Rutina u održavanju podova

Sa današnjim napretkom u otklanjanju mrlje sa podova i završne obrade, čišćenje drvenih podova nikada nije bilo lakše. Redovno održavanje zahteva malo više od brisanja mekom čekinjastom metlom i usisavanja, ukoliko vaš parket uključuje zakošene ivice u kojima se skuplja prašina i prljavština. Takođe, trebalo bi čistiti podove sa profesionalnim proizvodima za čišćenje.

Postoje i drugi koraci koje možete preduzeti da bi sveli održavanje lepote vaših drvenih podova na minimum, ali sa efektnim učinkom.

Principi održavanja podova

Nemojte koristiti sredstva za održavanje vinil ili podnih pločica na drvene podove. Samopoliranje akrilnim voskom može uzrokovati da drvo postane klizavo i sjajno.

Koristite prostirke unutar i izvan ulaza, kako biste sprečili prljavštinu i druge otpatke da prodru unutar drvenih podova. One će ujedno i sprečiti grebanje poda.

Redovno čišćenje metlom

Nemojte ostavljaviti vaš pod mokrim. Stajaća voda može oštetiti završnu obradu poda. Svaki put kada se prospe voda, potrebno ju je odmah ukloniti sa poda vlažnim peškirom ili krpom.

Održavanje poda profesionalnim sredstvima

Nemojte previše stavljati voska na drveni pod. Izbegavajte nagomilavanje voska ispod nameštaja i prometnijih površina.

Postavljajte zaštitnike ispod nogu nameštaja da bi se sprečailo habanje i grebanje poda. Često ih menjajte, kako se ne bi prašina i prljavština lepie za njih.

Izbegavajte hodanje po drvenim podovima u patikama i visokim potpeticama. Ovim ćete samo ugroziti lepotu vašeg poda, ostavljajući tragove skinutog sjaja i ogrebotine po površini.

Prilikom pomeranja teškog nameštaja, nemojte ga gurati i vući po parketu. Najbolje je postaviti neku prostirku ispod nameštaja kako bi se u potpunosti sprečila pojava ogrebotina.

Za parkete u kuhinjama, potrebno je postaviti ivice prostirke ispred sudopere da bi se sprečila vlaga da dođe do poda.

Ovo su nekoliko predloga i saveta koji će vam olakšati održavanje vašeg drvenog poda u kući ili stanu, a samim tim, i sam pod će biti dugotrajniji.

Uživanje na vašem podu