna enterijera za privatne stanove i vile.

Doživljavajući profesionalizam kao imperativ i smatrajući ljudske resurse najvažnijim, SQ za članove svog tima bira visoko kvalifikovane poznavaoce struke, ulažući u njihov dalji razvoj kroz organizovane treninge i dodatne edukacije. Posebna pažnja posvećena kvalitetnom menadžmentu kompanije u stvaranju dobrog i prijatnog radnog okruženja, u kom je svaki pojedinac stimulisan ka samostalnom radu i razvijanju profesionalnih sposobnosti, s čime se doprinosi jačanju tima kao celine, te napretku kompanije. Jasna pravila za upravljanje radnim procesima, propraćena uspešnom koordinacijom i saradnjom, kako unutar projektantskog tima, tako i sa klijentima omogućavaju blagovremeno uočavanje eventualnih problema, te efikasno iznalaženje rešenja.

Arhitektonski studio Synthesis QuatroArhitektonski studio
Pored neophodnog kvaliteta i preciznosti u postavljanju, a zatim i izvođenju projekata, SQ tim neguje nekonvencionalni pristup i kreativnost prilikom promišljanja zahteva svojih klijenata. Njihov rad obuhvata pažljivu procenu svakog koraka u planiranju i izradi projekata – sagledavanjem svih klijentovih želja i potreba iz različitih perspektiva, SQ u projektima stremi ka pronalaženju adekvatnih rešenja u želji da ta, ne samo zadovolje klijentova očekivanja, već da svojom kreativnošću, poznavanjem oblasti i stručnim savetima prevaziđu prosto stvaranje funkcionalnog prostora.

Umetnost, nauka i zanat u sintezi

Specifičnost poslovanja SQ-a jeste sveobuhvatna i široka ponuda usluga, koja omogućava klijentima da, osim što mogu da zadovolje svoje pojedinačne potrebe, imaju mogućnost da jednom studiju povere kompletan servis – od idejnog rešenja do samog izvođenja.

Počevši od inicijalnog sastanka, koji podrazumeva generalnu diskusiju sa klijentom o njegovim potrebama i zahtevima, preko detaljnog planiranja projekta u okviru kojeg se identifikuju estetski afiniteti klijenta, danosti prostora i definiše krajnji cilj, do nadzora radova i kontrole kavaliteta izvođenja.Posebnu etapu koju sprovodi SQ tim jeste i istraživanje tržišta i propisa, pri čemu se dobijeni rezultati integrišu u konceptualno rešenje.

Dizajn enterijera - rasni prostor
Na taj način obezbeđuju aktuelnost projektnog rešenja, poštovanje savremenih trendova i relevantnost svih predloga koji se prezentuju klijentu. Tim vodi kreativne diskusije koje dovode do sinergijskog delovanja i iznalaženje kvalitetnih i inovativnih rešenja. Uvek uzimajući u obzir i povratne informacije koje daje sam klijent, na interakciju podstaknut neposrednim i otvorenim pristupom, tim priprema nove predloge putem tehnike 3D modelovanja, što dovodi do finalnog dizajna koji podrazumeva detaljno definisanje elemenata eksterijera, enterijera i dekora, kao i pripremu crteža neophodnih za izvođenje radova.

SQ preuzima odgovornost i za samu realizaciju projekta, oslanjajući se na pažljivo izabrane spoljašnje saradnike, koji dele viziju i način poslovanja studija, čime je zatvoren krug potrebnih usluga za osmišljavanje i izvođenje jednog projekta, ali i omogućeno efikasno ispunjenje visoko postavljenih standarda poslovanja.

Piše: Andrea Soleša, dizajner enterijera

“If you want more…“
Synthesis Quatro d.o.o.
a: Narodnog fronta 23
21000 Novi Sad
R. Srbija
t/f: +381 (0)21 26 16 362
e: office@sq.rs
w: www.sq.rs

Prethodni tekstMalč u dvorištu
Sledeći tekstDezeni u izradi parketa