Termo – konoplja izolacione ploče

Priroda nam već vekovima pokazuje mesta koja su hladna i na kojima treba voditi računa da se ne gubi toplota. Staklena vuna i stiropor su materijali kojima se najčešće izoluju kuće. Prilikom spomena konoplje, najpre se pomisli na opojnu drogu nego na izolacioni materijal. Konoplja je, međutim, sasvim pogodna za izolacione ploče.

Preduzetnica Karmen Hok – Hejl je tokom svojih 15 godina u nastojanju da se za izolaciju kuće koriste isključivo prirodni materijali. Ona je u velikoj meri uticala na današnju rasprostranjenost konoplje na tržištu izolacionog materijala.  Konoplja ima prednost u tome što nije štetna po okolinu a ni za ljude koji žive u takvim kućama. Prilikom proizvodnje izolacionih ploča od konoplje, ne oslobađa se ugljien – dioksid.

Konoplja se uvozi iz Francuske. U pitanju je posebna vrsta konoplje koja je jednostavna za uzgajanje u odnosu na ostale, a nije je ni potrebno prskati raznim zaštitnim sredstvima. Ova vrsta konoplje ne sadrži nikakve halucione sastojke. Sadrži kvalitetne niti od kojih se može izraditi odeća, kanap, papir i izolacione ploče.

Inspiracija

Karmen Hok – Hejl  je na ovu ideju došla kada je pomagala roditeljima u njihovoj stolarskoj radionici. Zapazila je sa kolikim poteškoćama su se borili njeni roditelji prilikom ugrađivanja običnih materijala. Oni su ih uporno i tvrdoglavo grebli izazivajući svrbež.

Izolacijom od konoplje kao i izolacijom od prirodnih materijala uopšte, postiže se odlična topotna izolacija, zadovoljavaju zvučni i protivpožarni zahtevi. Konoplja ima jedinstvene prirodne osobine koje je čine potpuno drugačijom od drugih konkurentnih proizvoda, čime se ona visoko kotira.

Prednosti izolacije od konoplje

Toplotni kapacitet izolacije od konoplje je dvostruko veći u odnosu na kapacitet mineralne izolacije. Vlakna konoplje poseduju tu sposobnost da upijaju vlagu i ponovo je otpuštaju. Zahvaljujući visokom stepenu  propusnosti i provođenju vlage, konoplja očuvava zdravu mikroklimu u kući, štiteći je  od bakterija, plesni i drugih mikroorganizama koji izazivaju alergije i druge zdravstvene probleme. Izolacija od konoplje je savršen materijal kada je reč o difuziji vodene pare, zahvaljujući sposobnosti apsorbcije vodene pare kada je u vazduhu vlada vručina ili vlažnost. Ona zadržava svoj oblik u vrlo vlažnim uslovima, ne menjajući svoja termo – izolaciona svojstva, zahvaljujući upijanju i preraspodjeli vlage. Izolacione ploče od konoplje su glatke a njihovom ugradnjom je onemogućena iritacije kože ili disajnog sistema.

Danas Karmen Hok – Hejl  zapošljava oko 60. – tak radnika u proizvodnji termo – konoplji koje prodaje širom Evrope. Još jedna izuzetnost njenih izolacionih ploča od konoplje je u tome što su one 100% ekološke, jer ulogu plastike preuzimaju vlakna iz kukuruznog skroba.

Prethodni tekstWinflex® vinilna podna obloga
Sledeći tekstCustom made