„Potreba“ u svetu keramičkih pločica

Za manje od jedne decenije tehnologija štampe i dekorisanja keramičkih pločica nazvana “digital ink-jet” je sazrela iz “zanimljivo” u “MUST HAVE” i postala potreba komercijalne tehnologije i dizajna. U svetu se danas keramičke pločice proizvedene digitalnom tehnologijom ne smatraju kao nešto posebno, već kao sastavni deo asortimana.

Nisu samo u pitanju trendovi, sad je već to i stvar ekonomskih razmera, gde se omogućilo proizvođačima pločica da smanje troškove, unapređuju proizvodne procesei i razvijaju nove proizvode.

Pored toga digitalni pristup je povećao kvalitet keramičkih pločica, omogućio proizvodnju realistične življe pločice, ali i otvorio nove nivoe kreativnog dizajna.

Dekorisanje pločica na tradicionalni način, štampanjem putem valjaka ili sita je uvek bio najproblematičnija faza u procesu proizvodnje. To je dugotrajan proces u kom je potrebno da se uspostave mnogi obrasci i parametri koji rezultiraju na kraju ograničenjima u dizajnu ali i dimezijama. Klasičan proces štampe takođe ograničava mogućnosti za dizajniranje i ograničava proces na ponavljanje otiska, što dovodi u pitanje realističnost npr. efekat prirodnog kamena.

Dekorisanje pločica na tradicionalni način
foto: Zorka keramika d.o.o. kolekcija keramičkih pločica ETERNITY

Nasuprot tome, digitalni princip je veoma fleksibilan i pouzdan beskontaktni proces koji donosi više slobode u proizvodnju i kreativne koristi. To omogućava brza podešavanja i minimalne napore pri prelasku sa dizajna na dizajn, ali i omugućava veću fleksibilnost npr. kod manjih serija .Takođe omogućava proizvodnju više realističnih modela u isto vreme, uključujući i štampu na teksturiranim pločicama, tako da se skoro bezgranično proširuju kreativne mogućnosti dizajna.

Procesi izrade keramičkih pločica digitalnom tehnologijom zaobilazi pripremu i troškove pripreme i podešavanja povezane sa drugim metodama štampe. Tradicionalna sito štampa zahteva pripremu odvojenog dela i odvojenim ekranima/sitima za svaku boju u štampanju. Troškovi rada za podešavanje i čišćenje mogu učiniti sito štampu nepraktičnim za većinu jedinstvenih projekata i neekonomično za kratke serije odnosno male tiraže.

Digitalni princip je veoma fleksibilan i pouzdan beskontaktni proces koji donosi više slobode u proizvodnju i kreativne koristi.
foto: Zorka keramika d.o.o. – štampanje keramičkih pločica

Digitalni proces čini štampanje keramičkih pločica kao praktičnu i štampanje stotin komda keramičkih pločica koliko i stotine kvadratnih metara . Sada možete štampati slike i sklapati mozaike koristeći keramičke pločice, po relativno pristupačnoj ceni. “Zašto ne bih imao vodopad u tuš kabini?”

Pločice za spoljašnju i unutrašnje oblaganje, podne i/ili zidne pločice mogu da se štampaju kao kompleksne višebojne slike, prilagođene potrebama pojedinačnih klijenata . Na kraju se dobija snažan, izražajan i konkretan izgled koji je relizovan uz pomoć kvalitetne keramike.

Samo postavljanje ovakve keramike se ne razlikuje od konvekcionalno proizvedenih keramičkih pločica. Uslovi i zahtevi za izradu i postavljanje i održavanje su potpuno isti kao kod već dobro poznatih proizvoda koje možete naći na tržištu.

Razlozi za usvajanje “digitalnih” dekoracija su ubedljivi, a polako postaje dominantna tehnologija za ukrašavanje u veoma kratkom vremenu. Ovo je slučaj koji je ne samo u Evropi doveo do toga da već više od 80% proizvođača zamenjuje tradicionalne načine izrade novim digitalnim procesima.

Pločice za spoljašnju i unutrašnje oblaganje, podne i/ili zidne pločice mogu da se štampaju kao kompleksne višebojne slike
foto: Zorka keramika d.o.o. – kolekcija pločica Marble i Arabescata

Uvidevši priliku kao i prednosti novih tehnologija, a i prateći svetske trendove Zorka Keramika je u aprilu ove godine prezentovala novu kolekciju izrađenu na novoj liniji proizvodnje koja je instalirana zajedno sa opremom koja u sklađena poslednjom reči digitalne tehnologije renomiranog italijanskog proizvođača SACMI.

Uz inovaciju u vidu pristupa digitalnoj tehnologiji novitete za 2014 godine Zorka Keramika je svoju ponudu pored digitalnom tehnologijom osvežila i sa dve serije keramičkih pločica MARBLE i ARABESCATA koje se mogu pohvaliti svojim podovima u dimenziji 60x60cm.

Prateći podne pločice adekvatne zidne kombinacije u izrađuju se u dimenziji 50×20 cm sa realističnim efektima mermera ili brušenog kamena oplemenjenog efektom dorade pločica tehnologijom Lappato. Da svemu tome ne bude kraj sa manjim dimenzijama nova serija VINTAGE se odlikuje podovima “malo pristupačnijih” dimenzija 33x33cm.

Kako sama tehnologija digital ink-jet omogućava realnu simulaciju izrade pločica sa efektima prirodih materijala pobrinule su se pločice dimezija 45×45 koje su sastavni deo serija STRIPES uz imitaciju laminiranih podova od drveta, ili pak ETERNITY koja se odlikuje smelom mešavinom materijala mermera i drveta.

Kako bi se bolje upoznali sa proizvodima izrađenim u digitalnoj tehnologiji ali i sa nekim inovacijama u tradicionalnoj izradi keramičkih pločica možete sve videti putem kataloga ili interaktivnih filmova koji su dostupni na web sajtu www.zorka-keramika.rs, ili putem popularnih društvenih mreža.

www.zorka-keramika.rs

ZORKA-KERAMIKA d.o.o.
A. Hajduk Veljkova 1, 15000 Šabac, Republika Srbija
T. +381 15 361 000
E. keramika@zorka-keramika.rs
W. www.zorka-keramika.rs