Danski minimalizam u enterijeru

Minimalizam je trend koji se koristi u dizajnu enterijera i arhitekture. Minimalistički dizajn je pod uticajem japanskog tradicionalnog dizajna i arhitekture. Prilikom izrade minimalističkog stila morate razmišljati o njemu kao o nekom važnom delu koje ostavlja utisak ekstremne jednostavnosti detaljima koji služe više u vizuelne i funkcionalne svrhe.

Mnogi podržavaju minimalizam dopadaju im se takvi enterijeri, ali malo njih živi u takvim. Danska dizajnerska kompanija Menu pronalazi način da pojedinim komadima unese neku toplinu, preko potrebnu u opremanju doma. Ključne reči kojima dizajneri opisuju „meki minimalizam” su: „geometrijska čistoća”, „nekomplikovana prirodnost”, „uspostavljanje smirenosti”, a ono što žele da postignu jeste „jaz i premošćavanje muževnog i ženstvenog”.

Podovi

Podovi su čistih linija i čvrstih podloga. Dodavanjem mteksture na vaše podove, dobija se na toplini i boljem  raspoloženju unutar prostorija. Tepih nije tako česta pojava u evropskim domovima. Skandinavski dizajneri su oduvek preferirali korišćenje jednostavnog, belog drveta koji čini boravak otvorenijim, prozračnijim i čistijim. Ako parket nije od belog drveta, onda i dalje ostaje svetle boje, od drveta kao što je breza ili bor. Imitirajuċi  čist dizajn koristeći svetlo drvo gde god je moguće – to je svakako dizajn enterijera od kojeg se nećete umoriti.

Boje

Zagasitih plava, hladna siva, bela i krem su svuda u skandinavskim enterijeru. Ova šema boja je skoro postala zaštitni znak skandinavskog dizajna.

 

Hygge

Hygge znači stvaranje tople atmosfere i užitka u dobrim stvarima u životu, sa dobrim ljudima. Na norveškom hygge znači „blagostanje“. Prvi put se ova reč javlja u danskoj književnosti u 18. veku, i od tada je prihvaćena od strane Danaca. Njihov životni stil prenose u svemu što rade, pa i u prostoru u kojem žive.

Prethodni tekstNAJAVA DOGAĐAJA
Sledeći tekstGradimo budućnost zajedno – 41. Međunarodni Sajam Građevinarstva