Privremeno rešenje za paviljon Notre-Dama

Međunarodna firma za arhitekturu Gensler predložila je stvaranje paviljona uz Notre-Dame kao privremeno mesto bogosluženja posle požara koji je uništio krov katedrale.

Smešten na trgu ispred katedrale, Pavillon Notre-Dame osmišljen je da bude mesto tržnice za stanovnike i posetioce, dok se katedrala stara 850 godina obnavlja.

Drveni okvir Notre-Dame na tavanu zapalio se 15. aprila 2019. godine, a plamen je brzo uništio krov, uzrokujući da se njegova spirala uruši u naos ispod.

Gensler je konceptualni predlog smislio kao odgovor na pozive rektora Notre-Dame, episkopa Patricka Chauveta i gradonačelnika Pariza da stvore privremenu strukturu lokacije.

Pavillon Notre-Dame ponovio bi tačne dimenzije lađe katedrale tako da se sve izgleda poznato.

Krov bi bio izrađen od jastučića od etilen-tetra Fluoro-etilena (EFTEC), lagane plastične membrane, a zidovi od prozirnih polikarbonatnih ploča.

Ploče iza oltara mogle bi se ukloniti kako bi se pružilo ono sa neometanog pogleda na zapadno lice Notre-Dame.

Ove pokretne ploče takođe se mogu dodavati, zakretati ili uklanjati do nivoa zemlje kako bi se zatvorio prostor Paviljona za verske ceremonije ili otvorio za tržišta i predstave koje bi se tu održavale.

Kao simboličan gest, njegov okvir bio bi napravljen od ugljenog drveta. „Ugljeno drvo, koja je jedna od najstarijih i najefikasnijih metoda zaštite drveta od vatre, takođe simbolizuje postulat da će ono što je jednom uništilo Notre-Dame samo ojačati, izražavajući na taj način jezik ponovnog rođenja i transformacije“, rekao je direktor Gensler Duncan Svinhoe.

Prevedeno sa stranice: www.dezeen.com

Prethodni tekstKako brzo zameniti postojeću oblogu novom PVC podnom oblogom?
Sledeći tekstReč urednika: Struka uvek na prvom mestu