Arhitektura Otvorena izložba „Nagrada Piranezi”

Otvorena izložba „Nagrada Piranezi”

Otvaranje izložbe Nagrada Piranesi

Otvorena izložba „Nagrada Piranezi” na 17. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

Izložba „Nagrada Piranezi”, revija recentne arhitekture iz regiona, koja poslednjih godina uključuje i veliki broj najboljih studentskih radova, otvorena je 23. juna u Auli Arhitektonskog fakulteta, u okviru programa 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA. Na otvaranju su se prisutnima obratili Branko Pavić, prodekan za međunarodnu saradnju i redovni profesor Arhitektonskog fakulteta, Danica Prodanović iz organizatorskog tima BINE, i Andrej Strehovec, nacionalni selektor Srbije za međunarodnu arhitektonsku nagradu Piranezi.

Branko Pavić je na otvaranju izjavio: “Sa zadovoljstvom smo prihvatili predlog BINE da predstavimo ovu izložbu. Drago mi je što možemo da u našem prostoru Aule predstavimo radove, među kojima ima i onih koje su uradili naši studenti i naše kolege”.

Otvaranje izložbe Nagrada Piranesi
Otvaranje izložbe Nagrada Piranesi / foto: Vladimir Živojinović

Danica Prodanović je posebno istakla studentsku selekciju: “Izuzetno je važno da je ova izložba baš ovde na fakultetu i što uključuje studente sa tri fakulteta – iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca. Prava stvar je što se i studentima otvorila šansa da prikažu svoje radove uz realizovane arhitekte koji imaju ozbiljnu produkciju, a sa druge strane što mogu da budu u toku s onim što se dešava u regionu”.

Andrej Strehovec se osvrnuo na organizacione aspekte i zahvalio organizatorima: “Ovo dešavanje ima zaista puno učesnika i sada je treća sezona u kojoj učestvuje Srbija. Izložba je spremljena u produkciji Piranskih dana arhitekture, i koprodukciji BINE i Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Zahvaljujem se celoj ekipi BINE koja već treću godinu daje izvanrednu podršku ovoj manifestaciji odlične arhitekture”.

Nagrada „Piranezi“ je prva stručna međunarodna arhitektonska nagrada koja se dodeljuje u Sloveniji i deo je međunarodne konferencije Piranski dani arhitekture (PDA). Prvi put je dodeljena 1989. godine Bogdanu Bogdanoviću za Spomen-park Dudik u Vukovaru, Hrvatska. Nazvana je po italijanskom umetniku i arhitekti iz 18. veka Đovaniju Batisti Piraneziju (1720–1778), čija porodica potiče iz Pirana.

Otvaranje izložbe Nagrada Piranesi
Otvaranje izložbe Nagrada Piranesi / foto: Vladimir Živojinović

Nagrade se dodeljuju najboljim realizovanim arhitektonskim projektima koji su nastali u poslednje dve godine na teritoriji država Srednje Evrope: Austrije, Češke, Grčke, Hrvatske, Italije, Mađarske, Slovačke i Slovenije. Od 2018. godine, ovoj listi zemalja pridružila se Srbija, 2019. Bosna i Hercegovina, a 2020. Crna Gora.

Projekte prikazane na izložbi „Piranezi“ biraju i nominuju nacionalni selektori navedenih zemalja krajem oktobra. Svaki selektor može da predloži po pet projekata.

Deo izložbe za Nagradu „Piranezi“ je i međunarodna studentska izložba na kojoj učestvuju arhitektonski fakulteti iz evropskih gradova Graca, Špitala, Beča, Banjaluke, Sarajeva, Splita, Zagreba, Soluna, Budimpešte, Peskare, Trsta, Podgorice, Bratislave, Ljubljane, Maribora, Beograda, Novog Sada i AA London – koji predstavljaju po dva projekta po izboru studentskih selektora.

Za Nagradu „Piranezi“ konkuriše 55 realizovanih arhitektonskih projekata i 38 studentskih projekata. Međunarodni žiri, koji čine predavači na godišnjoj konferenciji PDA, bira dobitnike Nagrade „Piranezi“, dva Počasna priznanja „Piranezi“ i jednog Počasnog priznanja „Piranezi“ za studente, a dodeljuje ih počasni sponzor konferencije PDA.

Nagrada „Piranezi“ dodeljuje se različitim projektima koji se razlikuju po veličini i programu, ali je fokus nagrade i dalje na odnosu savremene arhitekture prema prirodnom i kulturnom kontekstu.

17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2022
+381 11 26 24 858
bina.centar@gmail.com
office@bina.rs
www.bina.rs

Prethodni tekstMermer u svom punom sjaju
Sledeći tekstDOMOTEX 2023 se pokreće sa mnoštvom novih zanimljivosti