Dekorativni zid od opeke

Jedan od zanimljivih načina dekoracije zidova u enterijeru jeste u vidu listela na zidovima koje izgledaju kao opeka. Dekorativna opeka je prirodan, pečeni proizvod od gline koji se koristi u enterijeru i eksterijeru, na stabilnim, ravnim, i suvim površinama. Zidovi od opeke imaju najbolji efekat ukoliko se direktno osvetle.

Površina na koju se postavljaju listele mora biti čista, očišćena od prašine i odmašćena. Za upotrebu na spoljnim površinama, koristiti se fleksibilan, vodootporan lepak, koji lepak koji ne zamrzava.

Postavljanje listela

Pre početka postavljanja, potrebno je da obezbedite dovoljnu količinu listela kako bi postavljena opeka bila iz iste serije pečenja. Mogu postojati varijacije boje u okviru iste serije pečenja, usled prirode pečenja listela. Preporučuje se da se istovremeno uzimaju listele iz različitih kutija. Kod ručno pravljene opeke može doći i do varijacija u dimenziji. Prosečna dimenzija listele se računa tako što se deset listela iz različitih slojeva isporučenih kutija postave jedna na drugu. Potom se meri njihova ukupna visina i deli sa deset. Isti princip vazi i za određivanje prosečne dužine, samo u horizontalnom pravcu.

Preporučuje se korišćenje fleksibilnog i vodotpornog lepka. Ovakav tip cementnog lepka pogodan je za postavljanje listela na betonski zid i zid od opeke. Za drvene i metalne zidove potrebna je neka druga vrsta lepka. Cementni lepak se nakon postavljanja na zid ravnomerno raspoređuje odgovarajućim alatom. Cementni lepak se nanosi i na zadnju stranu listele kako bi se omogućilo dobro lepljenje.Nakon nanošenja lepka, listela se dobro pozicionira i pritisnuta drži par sekundi kako bi lepak bolje uhvatio.

Ukoliko se opeka postavlja i na ugao, listele se započinju postavljati od ugaonog elementa. Vodi se računa da se listele postavljaju horizontalno i da se ostavlja predviđen prostor za fugu, od10 – 12 mm. Fugovanje se vrši pomoću fugača. Standardna debljina je od 10 – 15 mm. Ukoliko se odlučite za manju fugu ili želite da izostavite fugu, potrebna količina listela se uvećava za oko 10  – 25 odsto. Nakon sušenja fuge, zid od opeke se dobro isčetka. U slučaju dodatne zaštitite zida, koriste se Ceresit premazi koji štite opeku a ne menjaju njen izgled. Ukolko želite da zid od opeke prefarbate, koriste se akrilne boje ili boje za beton. Farbanje se vrši kompresorom – a pogotovu ako su u pitanju ručno rađene listele.

 
 
 

Prethodni tekstNovi trendovi u građevinarstvu i dizajnu enterijera – keramika na prvom mestu
Sledeći tekstEpoksidne betonske ideje podova