Tender za trgove u Surčinu

Stanovnici surčinskih naselja Jakovo i Dobanovci u bliskoj budućnosti dobiće nove trgove pod uslovom da se, nakon tri neuspela pokupaja, neko od izvođača javi na tender. Naime, Direkcija za građevinsko zemljište je pre nekoliko dana raspisala tender za izradu tehničke dokumentacije i izvođenje radova na dva trga, a rok za donošenje odluke o tome ko će biti izvođač radova je 25 dana od otvaranja ponuda.

Predsednik Opštine Stevan Šuša naglasio je da je ovo već treća godina u kojoj bezuspešno pokušavaju da urede nekoliko glavnih trgova u Surčinu. Prema njegovim rečima: „U našoj opštini trenutno je u funkciji samo jedan javni prostor u centru naselja. Trg u Boljevcima od 348 kvadrata, koji je prethodne dve godine na tenderu bio ponuđen sa ostalima, sada je izostavljen, jer smo njegovo uređenje poverili JKP Beograd put koji trenutno radi projekat. Očekujem da on bude gotov do kraja godine, nakon čega bi počeli radovi. Cena za rekonstrukciju trgova u Dobanovcima i Jakovu ostaće 42 miliona dinara i očekujemo da se konačno neko od izvođača javi na tender.“

Predviđeno je da se rekonstruiše i sredi glavni trg u Jakovu kako bi stanovnici ovog dela imali funkcionalan javni prostor i to na površini od 1.136 kvadrata od kojih bi 60 odsto bilo popločano kamenim pločama, a 40 odsto ozelenjeno novim sadnicama i obnovljenim travnjakom.

Ukoliko se sklopi dogovor sa izvođačem, i stanovnici Dobanovaca će takođe dobiti nov javni prostor u centru grada čija će ukupna površina iznositi 1.450 kvadrata, od kojih će 1.000 kvadrata biti park čime će 70 odsto površine biti pod zelenilom, dok će ostatak biti popločan kamenim pločama.

Kako saznajemo od glavnog čelnika GO Surčin, u planu je i izgradnja novih zgrada opštine, policije i poreske uprave, a Surčin je već obezbedio zemljište od oko tri hektara koje se nalazi pored sadašnje zgrade doma zdravlja, ali još uvek nije poznato kada bi trebalo da se počne sa radovima.

Izvor: Š. Marović | Novosti