Tradicija u klasici – Teraco

Teraco (italijanski. Terrazzo) prestavlja materijal sa jedinstvenim kvalitetima, koji se koristi najčešće za podne obloge ali i druge enterijerske i eksterijerske elemente zbog svog izuzetno dekorativnog izgleda. Kako je istovremeno tradicionalan i klasičan, ali i moderan i podložan inovacijama, ponosni smo što je jedan od proizvoda iz našeg širokog asortimana, kao i na niz uspešno izvedenih radova u teracu.

Savremeni teraco vuče korene iz Italije XVIII veka, spajanjem dve postojeće tehnike: pavimento alla Veneziana (tehnika koja je podrazumevala ređanje većih komada mermera) i seminato (bacanje mermernog otpada u cement koji je posle brušen i poliran).

Zbog svojih estetskih odlika bio je rado korišćen u Art Deco-u i modernizmu od 1920-ih do 1940-ih godina. Na neko vreme pomalo nepravedno zaboravljen, ovaj materijal je u poslednjih par godina doživeo svoj veliki povratak. Sa novim tehnologijama i novim mogućnostima za njegovo oblikovanje, teraco postaje deo luksuznih enterijera i originalnih dizajnerskih rešenja.

Teraco nastaje ulivanjem sitnih komada kamena u vezivni materijal, zatim se dalje brusi i polira. Razlikujemo dva osnovna tipa teraca: cementni i epoksidni. Cementni je klasični teraco kod koga se za vezivni materijal koristi sivi ili beli cement, ali se i tu danas nudi mnogo više mogućnosti za toniranje. Kod epoksidnog teraca kao vezivni materijal koristi epoksidna smola što omogućava manju debljinu poda i znatno veće neprekinute površine bez potencijalnog pucanja.

teraco
Foto: VUJNOVIĆ ENTERIJERI d.o.o. / Teraco kao materijal pruža neograničene mogućnosti

Postoje i teraco ploče koje nastaju takođe tehnikom izlivanja, ali se ono vrši u fabrici, pa one stižu kao gotov proizvod. Sem za podove i stepeništa, teraco se koristi i kao zidna obloga, ali zbog svog jedinstvenog izgleda sve je popularniji kao materijal za razne elemente enterijera poput pultova, kamina, polica, stolova.

Kombinacija veličina i boja lomljenog kamena koji se koristi svakom teracu daju unikatnost i ne postoje dve identične površine od ovog materijala. Jedan od najnovijih proizvoda koji mi ekskluzivno nudimo je „drveni teraco“, koji umesto lomljenog kamena sadrži fino usitnjene komade različitog najkvalitetnijeg drveta što mu pruža neočekivan, topao izgled.

Zbog svega ovoga, teraco kao materijal pruža neograničene mogućnosti. Uz pažljiv izbor elemenata teraco može biti pogodan za najrazličitije enterijere, a mi smo spremni da te ideje sprovedemo u delo.

Vujnović enterijeri logo

VUJNOVIĆ ENTERIJERI d.o.o.
Đorđa Stojanovića 35, Novi Beograd
RODA MEGA, I sp. kanc. D.K. 2.09
M. +381 69 4445 100
www.vujnovicenterijeri.rs