Pluta kao idealan izbor

Mnogi ljudi misle da je pluta kao relativno nova nepouzdana opcija kao površina podnog materijala. Postoje primeri prirodnog poda od plute u javnim zgradama koji je ipostavljen pre više od 100 godina i koji je i dan danas u upotrebi.

Za razliku od većine drveća gde je primarna i upotrebna vrednost u rezanoj građi debla, prirodna pluta se dobija iz kore drveta. Ova neobično debela kora se sastoji od miliona sićušnih prizmi u obliku vazdušnih džepova koji stvaraju elastičnu jastučastu površinu koja ima nekoliko različitih prednosti u odnosu na druga drveća. 

Pluta

Svojstvene voštana supstanca, suberina, čuva drvo od insekata i eliminiše opasnost od mnogih uobičajenih poljoprivrednih štetočina. I kora je regenerativna, tako da će njegova zaštitna svojstva ponovo izrasti ukoliko se ošteti na bilo koji način.

Podrumski pod od plute

Propisi nalažu da se plutano drvo ne može brati između 20 do 25 godina. Materijali koji se dobijaju iz prve berbe su poznati kao „Virgin“ pluta. Ova kora je manje poželjna jer se teško oblikuje. Sledećom žetvom se dobija proizvod koji se zove „srednja pluta“ i koja je iako boljeg kvaliteta nego netaknuta kora, još uvek nije idealna. Naknadnom žetvom se dobijaju proizvodi „amadia“. Ovom berbom plutano drvo je dostiglo optimalnu vrednost proizvodnje. U periodu zrelosti, tipično drvo može da proizvede 450 kilograma plute po žetvi.

Farme plutanog drveća

Pokretanje farmi plutanog drveća je ulaganje u buduće generacije. Često su farme plutanog drveća u kombinaciji sa drugim oblicima poljoprivrede, kao što su podizanje svinja ili rast drugog useva u, i među drvećem. Ovakve kombinacije su odlične po lokalne farmere jer omogućvaju balans dugotrajnog proizvodnog ciklusa plute.

Prirodna pluta se još uvek bere ručno tradicionalnom metodom ostavljajući okolinu netaknutu. Uklanjanje kore, poznato kao „skidanje“, mora se uraditi u toku aktivne vegetacije, u periodu od juna do avgusta. U uz upotrebu ručnih alata, rezovi se prave u kori, jedan na dnu stabla, jedan odmah ispod prvih grana, i dva vertikalna reza koji spajaju prethodna dva. Listovi od kore se slažu i ostavljaju nekoliko dana da se osuše na suncu, pre nego što se šalju u fabriku.

Pod od plute u kuhinji

Nove tehnike završne obrade i poboljšane tehnologije oživele su interesovanje za plutu u protekloj deceniji. Šta je to što plutu izdvaja od drugih podnih izbora? Nijedna druga podna obloga se ne može uporediti sa kombinovanim prednostima plute.

Prethodni tekstPODNO GREJANJE – zdravo, komforno i ekonomično
Sledeći tekstFloorplanner software pretstavlja Roomstyler, naredni korak u dizajnu enterijera