Osnovna podela modernih behaton ploča

Ako bi morali da vam predočimo lepotu modernog behatona, onda bi to najbolje bilo kroz podele.

PO VELIČINI

U zavisnosti od prostora na kome se koriste, behaton može biti malih dimenzija u vidu kamenih ploča veličine od nekoliko centimetara do nekoliko desetina centimetara. Sa druge strane nekada je za pokrivanje jednog kvadratnog metra potrebno i do 40 komada, a nekada i do 2.

PO NAMENI

Iako je behaton spoljašnja podna obloga, postoje i modeli koji se koriste za oblaganje stepenica, ivičnjaka, zidova, upravo zahvaljujući svojoj visoko dekorativnoj funkciji.

Postavka i polaganje behaton ploča
Postavka i polaganje behaton ploča

PO ZAVRŠNOJ OBRADI

Behaton može biti jednoslojan, bez završnog sloja i dvoslojan sa završnim slojem. Jednoslojni behaton površinski izgleda dosta grubo, bez ikakve šminke i sive je boje. Svi oni modeli koji poseduju završnu obradu dele se na:

  • Kvarc jednobojni, gde se kao obrada koristio kvarcni pesak. Ovakav behaton ne samo da se pojavljuje u 14 različitih boja, nego je i dosta otporniji na mraz i so, što nije slučaj sa jednoslojnim behaton kockama;
  • Kolormix, kao i prethodni modeli poseduje kvarc završni sloj. Nastaje posebnom tehnikom, kod koje se boja nanosi nejednako u raznim nijansama, što rezultira atraktivnim raznobojnim modelima;
  • Prani granit, kako i samo ime kaže, kao završni sloj ima prani granit nastao ispiranjem površinskog sloja. Kao rezultat dobijaju se luksuzne, moderne granit behaton kocke, različitih nijansi.

Veoma često zbog savršene obrade možete steći utisak da se radi o keramičkim pločicama, teracu ili nekim drugim materijalima.

ARHIBET doo / wet cast betonske ploče model Travertino
foto: ARHIBET doo / wet cast betonske ploče model Travertino

PO BOJI

Nadovezujući se na prethodnu podelu, jasno je da atraktivnost i dekorativnost modernog behatona leži upravo u različitim koloritima. Pored standardne sive, ako se odlučite za moderni behaton na raspolaganju će vam biti i bordo, zelena, braon, žuta, grafitno siva, mat i prelivne nijanse.

PO OBLIKU

Postoji veliki broj različitih modela. Dok se nekom dopadaju osmougaone ploče, drugima su zanimljive one u obliku cveta, rešetke, cokle, sunca, stopala…

ARHIBET doo / wet cast betonske ploče model Travertino
foto: ARHIBET doo / wet cast betonske ploče model Travertino

Kako bi se dobili najbolji mogući komadi, veliku ulogu imale su savremene mašine i automatizovani proces proizvodnje, poznatiji kao proizvodnja „na dugme“. Uz pomoć savremene tehnologije nema prostora za greške, a i kvalitet je ujednačeniji i sigurniji.

Pored mašina, nove behaton ploče nastale su zahvaljujući kvalitetnijem i modernijem repromaterijalu koji garantuje postojanost, otpornost i kvalitet.

Sve bi ovo bilo ništa da nije ljudi, arhitekata i njihove smelosti i slobode da predlažu, podstiču proizvođače da oplemene staru spoljašnju podlogu i da umesto betonskog sivila, unesu boje.

Sada kada pogledam sve ove modele, ostaje mi samo da zaključim da novi izgled našeg parkića i nije mogao biti drugačiji, do savršen.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar

Prethodni tekstIdeje za uređenje dvorišta – Reciklirana guma
Sledeći tekstMultiWhite – Baumit proizvod meseca!