Svetlucavi pod

Suzan Drummen, holandska umetnica, stvara svetlucavi pod koristeći kristale, ogledala, hromirani metal, drago kamenje i optičko staklo. Pri stvaranju najrazličitijih podnih šara, Suzan Drummen koristi i postavlja ručno na hiljade sitnih detalja, pri tome ne lepeći niti učvršćujući i jedan od njih, već ostavljajući ih potpuno slobodno tokom izložbe.

Podni mozaik

Ovaj mozaik je sastavljen od sitnih delova, čime se formira posebna vrsta privremenog 3D tepiha. Ovakav „tepih“ samo prividno menja oblik prostora i reflektuje svetlost u raznim pravcima. Čak i najmanji poremećaj, poput slučajnog gaženja mozaika ili ispuštanja nekog predmeta, može poremetiti ceo koncept. Umetnica ima u potpunosti poverenja prema gostima na svojim izložbama. Ovo je privremena izložba koje je izmenjiva i omogućava interakciju sa posetiocima jer svako može da izmeni neki od delova kako bi se kreirala još zanimljvija površina.

Inspiracija

Suzan svoje ideje crpi iz fascinacije prema procesu istraživanja lepote koja nas okružuje.  Ova umetnica se poigrava sa prostorom, optičkom iluzijom i drugim efektima. Gledano odozgo na ova umetnička dela, svetlucavi podovi deluju uredno i organizovano. Iz daljine, prvo što se uočava je simetričnost  šara u vidu boja i oblika. Gledajući bliže, uočava se kompleksnost samostalnih delova. Raznobojni mozaik poda predstavlja pravu čulnu feštu, tj. svetlucavi, trodimenzionalni kolaž koji sitmuliše sva čula posetioca, ne ostavljajući ga ravnodušnim. Samimi tim, što se elementi poda ređaju ručno, sama kompozicija izgleda „ranjivo“, odnosno, krhko.