Ograničena serija LTR stolova u čast najuticajnih dizajnera 20. veka

Smešten na travnatim obroncima prekrivenim stablima eukaliptusa i pogledom na prometne ulice grada Pacific Palisades u Kaliforniji, nalazi se nekadašnja rezidencija i radni studio kultnog dizajnerskog dueta, Čarls i Rej Ims.

Rej i Čarls Ims
Najuticajniji dizajneri 20. veka

Prvobitno je nastala 1949. godine, u saradnji sa časopisom „Kalifornijska umetnost i arhitektura“ (California Art and Architecure). Imsovi su stvorili seriju kuća kojima su želeli da motivišu i angažuju mlade arhitekte da stvaraju prototipe stambenih objekata kojima će se rešiti problem nedostatka stambenog prostora. Dve pravougaone strukture, napravljene pre svega od stakla i čelika, neprimetno deluju sa okolnom prirodom i, kako je sam Čarls rekao, deluju kao „preusmerivač i amortizer“ pružajući potrebno opuštanje od svakodnevnih komplikacija koje nastaju usled problema.

Arhitektura
Arhitektura – Čarls i Rej Ims

Projekat očuvanja

70 godina kasnije, Ims fondacija započela je ambiciozan projekat očuvanja kako bi se osiguralo da će modernistička remek-dela biti nadahnuće budućim generacijama. Zovu ga projektom koji traje 250 godina. Uz pomoć stručnjaka za očuvanje i obnovu poput Escher GuneWardena arhitektonskog studia i Instituta za očuvanje Getty, preduzeti su mnogi ključni i preventivni koraci za borbu protiv propadanja i obezbeđivanje dugovečnosti imanja. Do sada su zamenili oštećene podne pločice, izvršili popravke čelične konstrukcije kuće i radili na zameni krova sa inženjerskom firmom Wiss, Janney, i Elstner Associates. Napori na očuvanju obuhvataju okolni krajolik, obrezivanje svakih nekoliko godina i sečom stabala eukaliptusa kada je potrebno. Posađena su i nova stabla koja će zameniti stara.

Eukaliptus
Nedavno sečeno drvo bilo je jedinstvena prilika da posedujete pravi delić Imsove zaostavštine

Imsov LTR klub sto

Prvobitno stvorena 1950. godine, baza niskih stolova (LTR) napravljena je revolucionarnom tehnikom masovne proizvodnje, koju je Ims otkrio, sa zavarenim žičanim šipkama kao nogarama.

sto
LTR stolić je svestran i lagan bez žrtvovanja stila i lepote

Ima znakove Imsovog dizajna sa tim zavarenim žičanim šipkama kao osnovom i urezanom ivicom koja otkriva prelepo zrno Eukaliptusa. LTR-ovi su malih dimenzija (visoki 10 inča), ali imaju veliki uticaj na bilo koju prostoriju. Izuzetno su svestrani sa mogućnošću slaganja poput polica, kombinovanih za veliki sto za kafu ili se jednostavno koriste kao samostalni akcentni komad.

Završni sloj stola od eukaliptusa premazan je uljem Rubio Monocoat Plus 2C Pure.

Sto
Ulje Rubio Monocoat Plus 2C maže se u jednom sloju i štiti drvo od vode, vrućine i svakodnevnog habanja

LTR stolovi su deo istorije dizajn

Uticajni biznismen iz Mičigena, Herman Miller, 1923. godine pomagao je svom zetu, D.J. De Pree, da kupi kompaniju za proizvodnju nameštaja Michigan Star. Pree je odlučio da preimenuje kompaniju u Herman Miller po svom tastu. Sredinom 20. veka ime Herman Miller bilo je sinonim za moderni nameštaj, a tokom godina, kompanija je sarađivala sa dugim spiskom uticajnih dizajnera među kojima su Čarls i Rej Ims. U ovom projektu, Herman Miller sarađivao je sa švajcarskom kompanijom Vitra.

Od sredine 1950-ih Čarls i Rej Ims su imali dubok i trajan uticaj na Vitru i upravo je susret sa njihovim radom važio za početke kompanije kao proizvođača nameštaja. Od tada, Vitra je, poput Hermana Millera, takođe radila uporedo s nekim od najuticajnijih dizajnera 20. veka kako bi stvorila inovativne proizvode i koncepte širom sveta u raznim okruženjima. Uz to, kampusi Vitra, sa zgradama nekih vodećih svetskih arhitekata, i muzej dizajna Vitra sa izložbama o dizajnu, arhitekturi i modernom nameštaju su primeri načina na koji Vitra radi na unapređivanju svih aspekata dizajna u budućnosti.

Magic Floor godinama unazad veoma pažljivo radi na inovacijama i poboljšanju kvaliteta kad su u pitanju proizvodi od drveta. Pored toga što su se na području Balkana izdvojili po svojim nesvakidašnjim i orginalnim drvenim oblogama, kako za enterijer ili eksterijer, takođe su postali prvi izbor za sve koji u svoje domove i poslovne prostore žele prvenstveno zdrave i ekološki prihvatljive proizvode. Na osnovu iskustva koje su izgradili poslednjih godina a prateći svetske trendove, kompanija Magic Floor uvrstila je u svoj proizvodni portfolio Rubio Monocat liniju.

www.magicfloor.rs
MAGIC FLOOR d.o.o.
Vojvode Stepe 270/14,
11000 Beograd, Srbija
tel.: +381 11 26 64 884
+381 63 81 08 330
office@magicfloor.rs
www.magicfloor.rs