Kako održavati linoleum?

Kvalitetan i vizuelno dobro osmišljen pod, linoleum spada u one proizvode koje dobar deo nas, kupaca, rado bira. Linoleum je elastična podna obloga koja je zahvaljujući svom sastavu antistatičan, antialergijski i antibakterijski materijal.  Ovaj ekološki materijal izrađen je od prirodnih sirovina, uključujući polimerizovano ulje lana, smole, plute ili drvne prašine, te čestice krečnjaka. Međutim, nije izdržljiv kao neke slične podne obloge poput vinila. Zbog toga bi trebalo voditi računa prilikom čišćenja, izbjegavajući oštre hemijske tečnosti kako ne biste narušili njegov sjaj ili oštetili njegovu površinu.

Linoleum ima brojne prednosti, a jedna od njih je i održavanje. Generalno gledano, dobra je ideja čistiti pod od linoleuma svake nedelje, ali u zavisnosti od okolnosti, možda ćete to morati raditi svaki dan. Najbolji merač je svakodnevno pomno ispitivanje poda. Ako su prljavština i mrlje vidljive, očistite pod, čak i ako ste ga prethodni dan očistili.

Uklonite prljavštinu

Prvo uklonite sve čestice ili krhotine koje su na površini materijala. Temeljno usisajte pod četkom koja ne sme imati gruba vlakna, posebno obratite pažnju na uglove, spojeve i deo ispod nameštaja. Zatim prebrišite pod krpom od mikrovlakana kako biste uklonili sve preostale sitne čestice koje bi mogle ogrebati pod tokom dubinskog čišćenja. 

Prirodna sredstva za čišćenje

Linoleum - popularna imitacija drveta
Linoleum – popularna imitacija drveta

Neka sredstva za podove sadrže abrazivne supstance koje mogu skinuti završni sloj sa linoleuma. Zbog toga se mnogi okreću prirodnim sredstvima za čišćenje poda, koristeći ono što imaju u svojoj kući. Najčešće se za održavanje koristi sirće jer njegova niska kiselost osigurava da se završni sloj linoleuma neće „izgubiti“. 

Rastvorite 1 šolju sirćeta i malo limunovog soka u litri tople vode, a potom prebrišite pod. Za dubokorne mrlje, napravite pastu od sode bikarbone i sirćeta. Utrljajte na pod, ostavite nekoliko minuta da odstoji i prebrišite vlažnom krpom.

Sredstvo za čišćenje

Linoleum - prirodan eko materijal
Linoleum – prirodan eko materijal

Rastvorite nekoliko kapi sredstva za čišćenje u toploj vodi. Za čišćenje linoleuma, koristi se isto sredstvo kao i za laminat – osnovno sredstvo za čišćenje, emulzija za sjaj i zaštitna glazura. Sredstvo za osnovno čišćenje adekvatno je za čestu upotrebu i izlazi na kraj sa jako zaprljanom površinom, a pomoću njega uspešno se skidaju i slojevi stare glazure. Nakon što ste obrisali pod sredstvom za čišćenje, prebrišite još jednom vlažnom krpom potopljenom u mlaku vodu. Ostavite pod da se dobro osuši, a ukoliko je negde ostalo viška vode, prebrišite suvom krpom.