Ultramoderna Roca London Gallery

Cementni pod i dalje zauzima značajno mesto u enterijerima moderne arhitekture zadovoljavajući i estetske i funkcionalne kriterijume. Ponekad deluje futuristički, a nekad sasvim obično, diskretno, ali u svakom slučaju enterijeru daje posebnu dimenziju.

Ultramoderna Roca London Gallery nalazi se u neposrednoj blizini Chelsea Harboura. Prilikom realizacije projekta Roca London Gallery korišćeni su Mapei proizvodi za izradu cementnih podova i polaganje keramičkih pločica.

Mapei cementna samoizravnavajuća dekorativna masa Ultratop i fleksibilni cementni  lepak za keramičke pločice Keraflex upotrebljeni su za izradu 1.100 m2 poda prizemlja galerije čiji je projekat uradila jedna od najpoznatijih arhitekata današnjice Zaha Hadid sa svojim timom (Zaha Hadid Architects).

Podovi su realizovani zahvaljujući stručnim timovima podopolagača koji su uspeli da do detalja sprovedu kompleksne ideje arhitekte u delo vodeći računa o svakom detalju bez narušavanja koncepta.

Zaha Hadid, prva žena dobitnik Pritzkerove nagrade za arhitekturu 2004.godine i ovaj put nas je povela u neki nestvaran svet svojim projektom. U sadašnjem trenutku mnogobrojni  teoretičari rad Zahe Hadid karakterišu kao barokni modernizam. Kao što su barokni arhitekti, poput Borominija, zamenili renesansni koncept perspektivne arhitekture idejom o uzvišenom pokrenutom prostoru, tako Zaha Hadid svojim projektima razbija formalizam.

 

Rušenjem osnovnih postulata arhitekture – zidova, tavanica, zadnje i prednje fasade, pravog ugla dolazi do arhitektonskog minimum koji joj daje slobodu da ponovnim okupljanjem svih elemenata stvara „novi fluidni način prostornosti“. Prostor s mnogostrukim perspektivnim tačkama i fragmentarnom geomerijom, kao osnovnim sredstvima njegovog oblikovanja, predstavlja arhitektonski izraz dinamičnosti savremenog načina života.

Element vode je poslužio kao inspiracija za spektakularnu transformaciju spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora galerije. Kao da je voda svojim tokom menjala i oblikovala svaki detalj poda, zida, svoda, mobilijara, rasvete…

Ultratop cementni podni sistem obezbedio je “fluidu” finalnu estetiku u skladu sa tematikom projekta dajući podu savršen, poliran izgled. Izvođenje cementnih podova je veoma zahtevno i neophodno je da ovakvu vrstu podnih sistema izvode profesionalni podopolagači sa velikim iskustvom.

Mapei Ultratop cementni podni sistem se sastoji od nekoliko proizvoda: Primer SN – dvokomponentni epoksidni premaz, Quarz 1.2, Ultratop Anthracite, Keraseal – zaštitni premaz i Mapelux voska. Ultratop je brzovezujuća, samoizravnavajuća masa otporna na abraziju na osnovi specijalnih hidrauličkih veziva za nanose debljine od 5 do 40 mm. Ultratop se koristi za veliki izbor površina, od onih izloženih stalnom pešačkom prometu, kao što su podovi u poslovnim prostorijama, trgovinama, supermarketima i izložbenim prostorima. Ultratop se može koristiti i kao završni sloj.

 

Dostupan u različitim bojama, Ultratop pruža arhitektama mogućnost izbora neke od boja iz palete koja će stvoriti jedinstven podni sistem koji podjednako zadovoljava funkcionalne i estetske kriterijume. Nakon tri dana površina poda se može suvo polirati do postizanja potpune glatkoće i sjaja kako je to bilo zahtevano prema projektu Roca London Gallery-je. Teško je zamisliti da cement može biti lep i postaviti znak jednakosti između ove dve reči, ali nas praksa uvek iznenadi pružajući nam novu inspiraciju za neke buduće projekte.

Kako su postavljani podovi u Roca galeriji
Roca London Gallery, London

U prizemlju Roca galerije u jednom delu pod je prekriven isključivo Roca  keramičkim pločicama. Interesantan podatak je da je svaku pločicu dizajnirao tim Zahe Hadid kreirajući jedinstven raster. Pločice su sečene water jetom iz standardnog formata pločice 60×120 cm. Svaka pločica je posebno, strpljivo, polagana kako ne bi došlo do nekih nepravilnosti ili odstupanja od krivolinijskog rastera.

 

Roca pločice lepljene su Mapei fleksibilnim lepkom na cementnoj osnovi s produženim otvorenim vremenom za polaganje pločica i proizvoda od kamena, bez klizanja na vertikalnim površinama (za nanose debljine do 5 mm). Ovo je bio pravi izbor lepka s obzirom da se u galeriji očekuje velika frekvencija posetilaca i opterećenje podnih površina.

Korišćenje Mapei inovativnih proizvoda omogućilo je da Roca London Gallery dobije izvanredno prepoznatljiv, avangardni izgled, pokazujući ujedno i kvalitete Roca brenda i kompanije uopšte. Saradnja vrhunskih brendova u praksi može pokazati samo trajnost i kvalitet. Važno je napomenuti da je ovaj projekat doveden do perfekcije, kroz izvođenje radova, s obzirom da se vodilo računa o izboru profesionalnih izvođača radova i da je svaki detalj izveden s posebnom pažnjom.

Autor teksta: Melanija Pavlović d.i.a, Mapei Beograd
Zahvaljujemo se na informacijama i fotografijama: Roca London Gallery, London i Mapei U.K. Ltd.

www.rocalondongallery.com