Hidroizolacija – Planirajte na početku izgradnje objekata

Hidro i zvučna izolacija predstavljaju važne faktore u zgradarstvu, kariku u lancu koja se ne sme preskočiti. Ipak, one se ne uočavaju i percipiraju tako lako, i upravo one često bivaju zanemarene ili loše izvedene što korisnici najčešće utvrde tek kada je kasno.

Adekvatna, dobro projektovana i izvedena izolacija apsolutni su preduslov zdravog funkcionisanja jednog objekta, njegove dugotrajnosti, održivosti i svega što ima veze sa pravilnom gradnjom i prijatnim boravkom u prostoru. O njima se mora voditi računa, dobro informisati, pravilno ih projektovati i uraditi ono što se često zanemari: pravilno ih izvesti.

Hidroizolacija objekta
Hidroizolacija objekta

Hidroizolacija se postavlja na krovovima, podrumskim prostorijama i prizemlju do određene visine. Bez tog postupka, voda bi vrlo brzo prodrla u objekat i polako, ali sigurno ga uništila.

Danas se za hidroizolaciju sve češće koriste premazi. Iako je stvar uveliko posledica razvoja moderne tehnologije, ovakvo korišćenje premaza u svrhe hidroizolacije zapravo datira još od starih brodogradnja, kada su se drveni trupci premazivali katranom i time uspešno štitili od vode.

Razlikujemo hidroizolaciju u niskogradnji, zatim podzemnih delova visokogradnje, delova objekata direktno izloženim atmosferskim vodama, i hidroizolaciju pojedinih prostorija u kojima je pojačana količina vode i vlage, kao što su kuhinje i kupatila. Kao što se kaže „voda uvek nađe put” i, iako može delovati bezazleno neko curkanje i kapljanje, hidroizolacija objekta se uvek mora sagledati u celini i kao takva i rešavati. Preventiva je, dakle, ključna.

Hidroizolacija od temelja do krova Fragmat S
Hidroizolacija od temelja do krova foto: Fragmat S

Hidroizolacija pomaže da se sačuva strukturalna čvrstoća kuće. Voda i vlaga koje se talože mogu da izazovu truljenje materijala, pa čak i slabljenje temelja. Naravno, svako saniranje temelja i konstruktivnih elemenata koji su dotrajali je daleko skuplje i komplikovanije nego njihovo izolovanje pri izgradnji.

Taloženje vode i vlage u objektu, gde god to bilo, vidljivo ili ne, može izazvati neprijatne mirise koje je često i nemoguće ukloniti, upravo zato što se nalaze van vidokruga.

To ne samo da dovodi do pojave neprijatnih mirisa već direktno i na razvoj raznih bakterija, buđi i ostalih materija koje su štetne po ljude i životinje, koje se udišu i time narušavaju i zdravlje ukućana i ljudi koji u tim prostorijama borave. U tom smislu adekvatna hidroizolacija predstavlja i važan zdravstveni faktor, a ne samo bezbednosni.

Naravno, ni jedna priča o građevinarstvu danas ne bi bila kompletna da se ne osvrnemo na pitanja ekologije i održivosti. Tako i adekvatna hidroizolacija ima udela u tome, i ukoliko se pravilno spreči nepotreban prodor vode i vlage u objekat, sprečava se i njegovo moguće zagrevanje i nepotrebno hlađenje.

Iako se hidroizolacija izvodi pri gradnji objekta, često je situacija takva da se ona mora dodatno ili pak, po prvi put, ugrađivati u različitim fazama korišćenja objekata. To nije nemoguće, ali je nužno pri svakom renoviranju ili uočavanju manjka adekvatne hidroizolacije.

Postavljanje laminata
Postavljanje laminata

Pri postavljanju novih podnih obloga, na primer, važno je znati da se hidroizolacija postavlja ispod završne podne obloge, kako bi sprečila da iz poda voda i vlaga probiju do unutrašnjosti prostorije i završnih podnih elemenata.

Hidroizolacija može posedovati nekoliko osobina. Ona može biti otporna na temperaturne razlike, jer u slučajevima da ona to nije, a nalazi se u klimatskim područjima velikih temperaturnih razlika, usled čestog zagrevanja i hlađenja može doći do njenog ukrućivanja, a onda i pucanja. Zatim, u različitim podnim ili krovnim strukturama hidroizolacija mora biti otporna na habanje, otporna na UV zračenje i na vremenske uticaje.

SIKA / Industrijske podne obloge
foto: SIKA / Industrijske podne obloge

Kod industrijskih podova ili drugih mesta na kojima dolazi do prisustva štetnih materijala, važno je da hidroizolacija bude otporna i na hemijske uticaje, kako upravo hemikalije koje se koriste ne bi prodrle u tlo. U tom smislu, hidroizolacija može predstavljati i dvosmernu branu, a ne samo u jednom smeru.

Brojni su načini i sistemi ugradnje hidro izolacije, i to zavisi od različitih faktora i karakteristika objekta. Ono što je univerzalno je da one moraju biti adekvatno projektovane, pravilno izvedene i da je daleko povoljnije za sve, kada se one izvode na vreme i u odnosu na sve elemente sistema jednog objekta. Ukoliko se one ne projektuju ili izvedu pravilno, to višestruko dođe na naplatu i može čak imati i fatalne posledice.