Ekspandirani polistiren – Termoizolacija – Da li ste znali?

1. Da li je stiropor štetan za okolinu?

Ne, stiropor nije štetan za okolinu. Proizvodnja stiropora je bez gasova štetnih za okolinu, kao što su CO2, N2O, CFC, HCFC, HFC, FCKW.

2. Od čega se pravi stiropor?

U proizvodnji stiropora, koristi se jedna jedina sirovina a to je polistiren. To su male kuglice, granule koje se ekspandiraju i nastaje stiropor.

Tim Izolirka d.o.o. - Fragmat EPS - ekspandirani polistiren
Tim Izolirka d.o.o. – Fragmat EPS

3. Šta je EPS ( ekspandirani polistiren )?

EPS je skraćenica ekspandirani polistiren, odnosno za stiropor.

4. U čemu je osnovna razlika između stiropora i stirodura?

Stirodur, odnosno XPS, je toplotna izolacija od ekstrudiranog polistirena. Znači, u pitanju je ista sirovina s tim što je kod Stirodura u pitanju proces ekstrudiranja a kod Stiropora ekspandiranja. Stiropor kuglice se u procesu proizvodnje slepe, ali uvek ostane mali deo prostora, vazduha izmedju samih kuglica. Kod Stirodura taj prostor ne postoji, već je gustina kuglica mnogo veća. Tako da je Stirodur dosta čvršći materijal i mnogo veće gustine od stiropora. Stirodur se uglavnom koristi kod izolacije ukopanih delova zgrada, u podove i prostorije sa većim opterećenjem na pritisak, u indistriji, kod izolacije ravnih krovova.

Da li ste znali: da trgovački nazivi Stiropor i Stirodur potiču od proizvođača BASF koji je prvi počeo pre mnogo godina da se bavi proizvodnjom ovih materijala. Tako odomacćeni nazivi ostali su i dan danas u komunikaciji i prepoznavanju ekspandiranog polistirena (stiropor) i ekstrudiranog polistirena (stirodur).

FRAGMAT S d.o.o.
Branka Erića 7, 22240 Šid
T. +381 22 710 666
M. +381 62 8026 889

Distributivni centar
Surčinska 11f, 11000 Beograd
T: +381 11 2260 129

office@fragmat.rs
www.timizolirka.rs