Vinil može biti zamena za svaku vrstu poda

Vinil podovi danas mogu da izgledaju kao bilo koji pod

Uvek kada se spomene reč pvc ili vinil, mi se automatski prisetimo jeftinog i ne baš lepog izgleda poda u stanu naše bake. Kod moje je recimo bio glavni motiv cveće, čak roze neugledne ruže na zelenoj podlozi. Međutim, današnja situacija, što se tiče vinil podova, nije više ni blizu ovog mog sećanja.

Vinil ili PVC podovi izgledaju kao da su ugrađene pločice
Vinil ili PVC podovi izgledaju kao da su ugrađene pločice

Vinil podovi su na tržištu dugi niz decenija. Ranije je to bila jedna od najpopularnijih vrsta podova. Ovi podovi su kasnije izgubili na popularnosti ali danas se opet vraćaju u upotrebu i to na velika vrata. Razlog za to je što današnji vinil podovi imaju mnogo dobrog da ponude, čak više i od vinil podova od pre samo nekoliko godina. Sa uvođenjem inovacija, vinil brzo gubi lošu reputaciju i stiče popularnost kako kod kupaca tako i kod dizajnera enterijera. Zlatno doba ovih podova je već počelo predstavljanjem novih stilova koji će odgovarati i tradicionalnom i modernom dekoru. Vinil ili PVC pod je podna obloga koja se sastoji iz pet slojeva – donji, kompaktni sloj koji osigurava dodatnu čvrstoću proizvoda, penasta poleđina zahvaljujući kojoj je obezbeđena zvučna i toplotna izolacija, kompaktni sloj koji ne dozvoljava promene u dimenzijama i izgledu poda, gornji penasti sloj koji mu daje potrebnu elastičnost i zaštitni, transparentni sloj koji predstavlja dodatnu zaštitu od habanja, a povećava njegovu otpornost i do 7 puta. Kombinacije boja, šara, različite dimenzije i oblici ploča, izgled kamena, drveta, sjajne, mat,… ove podne obloge će udovoljiti svačijem ukusu i stilu.

Luksuzna varijanta vinil poda danas je u široj upotrebi
Luksuzna varijanta vinil poda danas je u široj upotrebi

Prednosti vinila su ono što ga čini pogodnim za ugradnju u bilo koju prostoriju u Vašem domu. Njega odlikuju sledeće karakteristike:
vinil podovi su dostupni u širokom spektru boja i dezena;
izuzetno su udobni pri hodu i pružaju osećaj topline pod nogama;
vinil podne obloge su visokootporne;
praktični su;
apsorbuju buku koja nastaje pri hodu;
jednostavno se ugrađuju i održavaju;
ekonomični su.

Ugradnja vinila, koliko god da je jednostavna, zahteva obavljanje nekoliko predradnji: Pre ugradnje vinil podnih obloga neophodno je da pravilno uklonite postojeću podnu oblogu. Podloga na koju se ugrađuje vinil mora biti suva, čista i ravna. Ukoliko je podloga neravna upotrebite masu za izravnavanje. Pod je neophodno držati bar 24 časa u prostoriji u kojoj će biti montiran, na sobnoj temperaturi, kako bi se podna obloga prilagodila uslovima u prostoriji. Odmotajte i premerite svoj proizvod pre početka njegove ugradnje. Na taj način ćete sprečiti razočaranje u slučaju da nemate dovoljno materijala. Prilikom sečenja ove podne obloge uvek dodajte 15-20 cm u dužini. Vinil možete ugraditi na tri načina: lepljenjem, lepljivom trakom i bez lepljenja. Metod ugrađivanja zavisi od prohodnosti prostorije u koju se ugrađuje.

Pre postavljanja vinil poda vaš pod mora biti potpuno ravan
Pre postavljanja vinil poda vaš pod mora biti potpuno ravan

Održavanje vinila je brzo, jednostavno i lako i ja mislim da je to jedan od glavnih razloga zašto su ga masovno koristile naše bake. Njegovo redovno čišćenje i adekvatno održavanje predstavljaju najbolji način da Vaš pod izgleda savršeno tokom dugog perioda upotrebe. Za svakodnevno čišćenje vinila je dovoljno samo da ga prebrišete ili usisate. Jednom nedeljno ili, ukoliko je potrebno, češće prebrišite pod mokrom krpom ili briskom nakvašenim toplom vodom i neutralnim sredstvom za čišćenje. Fleke i mrlje možete lako otkloniti deterdžentom i isprati. Vinil koji proizvodi Tarkett pružiće neponovljiv osećaj udobnosti i lepote u Vašem domu.

Verovatno najvažniji razlog zašto se danas sve više okrećemo ka vinil podovima kao rešenju, je u tome što se može naći u širokoj paleti boja i dizajna. U prošlosti je vinil bio ograničen na osnovne boje i siromašan dizajn. To je danas stvar prošlosti i moderni vinil pod možemo naći u obliku i boji pravog parketa, keramičkih i mermernih pločica, granitnog poda, i u mnogo drugih varijanti. Procesom postavljanja printa različitih dezena na vinil podove, postiže se velika sličnost između vinil i pravih podova.

Vinil pod se uklapa u svaki enterijer
Vinil pod uklapa se u svaki enterijer

Postoje vinil podovi koji vam pružaju utisak pravog parketa dok hodate po njemu. Ovakvi podovi kada se instaliraju izgledaju kao pravi drveni podovi, sa tom prednošću što su mnogo izdržljiviji i lakši za održavanje. Ovo vam daje još jednu mogućnost a to je da drveni pod od sad imate i u prostorijama kao što su kupatila i kuhinje, bez brige da li će se uništiti. Još jedna prednost ovih podova je što se mogu naći u skoro svakoj prodavnici koja se bavi prodajom podnih obloga.
I pored svih ovih prednosti vinil podova, oni su jos i eco-friendly. 99% svih vinil podova su napravljeni od recikliranog vinil materijala. Postoje podovi koji su jako izdržljivi, bez mirisa i isparenja. Ako tome dodamo još i da vinil podovi zaista traju godinama, nećete ga menjati često i samim tim ćete čuvati okolinu.

Prethodni tekstEnmon keramika sada bliža i Smederevčanima
Sledeći tekstKako voziti auto po ledu i niskim temperaturama