Veselo i funkcionalno dečije kupatilo

Poštovani,

Trenutno smo u fazi planiranja adaptacije i renoviranja stare porodične kuće. Pošto imamo troje manje dece želeli bismo da prostor bude prilagođen njima njima i njihovim potrebama pa bi samim tim hteli i da njihovo kupatilo napravimo što lepše, veselije i funkcionalnije . Imamo dva dečaka od 7 i 9 godina i devojčicu od 4 godine. Zanimaju nas vaši predlozi.

Tamara, Novi Sad

Poštovana Tamara,

Kod odabira keramike i sanitarija za dečije kupatilo je važno imati u vidu da će deca relativno brzo odrasti i preći u tinejdžerske godine tako da bi im neko baby kupatilo brzo dosadilo i postalo neprikladno njihovim potrebama a promena kupatilskih pločica i renoviranje nije mala investicija.

Druga priča je ako se kupatila prave u namenskim objektima kao što su vrtići ili zabavni parkovi. U tom slučaju se može dozvoliti sloboda da se postave minjaturne, stilizovane sanitarije i pločice ekcentričnijih boja i dizajna.

Što se tiče Vašeg kupatila, mislim da raspored, odnosno funkciju ne treba menjati. Pošto su deca različitog pola ne možemo ići na varijante plavoroze. Takođe pošto više nisu ni tako mali treba napraviti nešto što će im biti zanimljivo i za koju godinu.

Postoji puno opcija, ovo su dve za koje mislim da će biti zanimljive. U prvoj varijanti možemo da se poigramo sa standardnim formatima pločica poput 10×10 cm ili 20×20 cm. Proizvođači ovih formata najčešće imaju široku paletu boja, pa možemo da kombinujemo nekoliko nijansi. Bilo bi lepo napraviti kombinaciju, zelene, narandžaste i sive koja deluje sveže i živo. To su mladalačke boje koje su uvek u trendu. Bilo bi dobro da je pod jednobojan a na zidu možemo da napravimo da do određene visine ide npr.siva zatim narandžasta štrafta i zeleno do plafona. Ne morate sve zidove raditi da budu šareni. U ovakvom kupatilu bi bilo dovoljno da samo zid kod umivaonika bude šaren, a sve ostalo da bude jednobojno.

U drugoj varijanti pod bi bio u kombinaciji keramike u imitaciji drveta sa belim mat zidnim pločicama 10x10cm i detaljima odnosno pečatima crvene, zelene i plave boje i dekorima balona. Dekor balona bih koristila na zidu koji je preko puta vrata i koji je najvidljiviji. Sa tog zida bi vertikalna šara prelazila i na pod, tako da bismo prekinuli „drveni pod“ u širini te šare. Ostali zidovi bi bili čisto beli, a samo kod dekora bih nasumice postavljala pečate u drugoj nijansi.

Ovakvo rešenje je toplo i razigrano, a opet zanimljivo i nešto starijoj deci. Pošto je kupatilo relativno malo ne bi ga trebalo opterećivati glomaznim elementima. Dovoljno bi bilo napraviti komodu jednostavne linije ispod umivaonika koja bi imala plitku fioku za sitne stvari ispod ploče a ispod nje i dublju fioku. Ali zato bi detalji jarkih boja, npr tuš od pvc-a, kupatilska galanterija bili efektni u ovoj kombinaciji.

Autor teksta: Vanja Lebović, dizajner enterijera