Topli tretman drvenih podova

Drvo je prirodni materijal koji se skuplja i širi u zavisnosti od temperature. To znači da i toplinu podnog grejanja mora distribuirati na blag i kontrolisan način.

Revolucija drvenih podova

Najveću revoluciju drvenih podova u svetu izazvali su višeslojni gotovi parketi. Kod ovih podova, samo se završni sloj izrađuje od plemenitih vrsta drveta poput hrasta, tikovine, oraha, i dr. u debljini od 4 mm, dok se ostatak od 6 – 12 mm pravi od mekših vrsta drveta poput jele, bora, topole, breze itd. Dvoslojni parketi se mogu polagati i na toplovodno podno grejanje uz poštovanje određenih normi, a troslojni parketi se mogu polagati „plivajući“, bez upotrebe lepka.

Drveni podovi za toplinu u domu

Kao drveni pod u stambenim i poslovnim prostorima najčešće se koristi masivni parket, gotovi parket, drvene daske itd. Drveni podovi su jednostavni za održavanje i imaju dug vek trajanja. Drvene daščice mogu biti različitih veličina, boja, obrade, vrste itd.

Drvene podove delimo na parkete i seljačke podove. Parkete delimo na masivne i gotove parkete. Masivni parketi su parketi koji su deblji od gotovih parketa te se mogu nekoliko puta brusiti i obnavljati. Mogu biti različitih debljina, dužina i širina. Postoje tri klase kvaliteta: prva klasa je sa ujednačenom strukturom i bojom drveta, dok su ostale sa izraženijim prirodnim karakteristikama drveta, kao što su godovi, kvržice i boja samog drveta. Najbolja je kombinacija klasa, jer ukoliko se koristi isključivo prva klasa, parket može ostaviti utisak laminate zbog svoje ujednačene boje. Razlikujemo tri osnove podvrste masivnih parketa: klasične, lam parkete i industrijski parket ili takozvani kant.

Precizna regulacija grejanja

Električni termostat savršen je izbor za drvene podove. Osigurava da se temperatura u podnoj konstrukciji konstantno održava u dozvoljenim granicama tolerancije koju određuje sam proizvođač poda.

Sistem podnog grejanja može biti upotrebljen bilo gde u kući, bez obzira je li pod napravljen na gredama ili je od laminata ili masivnih parketa na betonu. Od velike je važnosti  da je pod ispod dobro izolovan kako bi se osigurala najveću udobnost grejanja i ekonomičniji rezultati.

Kombinovani termostat je opremljen sa sobnim senzorom koji registruje temperaturu prostorije i podnim senzorom, koji, kada je smešten ispod poda, registruje i ograničava temperaturu da ne prelazi maksimalnu vrednost. Maksimalnu temperaturu određuje proizvođač poda.

Bilo da je riječ o masivu, gotovom parketu ili seljačkom podu, uvek  postoji dilema koju vrstu drveta odabrati. Najsigurnija opcija je hrast, jer poseduje dobre karakteristike u pogledu tvrdoće i kvaliteta, a može biti svetlijj ili tamnijij. U posljednje vrieme veoma je popularan izbeljeni hrast kod kojeg su daske izbeljivane tako da boja ostaje samo u porama, čime se postiže još veća lepota u izgledu godova.