Vodooptornost podova podruma

Izbor pravog, vodootpornog poda u podrumu može da blokria prodor vlage u potpunoosti. Da bi ste doneli pravu odluku, potrebno je razmotrite različite faktore. Podrumi su skloni višku vlage, vlažnom okruženju i oštećenju usled vode.

Dve najbolje opcije zaštite podnih obloga od vode jesu epoksi boja i zapečaćeni beton.  Oba su pristupačna i izdržljiva, te omogućavaju adekvatnu hidroizolaciju.

Epoksi boje

Epoksi boje su guste čime pružaju neophodnu izdržljivost poda. Odlično su rešenje za podrume koji se koriste kao prostorije za rekreaciju ili kao radionice. Pored toga što je epoksi boja izrdžljiva, ona je takođe i vodootporna. Posttoje tri vrste epoksi boja: na vodenoj bazi, na bazi rastvarača i od stopostotnog punog drveta. One dolaze u različitim bojama, uključujući i boju slonovače, smeđe i crvene.

Prilikom zaptivanja betonskog poda, bira se vodootporna zaptivna boja. Uklopite odgovarajaću nijansu u vaš prostor, dodajući mu pečat ličnog stila.

Vlaga u podrumu može biti uzrokovana toplim vazduhom koji ulazi u hladan podrum kroz prorede greda. Cilj zaptivanja praznina je da se stvori barijera protiv ulaska vode i vazduha. Ukoliko se odlučite da to uradite sami, koristite adekvatan malter i zaptivače.

Izolacija podruma

Neka pitanja kondenzacije zbog vlage se mogu rešiti automatski, sa isušivačem, ali najbolje rešenje je izolacija podruma. Uz pomoć pena cevi može kvalitetno obezbediti vaš podrumski prostor od vode.

Uvek se preporučuje uraditi drenažu podruma. Dodavanjem odvoda, omogućićete prikupljenoj podzemnoj vodi da se odvodi dalje od temelja. Odvod se zaštićuje od oštećenja šljučanim punjenjem nanetim oko oboda otvora. Pored ovoga, poželjno je koristiti cev koja sadrži integrisani filter koji izbacuje mulj i glinu.

 

Prethodni tekstSvetlucavi pod
Sledeći tekstDeking od Crnog bora