Da li su podovi od plute dobar izbor za kupatilo?

Postoji mnogo faktora koje treba razmotriti pri odabiru podnih obloga za kupatilo: cena, estetski izgled, lakoća postavljanja, održavanje i održivost. Danas sve veću popularnost imaju podovi od plute koji obezbeđuju savršen spoj lepote, komfora i najviših standarda izdržljivosti. Ovaj prirodni materijal dobijamo od kore posebne vrste hrasta. To su fileti kore tzv. plutinog hrasta koji se sa stabla skidaju tehnikom ručne žetve uzdužnim potezima pomoću specijalnog noža, čime se dobijaju trake bledobraon boje i prepoznatljive šupljikave strukture.

Međutim, za pod od plute u kupatilu postoji puno kontroverza među stručnjacima. Iako se često koristi zbog njegove prirodne otpornosti na plesan, postoje različita mišljenja o njegovoj sposobnosti da izdrži u vlažnom okruženju. Pre nego se odlučite za pod od plute u vašem kupatilu, pogledajte u nastavku koje su prednosti i nedostaci. 

Prednosti

Pluta je napunjena vazdušnim ćelijama koje je čine prirodno mekanim pod nogama, što znači da je odličan za bosa stopala. Takođe je prirodno otporna na vlagu, plesan i bakterije, a pod nogama se neće osećati hladno (poput pločica). Za kupatila je ovakva kombinacija toplog materijala, mekanog i udobnog, idealna. Pluta može biti jednako izdržljiv kao i tvrdo drvo ako se pravilno obradi. Osim toga, pluta teško sagoreva, propušta paru i vazduh i sporo se ugljeniše, što je čini i veoma bezbednim materijalom.

Pluta se postavlja lepljenjem ili kao plivajući pod po klik sistemu
Pluta se postavlja lepljenjem ili kao plivajući pod po klik sistemu

Nedostaci

Iako je pluta sama po sebi otporna na vlagu, podovima od plute ne prija voda. Pod od plute zahteva nakon ugradnje završnu obradu vodootpornim lakom kako voda ne bi prodirala kroz spojeve. Plutane ploče se postavljaju lepljenjem ili kao plivajući pod po klik sistemu i ukoliko se voda dugo zadržava na podu postoji opasnost da vlaga prodre do lepka ili ispod plutanih panela u slučaju klik sistema. U tom slučaju može doći do pucanja i krivljenja ploča. 

Održavanje

Kako bi vaš pod od plute u kupatilu dugo bio kao nov, preporučljivo je postaviti mat ili tepih površine u blizini lavaboa i kade. Redovno čišćenje i suvo molovanje može pomoći u zaštiti samog završnog sloja poda i potrebno je ponavljati ovaj postupak svakih 5 – 10 godina.