Rustika – Zašto nas konstantno privlači?

Drvenim podnim oblogama vraćamo prirodu u naš dom. Savremene tendencije u uređenju enterijera usmerene su ka upotrebi recikliranog drveta, kojim se postiže zanimljiv i nadasve atraktivan izgled poda, rustičan i autentičan.

Pri uređenju enterijera često se teži inovativnim i unikatnim rešenjima, te je postalo vrlo atraktivno spajati moderno i arhaično, tekovine savremenog doba sa notom koja nosi tradiciju i toplinu.

Tako se minimalistički prostori mogu oplemeniti nekim stilskim komadom nameštaja, zidovima ili podovima koji izgledaju rustično, staro i pohabano, a koji opet daju celom prostoru notu šarma i originalnosti.

U svetu gde dominiraju staklo, aluminijum i čelik – ako pogledamo panoramu bilo kog velikog grada, ponovo se vraća iskonska potreba za drvetom kao prirodnim toplim materijalom. Naročito jer ono može doprineti osveženju modernistički uređenih prostora.

Održavanje uljenih podova / foto: Magic Floor doo
Održavanje uljenih podova / foto: Magic Floor doo

Okruženje u kojem obitavamo umnogome utiče na raspoloženje, produktivnost, pa i osećaje mira i udobnosti kojima sežemo u našem domu. Osećaj topline i ušuškanosti, uz nasušno potrebno prisustvo prirode, mogu pružiti upravo podne obloge od drveta.

Tako je i pored sve veće prisutnosti veštačkih materijala, upotreba drveta sve veća – ali je drveta na planeti sve manje. Stoga je potrebno spojiti te dve krajnosti i naći međurešenje, a ono je u ponovnoj upotrebi drveta – upotrebi recikliranog drveta.

Savremeni trendovi upravo se baziraju na tome da staro postaje novo, pa se čak i prilikom proizvodnje prave strukture i šare koje imaju notu rustičnog, izgledaju rabljeno, ali to nove materijale čini zanimljivim, a podne obloge autentičnim.
Upotreba recikliranih materijala, pa i drveta, u skladu je sa ekološkim imperativima XXI veka, stoga i njen trend na tržištu raste.

Reciklirano drvo predstavlja ponovnu upotrebu prethodno obrađenog, već upotrebljavanog drveta, koji ponovnom upotrebom nastavlja život.

Drveni pod u enterijeru
Drveni pod u enterijeru

Kako se drvo od davnina a do pre jednog veka i dominantno upotrebljavalo u građevinarstvu, dekonstrukcijom starih objekata, kuća, ambara, mlinova, vodenica, vajata, brvnara itd. možemo dobiti drvenu građu i ponovo je upotrebiti. Dakle, umesto rušenja i uništenja, stari ali zdravi materijali (osim drveta, i kamen, mermer, metalni delovi itd.) mogu ponovo naći svoju upotrebu. Negdašnja građa bila je često ručno obrađivana, otuda je monumentalnija i postojanija.

Drvo koje se vraća u upotrebu često je skuplje od nove drvene građe jer se mora dodatno obrađivati, čistiti, pripremati.

Prednosti ovoga materijala ogledaju se u tome što je njegov izgled jedinstven i specifične strukture, a svaki trag koji nosi na sebi predstavlja njegovu autentičnost – ogrebotine, useci, pukotine, što se uglavnom i ne otklanja.
Iako može doći do pucanja i cepanja, to mu predstavlja jedinstvenost, ali i iziskuje profesionalnost pri obradi i postavljanju u enterijer. Ono je i trajno jer je dugo odolevalo atmosferskim uticajima i oštećenjima.

Tako kod upotrebe drvenih podova oživljavaju stari stilovi, koji su po pravilu masivniji, tamniji i izražajnije strukture. Upotrebom recikliranog drveta postiže se rustični izgled, koji je veoma efektan i atraktivan, budući da ga odlikuje jedinstvo topline, udobnosti i autentičnosti – naizgled grub, sirov izgled.

Ovakav pod je odraz neobrađene lepote prirode, sa svim bogatstvom tekstura. To je najpre jednostavan prirodan stil, kojem je priroda nadahnuće. Bilo da je u pitanju rustikalni parket ili tzv. seljački pod, on je odličan za kombinovanje kako sa tradicionalnim nameštajem, tako i sa modernim elementima.

Drvoprodex / proizvodnja i ugradnja parketa
Drvoprodex / proizvodnja i ugradnja parketa

Na ovom podu mogućno je kombinovati boje, čvorove drveta svih prirodnih karakteristika, načine obrade, a boje variraju od tamnobraon preko svetlobraon do beličaste sa dozom patine. Rubovi takođe mogu biti naglašeni, a razlikuje se i završna obrada – uljem, bajcovanjem, lakiranjem, u mat ili polumat. Kada se želi postići rustični izgled, često se teži tome da pod bude trošnog izgleda i s namerom se ističe patina.

Daske rustičnih podova uglavnom su većih dimenzija, najčešće širine 120–200 mm, dužine 600–2400 mm, debljine 21 mm, što daje na monumentalnosti. Iako pružaju rustični izgled, izgled starog ali prirodnog, podovi mogu biti tako napravljeni i od novih dasaka, ali se mnogo češće dobijaju recikliranjem i ponovnom upotrebom drveta.

Upotrebom već korišćenog drveta prostoru dajemo notu istorije i autentičnosti, ali i ispunjavamo ekološke standarde koji su postali imperativ XXI veka. Čuvamo drveće koje nam daje život, a starom drvetu udahnjujemo novi život.

Autor teksta: Sanja Dakić, novinar