I raspored u dečijoj sobi može da odražava pedagoški metod

Montessori princip je metod uređenja enterijera za decu koji naglašava nezavisnost i slobodu, uz postavljanje granica u okviru kojih se odvija pravilan dečiji razvoj. Jednako kao što možemo posmatrati pedagogiju iz ugla ove uspešne pedagoškinje koja je postavila temelje koji se manifestuju kroz njen metod: „Pomozi mi da uradim sam“, tako i raspored stvari u ambijent u dečijoj sobi mogu predstavljati način da se radi na njihovom razvoju.

Ovaj metod neguje pre svega funkcionalnost i minimalizam. Ukoliko postavite nameštaj u dečijoj sobi tako da mu svaki predmet bude lako dostupan, ubrzaćete njegov put ka nezavisnosti. Takođe, nije poželjno pretrpati prostor nepotrebnim stvarima – dete koje ima gomilu igračaka pre će se okrenuti i potražiti zabavu na drugom mestu nego što će izabrati jednu od njih. Prema Montessori metodu manje je više i svaka stvar ima svoje mesto.

Evo nekih predloga kako da uredite sobu svog deteta ako vam je blizak ovaj metod.

Beli minimalizam

Bela boja daje notu elegancije i čistine svakoj prostoriji u kojoj se nalazi. Vizuelnom utisku prostranosti doprinosi i funkcionalan nameštaj jednostavnog oblika i pravih linija. Kako biste izbegli da soba izgleda monotono, dodajte detalje (poput igračaka i knjiga za decu) u jarkim bojama.

Montesori metod pri uređenju sobe
Beli minimalizam

Pačvork

Ukoliko ste primetili da vaše dete pokazuje sklonost ka umetnosti, prilagodite sobu njegovim eklektičnim interesovanjima. Spajajte različite materijale, boje, oblike i dekorišite dečiju sobu tako da podseća na umetnički studio.

Pačvork
Pačvork

Crno-beli mozaik u dečijim sobama

Roditelji najčešće izbegavaju crnu boju u dečijim sobama. Međutim, kontrastna kombinacija crno-belo efektno razbija monotoniju prostorije, pogotovo ako je deo nameštaja urađen u neutralnim tonovima.

Crno-beli mozaik
Crno-beli mozaik

Šareno potkrovlje

Ukoliko se dečija soba nalazi u potkrovlju, izaberite funkcionalan nameštaj koji će izvući maksimum iz prostorije nepravilnog oblika. Ispod prozora postavite stočić za rad ili mali trpezarijski gde će vaša devojčica moći da priređuje imaginarne čajanke za svoje plišane prijatelje.

Šareno potkrovlje
Šareno potkrovlje

Izvor: www.mojenterijer.rs