Značaj i razmera promena podnih obloga u poslednjoj deceniji

ANKETA
Portal www.podovi.org

Ne možemo pričati o sadašnjem vremenu, a da ne primetimo rapidan rast tehnoloških otkrića koji, čini se, napreduju na mesečnom nivou. Od električnih automobila, preko 3D stakla, pametnih kuća, pa do podova koji kombinuju različite materijale i tehnike izrade. U dizajnerskom smislu mi smo već u budućnosti, pa je danas jako teško izabrati adekvatan materijal za kuće, ali i za poslovne objekte, od hala do kancelarija i showroom-ova, ne zato što nemamo izbora već je izbor sada veći nego ikada pre. U mikrosmislu čak i kada se odlučimo za adekvatnu podnu oblogu rukovodeći se tradicijom ili omiljenim materijalom ona nikako nije ista kao ona od pre samo deset godina. Ova revolucija materijala ogleda se ne samo u performansama koje su napretkom tehnologije svaku podnu oblogu dovele do najvišeg stepena onoga što ona kao takva može da nam ponudi, već i u dezenima koji nekada uspevaju da učine da nam keramičke pločice na oko izgledaju kao drvo, a dekorativni pod kao beton. Dakle, sve je moguće u svetu podnih obloga danas, pa smo u skladu sa tim i postavili pitanje na našem specijalizovanom portalu www.podovi.org.

Pitali smo naše čitaoce koja podna obloga je doživela najveće promene u poslednjih deset godina, u ponudi su bili oni podovi koje najčešće upotrebljavaju naši sugrađani: Industrijski i drveni podovi, zatim keramičke pločice i, posmatrano kroz istoriju – najmlađi, eko podovi.

S obzirom na upotrebu industrijskih podova, u koje spadaju i dekorativni, koja je iz tržnih centara i hala raznih fabrika prešla u kafiće koji su na taj način dobili na autentičnosti, ne čudi nas što je najveći broj naših ispitanika, njih 30 posto, primetio upravo napredak ove vrste poda.

Nešto manji broj njih, 25 procenata ispitanih, registrovao je preporod drvenih podova iako oni, generalno, nikada nisu ni izlazili iz šire upotrebe, naročito u rezidencijalnim objektima gde svaka porodica ima drveni pod barem u jednoj prostoriji svog stana ili kuće.

20 posto onih koji su učestvovali u našoj anketi smatra da su upravo keramičke pločice, čije smo promene i napredak toliko puta pominjali kroz naše tekstove, doživele najveće promene u poslednjoj deceniji, dok je isti procent ispitanih stavio akcenat na ekološke podove, relativno nove ako posmatramo ostale podne obloge.

Značaj i razmera promena podnih obloga u poslednjoj deceniji
Značaj i razmera promena podnih obloga u poslednjoj deceniji

Kao što možete primetiti razlike u procentima su zanemarljive što govori u prilog priče sa početka ove analize koja govori o preporodu svih materijala u građevinarstvu, pa i onih koji se koriste kao podne obloge.

Što se tiče keramičkih pločica i napretka istih njene promene se ogledaju najviše u dezenu koji je „premestio“ ovu podnu oblogu iz kuhinje u bukvalno sve prostorije u stanu ili kući.

NA OVO JE STAVIO AKCENAT I NAŠ SAGOVORNIK, PREDRAG JANKOVIĆ IZ SEKTORA MARKETINGA JEDNE OD NAJUSPEŠNIJIH KOMPANIJA KERAMIČKIH PLOČICA KOD NAS – ZORKA KERAMIKE.

Kako nam je Predrag objasnio primena imitacije prirodnih materijala uz napredovanje digitalne tehnologije koja je unapredila i samu tehnologiju štampe i dala mogućnost da se izvrši izrada keramičkih pločica sa dizajnom i grafikom koja ne odudara od prirodnog materijala jeste ono što je rezultiralo velikim napretkom materijala koji se koristi od postanka čoveka na planeti Zemlji: „Bez obzira da li to bilo drvo, kamen, metal, beton, mermer ili tapete, keramičke pločice su doživele ekspanziju kao zamena za sve vrste konvencionalnih obloga za podove i zidove i to ne samo u kupatilima i kuhinjama, već se njihova upotreba sada sa terasa i hodnika proširila i postala sasvim prihvatljiv trend. Tako se sada pločice nalaze i na podu i na zidu u dnevnoj i /ili spavaćoj sobi, bilo to kao deo prostorije kao dekoracija ili čak kao veća površina koja oplemenjuje prostor, a pri tom se i lako održava, ima važnu osobinu trajnosti i dugovečnost u eksploataciji“, objasnio nam je promene keramičkih pročica ovaj stručnjak.

Zorka-Keramika d.o.o., Calabria 33x33
Foto: Zorka-Keramika d.o.o., Calabria 33×33

PREDSTAVNIK VEČITO POPULARNIH DRVENIH PODOVA U OVOJ ANALIZI JE DARKO TRPOVSKI, VLASNIK KOMPANIJE MAGIC FLOOR KOJI RADI ZAISTA OZBILJNE I VELIKE PROJEKTE U SRBIJI.

Po Darkovom mišljenju upravo su drveni podovi doživeli najveću promenu, pre svega komercijalnu, a onda i u ekološkom konceptu održivosti. Kako nam je predočio Trpovski, još pre 20 godina je bilo jasno da postoji disbalans u količni određenih vrsta: “Kroz tehnološki napredak došlo je do uparivanja mekog i tvrdog drveta – troslojni podovi, a revoluciju i potpuni preokret izazvali su tzv. višeslojni podovi, zatim kombinacija brezovog špera i površinskog sloja masiva hrasta, oraha, jasena i egzota… teak, merbau, iroko… Znači, promenio se sastav.”

“Nije više puno drvo već je kombinacijom, deblji sloj rađen od postojanijeg drveta – špera, gde su količinski bolje mogućnosti, a završni, tanji sloj se ne radi od lamela već navedenih skupljih i kvalitetnijih vrsta tipa, hrast , orah, teak, jasen itd.” Na ovaj način, objasnio je Darko, smanjuje se pritisak u eksploataciji navedenih vrsta.

Magic Floor d.o.o. - drveni pod
Magic Floor d.o.o. – drveni pod

Darko je pričao i o zaštiti drveta i u tom smislu i proizvodima kojima se održava ovaj materijal možemo spočitati i njegov napredak: „Takođe primenom prirodnih ulja, reaktivnih supstanci menja se kompletan sistem površinske zaštite i završnog izgleda. Sada imamo 100% ekološke premaze koji daju prirodan izgled, laku primenu, postojanu zaštitu i ekološki su odgovorni prema prirodi. To je dizajnerski doprinelo da drvene podove možemo uklapati u bilo koji enterijer. Samim tim i kupci su dobili veću slobodu primene i izbora. Ovakvi podovi – višeslojni, su podobni za primenu na sistemima podnog grejanja i hlađenja kao i ugradnju podova velikih formata. Kupci sada uživaju u izboru i finalnom odabiru tzv custom made što svakom prostoru daje unikatan izgled, trajnost i ekološku odgovornost“, zaključio je na kraju vlasnik kompanije Magic Floor.

NENAD STAMENKOVIĆ, TM FLOORING MANAGER, IZ KOMPANIJE SIKA SRBIJA SLOŽIO SE SA NAŠOM KONSTATACIJOM DA SU UPRAVO INDUSTRIJSKI PODOVI DOŽIVELI NAJVEĆE PROMENE U POSLEDNJIH 10 GODINA:

„Najveće promene koje je tržište pretrpelo u vezi promene podnih sistema na bazi smola se može posmatrati u dva pravca;

  • industrijski podni sistemi, brza ugradnja podnih sistema. Ovo je naročito važno u proizvodnim pogonima, a naročito kod rekonstrukcija, gde svaki dan zastoja u proizvodnji klijenta košta mnogo više nego čak i sama kompletna rekonstrukcija, primer; Bosch, Mischelin..
  • podovi tolerantni na vlagu iz betona, sam trend izgradnje novih proizvodno/magacinskih prostora u poslednjih nekoliko godina na najvišem nivou, sve češće se traži mogućnost ugradnje završnih podova na bazi smola u što kraćem vremenskom periodu preko novog/ tek izvedenog betonskog poda, gde se vremenski period skraćuje sa min 28 dana na svega 7-10 dana.
  • paropropusni podni sistemi, često se kod rekonstrukcije, a često i kod novih podova, srećemo sa pojavom kapilarne vlage. Razlozi mogu biti različiti, najvažnije je da tržište dobija odgovor u vidu hibridnih paropropusnih sistema koji su tolerantni na kapilarnu vlagu iz podloge.
    – podovi tolerantni na temperaturne šokove, visoki zahtevi, naročito u prehrambenoj industriji dovode do razvoja podnih sistema otpornih na temperaturne šokove, uključujući i pranje parom od famoznih -40C do + 140C,
    – rigorozniji zahtevi; sadržaj VOC, otpornost na vatru, elastičnost“,

zaključuje Stamenković.

SIKA industrijski pod, skladište
SIKA industrijski pod, skladište

Što se tiče dekorativnih podova ovaj stručnjak je skrenuo pažnju na sve veću ekspanziju istih i osvrnuo se na razloge zbog čega je to tako:

  • custom made podni sistemi, ono što se može ponuditi tržištu u poslednjih 10ak godina, cementni podni sistemi su se razvili u tolikoj meri da se bukvalno može zadovoljiti i najzahtevniji klijent, preporuka kod odabira ovakvih tzv „emotion“ podnih sistema je prvenstveno izvođenje mustre radi odabira dezena, a nakon toga i ugradnja podnog sistema kakav je i zahtevao.
  • mogućnost oblaganja podova i zidova istim sistemom, trend koji je doživeo ekspanziju u dizajnerskom smislu je mogućnost obrade podova i zidova istim materijlom, a sve to naravno u skadu sa zaštitom životne okoline, sve češći zahtevi za ovakvim oblogama, dovode do ekspanzije mikrocemetnih sistema sa raznim akrilnim zaptivnim premazima. Ovi sistemi daju prostoju nove dimenzije, veoma su prijatni, daju radnom i životnom prostoru toplinu, dok je mogućnost obrade u dizajnerskom smislu gotovo neograničena, objasnio je detaljno predstavnik kompanije Sika iz sektora podova.

PROMENE EKO PODOVA ANALIZIRALA JE BILJANA RANKOVIĆ, STRUČNO LICE KOMPANIJE FLOOR EXPERTS, KOJA U SVOJOJ PONUDI IMA I OVE, SVE VIŠE TRAŽENE NA TRŽIŠTU, PODNE OBLOGE.

Kako nam je Biljana predočila rezultati ankete nedvosmisleno potvrđuju da se napredak u dizajnu desio kod svih vrsta podova u poslednjih desetak godina: “Floor Experts, kao lider u ponudi podova, prati zadate trendove i pažljivo osluškuje puls tržišta”.

Predstavnica kompanije Floor Experts stavila je akcenat pre svega, na plutu kao sve traženiji materijal i važan činilac u izolaciji objekata: „Proizvođači eko podova (u koje pre svega spada pluta) potrudili su se da znatno odstupe od klasične pluta šare i na taj način doskoče zahtevima savremenog kupca. Naime, podovi od plute mogu biti presvučeni folijom koja verno imitira drvo ili kamen. Prepoznato je zasićenje kupaca standardnim dekorima i proizvođači se na sve načine trude da udovolje novim zahtevima. Pod koji je u osnovi pluta, sa svim svojim prednostima (najbolja zvučna i termo izolacija) oplemenjen je novim dizajnom. To je upotpunilo savršenost ovog proizvoda“, rekla je Biljana za plutu.

Floor Experts, podne obloge od plute
Floor Experts, podne obloge od plute

S obzirom na to da u proizvodnom programu ove kompanije postoje i drveni podovi, ona se osvrnula i na deo ankete koji govori i o unapređenju drveta kao materijala i sve popularnijem, gotovom parketu: „Što se drvenih podova tiče, kupci se već više godina unazad okreću gotovim parketima, završno obrađenim. Klasičan parket u svega nekoliko formata i vrsta (bukva, hrast, jasen), je postao prevaziđen. Želje kupaca su najrazličitije u smislu dimenzija i boja, te je upravo to ono što je proizvođače podstaklo na maksimalno širenje kolekcija. Možemo primetiti ogroman izbor nijansi i završnih obrada dasaka (četkane, grebane, uljene, lakirane itd), što u kombinaciji sa nekoliko širina i dužina, kao i sa nekoliko selekcija (rustične ili čiste daske) daje nepregledan izbor parketa. Kupac ili arhitekta danas sasvim sigurno pronalazi ono što je zamislio”, tvrdi ovaj stručnjak.

Hvala čitaocima našeg sajta na izdvojenom vremenu i učešću. Naša redakcija će nastaviti da ispituje tržište i na taj način pomogne proizvođačima podnih obloga i podopolagačima da unaprede svoju struku i dođu do informacija sa kolikim znanjem o pojedinim materijalima raspolažu njihovi krajnji korisnici.

Prethodni tekstGde ja stadoh ti produži…
Sledeći tekstI mi BEHATON za trku imamo