Projekat „Čiste sobe“

U visokoj tehnologiji proizvodne industrije i zdravstvenih ustanova, shvatanje čistoće je otišlo mnogo dalje od maštanja. „Čiste sobe“ predstavljaju okruženje namenjeno proizvodnji nečeg što je osetljivo na zagađenje. Ovakva sredina ima nizak nivo zagađivača kao što su prašina, vazdušni mikrobi, aerosolne čestice i hemijska isparenja. Tačnije, „Čista soba“ ima kontrolisan nivo kontaminacije koji je naveden brojem čestica po kubnom metru određene veličine čestica.

Trend je u tendenciji poboljšanja čistoće proizvodnih procesa prisutnim u mnogim industrijama i danas, kao što su: mikroelektronika, proizvodnja solarnih panela, proizvodnja lekova i medicinskih uređaja, vazduhoplovstvo i optika.

Materijali za „Čiste sobe“

U anketama sprovedenim od strane Fraunhofer instituta, 91 odsto rukovodilaca projekta „Čistih soba“ priznalo je da smatra podobnost materijala važnim faktorom, jer oprema i materijali imaju najveći uticaj na čistoću proizvoda, procentualno, oko 40 odsto. Pogodni materijali za „Čiste sobe“ poseduju samokontaminirajuća svojstva uključujući emisije ponašanja čestica, ili emisije visoko isparljivih organskih materija. Vazduh koji ulazi u „Čistu sobu“ od spolja filtrira se kako bi isključio prašinu, dok vazduh iznutra stalno cirkuliše kroz čestice vazduha.

Čiste sobe
Industrijski savez “ CSM “ (iliti čiste sobe odgovarajućih materijala) osnovan je od strane Fraunhofer instituta u cilju uspostavljanja zdrave naučne osnove za procenu podobnosti čistog materijala i za određivanje kriterijuma za izbor materijala namenjenog čistim aplikacijama . Kao jedan od osnivača, Sika AG aktivno učestvuje u oblikovanju budućih zahteva i razvoju niza odgovarajućih materijala od podova, masa za zaptivanje, do zidnih obloga rešenja. Rezultati ispitivanja su pokazali da Sika ima najsavremeniji portfolio odgovarajućih materijala dostupnih na tržištu danas.

Karakteristike i prednosti tehnologije „Čistih soba“

„Čiste sobe“ brže i lakše se ugradjuju, štede vreme i novac. Svi materijali su zasečeni i potpuno završeni. Elektro montažne, telefonske i kompjuterske žica se lako ugrađuju. Neke „Čiste sobe“ se čuvaju na pozitivnom pritisku tako da u slučaju curenja, vazduh curi iz komore umesto da nefiltriran vazduh ulazi unutra.