INTERVJU sa direktorom Polet-Keramike, Jovanom Milivojevićem

Ulaganja u modernizaciju i digitalizaciju su pravi put ka postizanju pozitivnih trendova u poslovanju

Taman kada smo pomislili da su cene dostigle svoj maksimum i očekivali normalizaciju snabdevanja materijalima, događa se rast cena energenata (gasa, nafte i struje) što uslovljava ponovno poskupljenje građevinskih proizvoda. Sektor keramičkih pločica će svakako biti pogođen rastom cena energenata, a industrija, i dalje razvija i postavlja nove trendove što smo i videli na nedavno održanom Sajmu Cersaie u Bolonji. Kakva je situacija na našem tržištu, kakvi su trendovi i predviđanja, kao i o društveno odgovornom poslovanju za časopis „PODOVI“ govori gospodin Jovan Milivojević, direktor prodaje Polet-Keramike d.o.o. On je neko ko pomera granice u poslovanju, vizionar i pobednik u svakoj tržišnoj utakmici. Ne vodi se poslovnim klišeima već se kupcima bavi na jedan drugačiji način. Njegova energija i posvećenost poslu su razlog što brend iza kojeg on stoji, uvek, ostvaruje rezultate za respekt.

Foto: Polet-Keramika doo/Nexe Grupa

2021. godina je počela zaista neizvesno, kakva su bila Vaša očekivanja?

U 2021. godinu smo ušli hrabro i optimistično bez obzira na okolnosti pandemije i neizvesnosti koju je izazvala na tržištu. Iza nas je odlična realizacija u 2020. godini koju su mnogi, zbog lock downa, iskoristili za neku vrstu radova, kako na malim privatnim projektima, tako i na velikim projektima. Ova godina počela je dobro, u Srbiji građevinarstvo nije imalo poteškoća u radu niti je zabeležen pad aktivnosti, međutim, u drugoj polovini godine tržište gubi stabilnost zbog izazova usled rasta cena sirovina i energenata. Takva je klima trenutno na svim tržištima na kojima poslujemo. Druga polovina godine je, dakle, donela potpunu neizvesnost i bojaznost mnogih pa se to odrazilo i na potrošače, ali i investitore od kojih neki i odlažu investicije.

Kakva je trenutna situacija u fabrici i da li planirate neka ulaganja u proširenje proizvodnje i nove tehnologije?

U našem poslovnom sistemu NEXE verujemo kako su ulaganja u modernizaciju i digitalizaciju poslovanja pravi put ka postizanju pozitivnih trendova u poslovanju. Nove investicije u NEXE-u uvek idu u smeru uvođenja novih tehnologija i povećanja konkurentnosti.

Održivost je u fokusu naših planova, kako bi se u potpunosti iskoristili postojeći resursi, a sa istim ciljem investiramo u nove, najsavremenije tehnologije i opremu. 

Trenutno smo fokusirani na dva projekta u našoj proizvodnji koja će doneti bolje korišćenje kapaciteta i efikasniju proizvodnju, uz nove formate pločica, odnosno stvaranja nove vrednosti za našeg kupca. Time ujedno ostvarujemo i visok nivo konkurentnosti. Istovremeno smo uvek posvećeni aktivnostima u segmentu zaštite životne sredine.

Keramičke pločice za kupatilo
Foto: Polet-Keramika doo/Nexe Grupa:
WALL TILE: BELLA 30 x 60 cm – BELLA DUNE 30 x 60 cm
FLOOR TILE: WOOD CAMEL 20 x 50 cm

Polako ulazimo u poslednji kvartal u ovoj godini, možete li nam reći kakvi su rezultati prodaje?

Izazovi s kojima se ekonomija suočava uticali su na kretanja na tržištu. U prvoj polovini godine prodaja je realizovana u okviru dogovora i ugovora s kupcima iz poslednjeg kvartala 2020. godine. U tom periodu je pripremana platforma prodaje za drugu polovinu godine u kojoj uporedo uspešno ostvarujemo naše planove – predstavljamo novi portfolio, nove dekore, nove dimenzije, po prvi put smo izradili format zidnih pločica 30 cm x 60 cm, uspeli smo steći poverenje kupaca koji su s nama ranije sarađivali… Usmereni smo na ispunjenje planova u prodaji, a kao primer možemo uzeti poslednji kvartal kada je realizovana prodaja za čak 13% više od plana, a samo u avgustu ove godine realizovano je povećanje prodaje za 11% iznad plana.

Foto: Polet-Keramika doo/Nexe Grupa

Ne možemo da zaobiđemo temu rasta cene, ali i potražnje građevinskog materijala koja nas sve fascinira u ovoj godini? Da li imate određenu strategiju i na koji način izlazite na kraj sa trenutnim tendencijama?

Dok se početkom godine zbog velike prodaje i punih skladišta iz 2020. godine cena keramike spuštala i išla čak na istorijski minimum, u drugoj polovini se cena podiže zbog mnogobrojnih poskupljenja energenata i sirovina.

Ni našu proizvodnju ne zaobilaze ove okolnosti, pa nastojimo brzo reagovati na izazove tržišta i na taj način upravljati prodajom. Neminovno je da u takvim okolnostima dolazi i do korekcije određenih cenovnih kategorija i ugovora.

Foto: Polet-Keramika doo/Nexe Grupa

Da li planirate proširenje tržišta i na koji način pristupate inostranim kupcima?

Izuzetno nam je važno tržište Bosne i Hercegovine, na koje plasiramo čak četvrtinu naših izvoznih količina.
Mi smo za ovu i sledeću godinu naglasak stavili na privlačenje velikih trgovinskih lanaca. Tu vidimo prostor za unapređenje prodaje. I u planiranim marketinškim aktivnostima, naglasak stavljamo na BiH, uz Srbiju u kojoj uskoro završavamo proces pozicioniranja.

Foto: Polet-Keramika doo/Nexe Grupa

Živimo u svetu koji je velikim udelom baziran na digitalnim procesima. Na koji način vi olakšavate krajnjim kupcima i partnerima put do vaših proizvoda?

Brzina reakcije na potrebe kupaca koje se kontinuirano menjaju bitan je preduslov opstanka na tržištu. Danas smo usmereni sve više ka društvenim mrežama, platformama gde potrošači pronalaze informacije i inspiraciju. Naš cilj je da korisnicima predstavimo online naše proizvode, na više načina i varijacija na temu kako bi svoju odluku doneli na najlakši način, nekad ni ne odlazeći u salone keramike.

Imamo situaciju da zbog ovih platformi korisnici odlaze u salone znajući koji proizvod traže i kombinaciju istih. Nove generacije sve više inspiraciju traže preko Pinteresta, Instagrama i Facebook-a, platformama kojim mi dajemo najveći akcenat.

Foto: Polet-Keramika doo/Nexe Grupa

Koji su formati trenutno najtraženiji i da li trendovi idu ka povećanju ili smanjenju formata?

Trendovi u keramičkoj industriji menjaju se tolikom brzinom da ih je sve zahtevnije pratiti. Činjenica je da su veliki formati uzeli primat na tržištu i da su sada formati pločica 30 x 60 cm i 60 x 60 cm postali volumenski proizvod, dok su pre dve godine one bile viši srednji segment.

Mali formati koje mi proizvodimo koriste se i dalje za manje stanove i pokrivaju veliki deo tržišta, ali se potražnja za njima smanjuje i cena opada. Naš cilj je povećati udeo formata 30 x 60 cm i 60 x 60 cm, kako za zidne, tako i za podne pločice.

Portfolio Polet-Keramike obuhvata keramičke pločice proizvedene tehnologijama monocottura, bicottura i monoporosa. Uz unapređenje asortimana, uvereni smo da ćemo pridobiti i najzahtevnije kupce, osvojiti nove segmente tržišta, ali i otvoriti vrata plasiranju proizvoda kroz državne projekte.

Gospodine Milivojević, ako smem primetiti, gde god da ste radili ostvarivali ste rekordne rezultate i pomerali granice poslovanja i prodaje?

Uvek sam se trudio da ne idem nekim prodajnim klišeima već sam se bavio trenutnim zahtevima konkretnih kupaca. Bavio sam se tim odnosima, gradio poštovanje na ličnim sposobnostima, kao i znanju i iskustvu koje imam u ovoj branši. Ključni razlog zbog kojeg sam u Polet keramici je što vidim prostor i mogućnost da uradim ono što sam uradio u prethodnoj fabrici i time dokažem da ono što sam uradio u prethodnoj nije slučajnost kada to uradim dva puta – to su lične ambicije. Postignuti rezultati za prvih godinu dana daju mi za verovati da je to ostvarivo.

Foto: Polet-Keramika doo/Nexe Grupa

Vaša misija se odnosi na odgovornu izgradnju bolje budućnosti. Na koji način takvu ideju plasirate u svakodnevnom poslovanju?

Vizija našeg poslovnog sistema NEXE, regionalnog proizvođača građevinskog materijala čiji smo i mi deo, je biti vodeći proizvođač građevinskih materijala prepoznat po društveno odgovornom poslovanju i održivom stvaranju novih vrednosti za svoje kupce, vlasnike, zaposlene i društvenu zajednicu. Pratimo trendove na tržištu i u proizvodnji materijala, nastojimo unaprediti poslovanje i smanjiti naš uticaj na životnu sredinu, a poseban aspekt za nas je društveno odgovorno poslovanje i podizanje kvaliteta života ljudi u zajednici u kojoj delujemo. Drago nam je kada donacijama naših proizvoda direktno utičemo na stvaranje boljih uslova, na primer u školskim, kulturnim ustanovama i slično.

Gde vidite kompaniju “Polet- Keramika” za pet godina?

Vidim je kao uspešnu proizvodnju koja proizvodi vrhunske keramičke pločice, brine o svojim zaposlenima i svojoj okolini. Naša fabrika u Novom Bečeju koja ove godine obeležava 40 godina kontinuiranog poslovanja trenutno zapošljava 150 radnika što je veliki doprinos lokalnom rastu i zapošljavanju. S našim zaposlenima želimo nastaviti ovu dugogodišnju tradiciju i unaprediti poslovanje.