Opeka u bašti – za toplotu i plemenitost vašeg doma

Opeka je drevan građevinski materijal koji se koristi vekovima, kako za građenje različitih objekata tako i za popločavanje. Opeka i cigle od gline izuzetno su star materijal. Neki istoričari veruju da se opeka počela proizvoditi i koristiti još u drevnoj Mesopotamiji.

Iako ova prva opeka nije bila nimalo nalik na opeku kakvu danas koristimo i poznajemo,ubrzo se, razvojem, eksperimentisanjem i poigravanjem došlo do recepta za pečenu opeku kakvu danas imamo. Prva opeka nastajala je sušenjem glinenih blokova-kocaka na suncu. Tokom vremena, ljudi su uočili kako materijal dobija znatno volja svojstva ukoliko se peče.

Ova receptura za pečenu opeku se poslednjih nekoliko vekova nije nimalo promenila – osnova za glinenu opeku i način na koji se izrađuje i peče potpuno je ista. Poslednjih nekoliko decenija javile su se i cigle koje se ne izrađuju od gline već od drugih materijala – kalcijum-silikata i betona – koji se ne peku već se izlažu pritiscima i visokim temperaturama, najčešće u aparatima koji se nazivaju autoklavi.

Međutim, za popločavanje bašti najzanimljivija je opeka od gline, što zbog svoje tople boje i izgleda, što zbog teksture ali i strukturnih karakteristika.

Opeka je materijal koji odoleva vremenu. Imala je periode kada je bila izuzetno popularna, ali u suštini – opeka nikada ne izlazi iz mode. Kada posmatramo arhitekturu, osim što je sastavni deo mnogih građevina i njihovih struktura i konstrukcija, opeku najčešće viđamo na fasadama stambenih objekata. Međutim, ovaj materijal nije stran ni ostalim tipologijama kao što su administrativni, verski, edukativni ili objekti kulture.

Opeka dolazi u različitim bojama, od bele, sive, svetlo žute, preko oker, crvene, pa do tamno smeđe opeke. Boja opeke zavisi od hemijskog i mineralnog sastava sirovih materijala, temperature na kojoj se opeka peče kao i od atmosfere u pećnici.

Tako je rozikasta opeka rezultat visokog nivoa gvožđa u glini, bela ili žuta opeka ima veći sadržaj krečnjaka. Međutim, najčešća boja glinene opeke je crvena i sve nejne nijanse. Kako se temperatura pečenja povećava, tako se dobija opeka tamnije crvene boje, sve do smeđe ili sive boje opeke koja nastaje na temperaturi od 1300°C. 

Ali zašto je opeka, osim na građevinama, zanimljiva i za popločavanje, posebno u eksterijerima? Opeka je veoma topao i prijatan materijal. Ona prostoru daje posebnu atmosferu i ima odlična svojstva i kada se radi o čvrstoći i odolevanju atmosferskim uticajima.

Takođe, opeka je i bezbedan materijal – iako postoje i glatke vrste opeke koje su podjednako pogodne za instalaciju u spoljašnjim prostorima, svaki projektant koji razmišlja o problemu klizanja za popločanje eksterijera odabraće hrapavu opeku koja neće biti klizava iako su vremenski uslovi kišoviti ili je u pitanju sneg.

Osim toga, za proizvod koji dolazi u standardnim dimenzijama i oblicima, pa čak i boji, opeka pruža veoam širok izbor mogućnosti kada se radi o dekoraciji. Razlog ovome je mnoštvo dezena koji se mogu izabrati kada se opeka postavlja. Opekom možete popločati stazu, terasu ili platforme u bašti. U zavisnosti od sloga, to jest dezena koji izaberete, moći ćete da postignete klasičan, formalan izgled ili opušteniji, neformalan izgled dvorišta i „šare“ sa opekom.

Opeka se postavlja ručno, i to je još jedna njena posebnost i dobra osobina. Postavljanje je relativno lako i stoga je ovo odličan materijal za sve one koji sami žele da popločaju svoj prostor i na taj način mu daju sopstveni pečat ili jednostavno – uštede novac. Međutim, treba biti oprezan i pažljivo i pravilno postavljati opeku na staze i pločnike jer od toga zavisi budući kvalitet i trajnost našeg popločanja.

Kada se opeka pravilno postavi ona će kao popločanje trajati godinama uz minimalne napore pri održavanju kod suvo postavljenog popločavanja. Glavni problemi koji će se rešavati redovnim održavanjem su uklanjanje mahovine ili trave koja je izrasla između blokova opeke ili eventualna sanacija blokova koji iz različitih razloga utonu u tlo ili se izdignu iznad ravni površine.

Jedna vrlo privlačna karakteristika opeke za sve kućevlasnike koji žele svoje dvorište da ukrase ovim toplim prirodnim materijalom je da joj boja ne bledi. Danas smo svedoci da usled pojačanog UVA u UVB zračenja koje emituje Sunce tokom dana, ali i usled raznih drugih atmosferskih uticaja, mnoge boje na najrazličitijim materijalima počinju da intenzivno blede. Ovo se sa opekom ne dešava. Njena boja je postojana i neće se tokom vremena izgubiti.

Još jedan razlog za popločanje od opeke je autentičnost koja se postiže. Postavljanjem opeke na površien u bašti ili dvorištu dobićete izgled kvaliteta ali i dobrog ukusa.

Kada se jednom odlučite da postavite opeku u svom dvorištu moraćete da donesete još mnoštvo odluka. Kao prvo, potreban vam je plan o tome kako će izgledati površina koju ćete popločati. Na osnovu ovoga plana koji je veoma dobro pretvoriti u crtež imaćete u vidu kolika će biti velika površina za popločavanje i samim tim koliko će vam materijala biti potrebno.

Zatim će biti neophodno odlučiti koji metod postavljanja želite da upotrebite: suvo postavljanje ili polaganje opeke u cementnom malteru. Sledi odabir tipa opeke kao i njene boje. Na kraju, potrebno je odlučiti se za dezen koji ćete koristiti za popločavanje u svojoj bašti ili dvorištu.

Naravno, prilikom izvođenja ovih radova najbolje je kontaktirati pejzažnog arhitektu, arhitektu ili dizajnera. Oni će vam na najstručniji način pomoći da prođete kroz svaki korak odabira i da na kraju donesete dobro obaveštenu odluku koja će vam omogućiti izradu savršenog popločavanja od opeke. Tako će vaša površina od ovog drevnog materijala biti dobro postavljena, veoma trajna i uklapaće se u dizajn vašeg okruženja.

Opeka je kao materijal za popločavanje korišćena još od biblijskih vremena. Danas je koristimo za popločavanje staza u baštama i dvorištima kako u malim seoskim domaćinstvima tako i u prostranim i luksuznim vilama. Opeka se u pojedinim slučajevima čak koristi i za popločavanje trotoara u manjim gradovima. Ona je bezvremen materijal koji je uvek popularan i u trendu.

Takođe, opeka za popločavanje je često izuzetno kvalitetna i veoma uspešno odoleva zubu vremena. Koristeći opeku za popločavanje u svojoj bašti možete postići veoma toplu i domaćinsku atmosferu a ona će se uklopiti u vaše okruženje bez obzira da li imate klasičan, formalan dom, toplu porodičnu kuću ili težite modernom stilu – opeka se veoma lako može prilagoditi bilo kom okruženju.

Autor teksta: Irma talović, d.i.a.

Prethodni tekstRELAZZO deking za terase
Sledeći tekstO čemu treba voditi računa pri odabiru poda u sportskim halama?