Odabir dekora za kupatilo

Jedno od pitanja sa kojima se susrećemo pri uređenju kupatila jeste kako razbiti monotoniju i jednoličnost pločica, odnosno kako naglasiti neki deo i učiniti prostor unikatnim i zanimljivim. Rešenja koja nam se nameću su mnogobrojna i za svačiji ukus.

Količina dekora koji biste stavili u kupatilo zavisi od samih dimenzija kupatila. Za veće prostore možete koristiti sve vrste dekora dok je za male dovoljno istaći detalj samo na nekom delu. Takođe, ne treba preterivati sa upotrebom dekora. Treba imati na umu da ćete u kupatilu pored sanitarija i nameštaja imati i mnogo sitnica koje upotpunjuju sam prostor. Sve te stvari će postati detalj u kupatilu, pa ako prostor pretrpamo sa dekorima možemo dobiti kontra efekat odnosno vizuelni nesklad. Važno je naglasiti da se ne treba plašiti čiste i jednostavne forme kupatila.

Kod nas su dimenzije kupatila najčešće od 4m2 do 7 m2, sve što je veće od toga je za naše pojmove veliko kupatilo. Ono što gledamo po salonima keramike kao i fotografije po časopisima koje je napravila fabrika je uglavnom dosta veće od toga tako da se ne možemo striktno držati datog rešenja koje nam se svidi.

Pošto danas u mnogim salonima imate mogućnost da dobijete stručan savet od strane samog prodavca ili od arhitekte treba iskoristiti tu mogućnost. Iz dosadašnjeg iskustva se pokazalo da je najbolje naglasiti samo jedan deo kupatila koji je na vidnom mestu i koji je neopterećen drugim detaljima pa je pogodan za postavljanje dekora.

Takođe, može se napraviti kompozicija oko umivaonika i ogledala tako da se propusti samo jedan diskretan detalj koji će se uvek biti vidljiv a neće biti upadljiv.  Najčešće korišten stil dekorisanja je da se pojavljuje tamna boja na podu koja se prenosi na zid posle koje se postavlja prvo bordura a zatim svetlija nijansa iste boje.

Da bi dobili efekat dekora možemo koristiti dekor pločice koje se kupuju na komad, pločice sa teksturom, mozaike, pločice istih dimenzija ali različite boje, pločice potpuno drugačijeg formata i izgleda, lajsne, bordure ili prvobitne pločice sečene na razne dimenzije. Mogućnosti su mnogobrojne.

Komadne dekor pločice mogu biti jako zanimljive. Pojavljuju se u raznim dezenima, od raznih cvetova preko geometrijskih šara do ručno rađenih, čiji motivi mogu biti veoma različiti pa i prilično ekstravagantni. Po prelepim i nesvakidašnjim dekorativnim pločicama se posebno ističu italijanske fabrike koje zapošljavaju vrhunske i svetski priznate dizajnere i umetnike.

Tako na primer fabrika Bardelli proizvodi pločice široke palete boja i različitih klasičnih formata (10x10cm, 20x20cm, 10x40cm) čijom kombinacijom i slaganjem možete dobiti savršeno kupatilo. Fabrika Fap je među vodećim fabrikama po izradi dekora. Imaju divne palete boja, modernije formate ali takođe i klasične kao što je imitacija mermera.

Fabrika Mutina naginje ka industrijskom dizajnu. Kod njih preovlađuju mirni tonovi poput,bele,crne,sive, bež i braon. Za njih je svojstveno da po potrebi štampaju željenu sliku ili dekor na pločice. Jedina mana dekor pločica koje prate određenu kolekciju jeste da su uglavnom dosta skuplje od običnih.

Veoma efektna i često upotrebljavana tehnika za dekoraciju su mozaici. Zahvalni su za upotrebu jer im je polje primene široko a vizuelni efekti jedinstveni. Sa mozaikom mogu da se oblažu i zakrivljene površine, niše u zidu, može se seći po potrebi na razne dimenzije i od njega se mogu praviti razne šare, što je u prošlom broju detaljnije objašnjeno.

Jedan od najjednostavnijih ali i najefektnijih načina dekorisanja jeste sečenje postojećih pločica na određene dimenzije. Kod nas postoje firme koje rade uslužno sečenje keramike. Na ovaj način možete se igrati sa slogom pločica tako što bi na primer napravili traku koju biste provukli po zidu ili čak i po podu horizontalno ili vertikalno. Ako koristite kombinaciju dve boje, da vam pod i zid budu kontrastni, možete iskoristiti podnu pločicu za zid. Navika je da se dekor postavlja na zid ali to ne mora biti pravilo, posebno u toaletima gde nema puno praznog prostora na zidovima.

Zidove u kupatilu možete napraviti potpuno čistim a na podu napraviti nesvakidašnji dekor koristeći recimo mozaik ili sečene pločice što može da bude veoma efektno. Takođe je važno napomenuti i to da ne morate celo kupatilo oblagati keramikom. Delove koji nisu pod direktnim uticajem vlage možete obraditi nekom molerskom tehnikom ili čak tapetama. Ovo je takođe lepo rešenje a jedini dekor koji se tu pojavljuje su završni ukrasni elementi na pločicama koji su diskretan ali efektan detalj.

Pored svih gore navedenih mogućnosti, samo dekorisanje se može izvesti i sa različitim detaljima kupatilskog nameštaja i ogledalom koje može napraviti neverovatan efekat pošto vizuelni širi prostor. Ogledalo se može postaviti direktno na zid a može se i uramiti recimo starim ramom za slike u duborezu što doprinosi eleganciji i originalnosti kupatila.

Sve ove opcije su dobre i zanimljive, na vama je izaberete vašu, i ako se držite ovih malih pravila možete dobiti lepo i sa ukusom uređeno kupatilo.