Feng shui saveti za uređenje podova

Prema feng shui principima, podovi predstavljaju uzemljenje i stabilnost, i u zavisnosti od boje, materijala i teksture, podne obloge mogu ubrzati ili usporiti protok dobre energije kroz prostor. Prilikom uređenja, veliku pažnju bi trebalo posvetiti izboru materijala, oblika i boji podova. 

Feng shui boje

Budući da na energetskom nivou pod predstavlja vaš temelj i povezan je sa elementom zemljanog feng šuija, najbolje boje su takozvane zemljane boje, koje se i najčešće koriste kod podova.

Feng Shui boje podova
Feng Shui boje podova

Klasični drveni podovi su dobar feng shui, i samo je pitanje odabira najboljeg tona kako bi se uklopilo u enterijer.

  • Ako vaša soba gleda prema severu, podovi treba bi trebalo da budu u bojama koje podržavaju element vatre, a to su crvena, purpurna i narandžasta.
  • Ukoliko gleda prema jugu, prema feng shui principima koristite belu, crnu i plavu boju, a izbegavajte zelenu i prirodnu boju drveta.
  • Bela, siva i svi zemljani tonovi idealni su kod prostorija okrenutih ka istoku ili jugoistoku, a kod onih ka severoistoku ili jugozapadu to su bež tonovi sa laganom primesom crvene. 

Feng shui materijali

Kada je reč o materijalima, treba odabrati one prirodne jer nose dobru energiju. Prema feng shui principima, dobar izbor su drvo, mermer, keramika i glina. Osim toga, treba imati na umu da su glatki podovi bolji od grubih jer ubrzavaju „či“ energiju. 

Dnevna soba
Negativan ”či” u prostoriji može se ublažiti i odgovarajućim tepisima

Ukoliko niste u mogućnosti da promenite podove u svom domu, negativan ”či” može se ublažiti i odgovarajućim tepisima koji treba da su meki i od prirodnih materijala. Najbolja mesta u kući za postavljanje tepiha su spavaća soba, dnevni boravak i trpezarija. 

Pogledajte još i šta „kaže“ feng shui za male kvadrature stanova.

Prethodni tekst„Presvucite“ stare pločice novim kamenim tepihom (VIDEO)
Sledeći tekstZašto je televizor ponekad vaš pravi prijatelj u nevolji?