„Srećna stopala“ – Sistemi sportskih podova

Inovativni razvoj sportskih površina je od velike važnosti za sport. Postoje mnogi aspekti koji igraju ulogu u ovom razvoju: zahtevi sportista, nova saznanja i interakcije sportista i površina, dostupnost materijala, cena i jednostavnost životne sredine, održivost, itd. Sistemi „Srećna stopala“ imaju za cilj kontinuirano uvođenje inovacija u sportske podove. Da bi se ovo moglo omogućiti, stalno se radi sa različitim dobavljačima materijala; istraživačima, sportistima, sportskim federacijama, opštinama, udruženjima i menadžerima sportskih terena; vrše se testiranje na institutima.

Inovacije

Trenutno su aktuelni inovativni sportski podovi: podovi koji skladište vodu u posebnim delovima, izuzetno lagani sportski tereni, tereni sa stabilizovanim gornjim slojem peščanih površina, tereni sa značajnim razvojem šljunčanih površina, i tereni sa veštačkom travom.

Saveti za različite vrste sportskih podova

  • Za fudbal: gumena konstrukcija po zahtevu holandske fudbalske federacije.
  • Za hokej: gumena konstrukcija za terene ispunjene potpuno i delimično veštačkim ledom.
  • Za kriket: gumena konstrukcija ima razvijen sertifikovan i izgrađen sistem.
  • Opštine, škole i sportski klubovi igraju važnu ulogu u upravljanju i korišćenju sportskih objekata. U okruženju u kome postoji manji budžet, nije uvek lako upravljati razvojem sportskih objekata. Održavanje predstavlja problem, jer je zahteve korisnika teško ispuniti, političke odluke su nepredvidive a tehnološki razvoj nezaustavljiv.

Značaj sporta u društvu je velik. Svake nedelje, sportske objekte posećuje na milione ljudi. Da bi se zadovoljile sve potrebe sportskih terena još uvek postoji veliki izazov da se svakome da prilika da se bavi sportom. Sportski podovi su projektovani da trpe veća opterećenja zbog povećanog broja ljudi i opreme koja služi za vežbanje i održavanje. U zavisnosti od tipa sporta, karakteristike opterećenja koje se prenose na tlo su različite. Skoro je nemoguće naći podlogu za sve tipove sportova u zatvorenom. Nužan je mudar kompromis između bezbednosti, učinka i operativnih faktora.