Gradonačelnik grada Mostara Ljubo Bešlić otvorio naučno-stručnu konferenciju „SFERA 2017: Tehnologije betona“

Međunarodna naučno – stručna konferencija pod nazivom „Sfera 2017: Tehnologije betona“ okupila je više od 400 privrednika i preduzetnika iz cijele regije. Konferenciju je otvorio gradonačelnik Grada Mostara, gospodin Ljubo Bešlić, koji je istakao važnost skupa za sve učesnike, te naglasio kako mu je izuzetna čast što je prisustvovao i otvorio manifestaciju ovog tipa u Mostaru. Inače, konferencija koju četvrti put za redom organizuje kompanije “Sfera“ iz Mostara jedina je konferencija ovog tipa koja se održava u BiH, dakle iz oblasti građevinarstva. Konferencija je dvodnevnog karaktera, a ovaj put organizovana je u saradnji sa Građevinskim Fakultetom Univerziteta “Džemal Bijedić“ u Mostaru, Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, Tehnološkim Fakultetom Univerziteta u Tuzli, te Građevinsko Arhitektonskim Fakultetom Univerziteta u Nišu.

Na konferenciji su se iznosile regulative i standardi u oblasti tehnologije betona, ali i prezentirala dosadašnja iskustva u procesu izgradnje objekata i preispita lanaučna i tehnološka dostignuća. Također, preispitala su se i profesionalna opredjeljenja u kontekstu proizvodnje i primjene materijala za spravljanje betona, njihove prednosti i uslovi za primjenu, kao i mogućnosti za poboljšanjem.

SFERA 2017: Tehnologija betona
SFERA 2017: Tehnologija betona

Cilj organizovanja konferencije i diskusije stručnjaka jeste razmjeniti određena znanja i iskustva u različitim oblastima inžinjerstva, kao i otvaranje mogućnosti uspostavljanja međunarodne i domaće saradnje.

Konferencija se sastoji iz dva dijela. U prvom dijelu prezentovali su se naučni, pregledni i stručni radovi, a u drugom savremene tehnologije i proizvodi u domenu proizvodnje betona, te materijala kao komponenti za spravljanje svježe betonske mase.

Predavanja, interaktivni dijalozi, predstavljanje učesnika i zbornika radova, izložbeni dio sponzora i partnera konferencije, privukli su veliki broj gostiju koji su iskazali veliko zadovoljstvo organizovanjem i realizacijom. Više od 20 kompanija učestvovalo je na konferenciji sa izložbenom dijelom, a veliki broj stručnjaka i profesora govorilo je o tehnologiji betona. Uspješno realizovanje dosadašnje dvije naučno-stručne konferencije dalo je poticaj kompaniji “Sfera“ za organizovanje i treće, te iz ove kompanije iskazuju ogromno zadovoljstvo uspjehom konferencije.

SFERA 2017: Tehnologija betona
SFERA 2017: Tehnologija betona

„Uspješnost konferencije i zadovoljstvo učesnika naša je nagrada. Zahvaljujemo se svim partnerima i sponzorima, te fakultetima koji su bili s nama i dali nam podršku u realizaciji još jedne naučno-stručne konferencije. Mi svakako nastavljamo u istom duhu, te najavljujemo i IV Međunarodnu naučno-stručnu konferenciju o temi „Oblikovanje i tehnologija arhitektonskih otvora“ na kojoj će nam kompanija „Feal“ biti generalni sponzor“, kaže Pr menadžer kompanije „Sfera“, Elvira Marić.

SFERA 2017
SFERA d.o.o. Mostar
Tel. +387 36 578 259
Email: marketing@sfera.ba
Web: www.2017.sfera.ba