Dezeni u izradi parketa

Jedna od najprivlačnijih osobina parketa je zapravo njegov dezen. Parket za mnoge ljude predstavlja sitnije komadiće drveta poslagane na određen način u skladnu celinu. Parket se uglavnom pravi od drveta, i to tvrdog drveta. Šare mogu biti dizajnirane od jedne ili više vrsta drveta koje su u manjoj ili većoj meri kontrastne po svojoj boji i teksturi a sve u cilju postizanja određenog efekta.

Iako je moguće kombinovati kamen sa drvetom, ovakva upotreba ovih materijala nije uobičajena. S druge strane, metal, keramika, staklo i drugi dugotrajni materijali mogu na veoma maštovit način da se kombinuju sa drvenim parketom i da daju veoma zanimljive rezultate.

Postoje različiti dezeni slaganja parketa, i svaki se može vrlo lepo uklopiti u prostore i istaći kvalitet prostora ili ublažiti njegove nedostatke. Na primer, određenim načinom slaganja parketa, prostorija može delovati uže ili šire, duže ili kraće, u zavisnosti kakav efekat želimo da postignemo.

Najjednostavniji način slaganja je svakako polaganje dasaka u obliku brodskog poda. Parket možemo slagati u pravcu širine ili dužine prostorije, kao i dijagonalno. Treba imati na umu da će se pravac u kojem slažemo daščice parketa činiti optički dužim kod ovakvog slaganje, tako da ovu činjenicu možemo iskoristiti da prilagodimo efekat sopstvenim potrebama. Kada se parket slaže u obliku brodskog poda, daščice mogu biti simetrično ili asimetrično razmaknute što takođe može imati zanimljive efekte u prostoru i doprineti opštem utisku.

Drugi, vrlo popularan način slaganja je takozvana riblja kost. Kod ovakvog slaganja redovi daščica se slažu pod uglom od 90° jedan u odnosu na drugi. I u ovom slučaju se parket može postaviti u pravcu širine ili dužine prostorije i dijagonalno. Optički, dimenzija u pravcu koje se postavlja parket će delovati izraženije. Ovaj način postavljanja je veoma trajan i koristi se u prostorijama gde se očekuje veliko habanje. Takođe, kod ovakvog postavljanja dolazi do nešto većeg utroška materijala. Ovde su moguće kombinacije sa više dasaka, tako da se može slagati udvojena, trostruka ili višestruka riblja kost.

Treći veoma čest način slaganja parketa kod nas je u obliku šahovskog polja. Nekoliko daščica se položi paralelno da formira kvadratni oblik, a susedni kvadrat, formiran na isti način, ima daščice u smeru pod uglom od 90°. Ovo je vrlo čest, jednostavan i stabilan način slaganja parketa. Pogodan je za veće, kao i za manje prostore ii ma neutralan efekat na veličinu prostora.

Pored ova tri kod nas najčešćih načina slaganja parketa, postoji još mnogo načina slaganja različitog stepena složenosti – u obliku lavirinta, pletiva, sa međuprugama. Slaganjem različitih geometrijskih formi i uklapanjem drvenih delića različitih boja i od različitih materijala mogu se dobiti veoma interesantni i privlačni rezultati.

Za ekskluzivnije efekte koristi se i intarzija u parketu, kao i bordure. Ove metode su često komplikovanije, skuplje i efektnije i često se koriste za prostore u kojima se želi postići efekat luksuza ili klasike.

Drvene daščice koje se koriste pri izradi parketa ne samo da mogu biti različitih boja ukoliko su od različite vrste drveta, nego mogu biti i ofarbane u različitim bojama. Na ovaj način može se dobiti veoma moderan i upečatljiv pod koji će retko koga ostaviti ravnodušnog. Ukoliko koristimo ofarbane daščice za parket možemo se ograničiti na jednu boju ili se pak upustiti u kombinovanje različitih boja, manje ili više smelo, u odnosu na završni efekat koji želimo da postignemo.

Čak i sa ograničenim sredstvima upotrebom različitih vrsta ili boja drveta prilikom ugradnje i slaganja parketa mogu se postići veoma interesantni i moderni efekti, postizanjem određenog stepena kontrasta materijala, boja i tekstura.

Parket se može koristiti u prostorima različitih namena, kako javnim tako i privatnim. Bez obzira na koji način ga slagali, parket kao prirodan, topao i praktičan materijal nema nameru da izađe iz mode. On može biti neutralan, efektan, klasičan ili trendi, ali njegov kvalitet i osobine vremenom dobijaju na ceni.

Autor teksta: Irma Talović, d.i.a.