Granit za arhitekte i dizajnere

Arhitektonske vrednosti utiču na odluke arhitekte i dizajnera pri izboru odgovarajućeg dizajna. Međutim, arhitekte i dizajneri nisu uvek pod uticajem istih vrednosti. One se razlikuju u zavisnosti od  arhitektonskog pokreta i stila. Takođe se razlikuju i između škola arhitekture i škola dizajna.

Granit je magmatska stena koja u prirodi obrazuje ogromne, nepravilne mase čije se prostiranje u dubinu obično ne može odrediti. Starost ovih stena se kreće od oko miilion pa do nekoliko desetina miliona godina. Granit je vrlo otporan, dugotrajan i rado korišćen materijal u građevinarstvu i arhitekturi. Egipćani jos pre n.e. koristili granit u izgradnji monolitnih stubova, obeliska i sarkofaga. Najstariji kamenolomi na svetu se nalaze u Egiptu, na području današnjeg grada Asuana.

Granit je jedan od najstarijih, najtrajnijih i najuglednijih građevinskih materijala. Tradicionalno, to je materijal koji je izabran od strane arhitekata i inženjera zajedno, kada su trajnost, boja i tekstura, potpuna sloboda od propadanja i održavanja primarni zahtevi koje je potrebno ispuniti. Arhitektonske vrednosti utiču na odluke arhitekte i dizajnera pri izboru odgovarajućeg dizajna. Međutim, arhitekte i dizajneri nisu uvek pod uticajem istih vrednosti. One se razlikuju u zavisnosti od  arhitektonskog pokreta i stila. Takođe se razlikuju i između škola arhitekture i škola dizajna.

Granit je uvek u trendu. Današnje vodeće arhitekte, znajući njegove jedinstvene kvalitete koriste ga u većoj meri nego ikada ranije. Svakodnevno se susrećemo sa komercijalnim i institucionalnim zgradama, i monumentalno. Granit je još uvek neprevaziđen kao materijal na terasama, kaldrmama, rampi i u javnim prostorima.

Klasifikacija arhitektonskog granita

Granit se koristi strukturno ili kao furnir za eksterijer i unutrašnje zidne obloge, asfaltiranje ili druge građevinske karakteristike. Zidani granit se koristi u većim blokovima za potporne zidove, stubove mosta, obalne zidove i slične svrhe.

Primena granita

Granit ima široku primenu. Koristi se u hotelijerstvu za poslovne prostore i javne zgrade. U spoljnoj arhitekturi granit ima dekorativnu funkciju za fasade.

Arhitektonski granit postoji u dve glavne boje: braon i srebrna. Iskusni tehničari i zanatlije mogu postići bilo kakav kalup ili profil potreban specifikaciji upotrebom savremenih i potpuno automatizovanih testera u kombinaciji sa AutoCAD aplikacijom. Granit je dostupan u velikom broju jedinstvenih prirodnih boja. Njegova lepota dolazi iz beskrajnih kombinacija bojenja, i zrna koja je nemoguće imitirati u veštačkom proizvodu. Trajnost granita je superiorna u odnosu na bilo koji industrijski proizvod. On će zadržati svoj „kao nov“ izgled sa minimum održavanja.