Ekološki šahtovi od reciklirane gume

Kompanija „Tigar“ iz Pirota počela je proizvodnju ekoloških poklopaca za šahtove za domaće tržište, izrađene od recillirane gume. Višestruka korist, jeftiniji, ekološki i „bezbedniji“ za prolaznike i automobile jer su manje zanimljivi lopovima.

U Pogonu za proizvodnju proizvoda od gumenih reciklata počela je probna proizvodnja ekoloških poklopaca koji su odavno prisutni na tržištu Skandinavije na koje ih Tigar izvozi, kao i druge svoje proizvode od reciklata, izjavio je konstruktor Dragan Minčić.

Konstruktor u Pogonu za proizvodnju proizvoda od gumenog reciklata „Tigra“ Dragan Minčić kazao je Beti da je ideja za proizvodnju ekoloških poklopaca za šahtove potekla sa tržišta Skandinavije.

„Kupovinom danske kompanije ‘Bilguteks’ preuzeli smo tehnologiju i nekoliko njihovih proizvoda i pokušali da te proizvode primenimo u Srbiji. Osnovna prednost tih proizvoda je što su 90 odsto od reciklirane gume“, kazao je Minčić. On je naveo da je i cena jedna od prednosti ekoloških u odnosu na metalne poklopce.

„Verujem da neće biti interesantni lopovima. Oni su i 50 odsto lakši od metalnih poklopaca. Jednostavni su za postavljanje i ne stvaraju buku kada se vozilima prelazi preko njih“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, „Tigar“ je u procesu osvajanja tržišta za nove ekološke poklopce i ciljna grupa su im gradska Zelenila i preduzeća koja se bave vodovodom i kanalizacijom.

Direktor pirotskog Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Zoran Nikolić kazao je da je pre godinu dana video uzorke ekoloških poklopaca i da je među prvima podržao nastojanje „Tigra“ da ih plasira na domaćem tržištu.

„Spremni smo gotovo odmah da uzmemo i postavimo probne uzorke. Među prvima ćemo napraviti plan zamene metalnih ekološkim poklopcima na šahtovima u gradu“, kazao je Nikolić.

Šef Odseka za stambeno-komunalne poslove u Skupštini opštine Pirot Bojan Pešić kazao je da se inspektori često na terenu suočavaju sa krađom metalnih poklopaca koje kradljivci prodaju kao sekundarnu sirovinu.

„Dešavalo se da zbog krađa građani upadaju u šahtove. Postavljenjem novijh imaćemo dvostruku korist – zaustaviti krađe i poboljšati bezbednost građana na javnim površinama“, kazao je Pešić.