Novo lice maloprodaje orijentalnih tepiha: dva mlada posetioca DOMOTEX-a i njihovi brendovi „On the Rugs“ i „The Knots“

Pripreme za DOMOTEX 2019 (od 11. do 14. januara) su uveliko u pripremi i sudeći po veliki broj do sada predatih prijava izlagača biće, itekako uspešan. Mnogi izlagači trenutno rade na finim detaljima svoje izložbe, željni da odu korak dalje u predstavljanju svojih proizvoda u januaru.

Glavna tema nadolazeće manifestacije DOMOTEKS 2019 je „STVORI I POVEŽI“ – hrabra izjava koja uzima u obzir trenutnu povezanost megatrenda. Povezivanje je važan aspekt podnih obloga u smislu da se podovi ujedinjuju, povezujući elemente dizajna sobe. Podovi i podopolaganje pružaju samu osnovu u sobi u kojima živimo i radimo. DOMOTEX ističe ovu činjenicu. Sama tema ovogidišnjeg Domotex-a smišljena je da bude globalna platforma gde se posetioci i izlagači mogu sastati i – kako kaže i sama tema – „STVORI I POVEŽI“, na kraju i pokrenu nove kooperativne poduhvate.

Među posetiocima koji redovno prisustvuju DOMOTEX-u kako bi bili u toku sa najnovijim trendovima i kako bi napravile nove kontakte su dva mlada dilera tepiha, Anna Vahdat i Katrin ten Eikelder. Obe su žene koje rade u tradicionalno muškoj profesiji i obe dolaze iz porodica koje su već dugo u trgovini tepisima. Svojim nalepnicama, rupicama i vezovima, oni su donoseći inovativnost i svežinu stvorili orijentalni poslovni tepih i uspešno otvorili novo tržište tamo gde ga ranije skoro nije ni bilo. Oba koriste Internet i društvene mreže mnogo više od većine tradicionalnih prodavaca tepiha, a obe su intuitivne u svojim izborima kolekcija. Nijedna nema veliki salon za izradu tepiha, već se više fokusiraju na pitanje kvaliteta, kao što su prirodni materijali, održivost, fer trgovinu i originalnost.

Domotex 2018

Svež i novi pristup iz Hamburga: „Na tepisima“

Za sve tačke koje imaju zajedničko, dve žene su izabrale veoma različite, individualne staze u životu. Anna Vahdat je odrasla oko tepiha i tepisona i razvila je uživanje u dizajnu enterijera veoma rano. Njen otac i ujak su iz Avganistana i imali su posao u kojem su prodavali orijentalni tepih iz Hamburgskog istorijskog skladišta Speicherstadt skoro 40 godina. Kao deca, ona i njene sestre su često igrale među tepisima u izložbenom salonu porodice. Kasnije, dok je bila na porodiljskom odsustvu, Ana je počela sakupljati sopstvenu kolekciju, da bi 2015. osnovala sopstvenu kolekciju pod nazivom „Na tepisima“. Iako je izbacila sopstvenu liniju, ona nije prestala da učestvuje u porodičnoj kompaniji. Štaviše, ona još uvek bira kolekciju i preporučuje i očevu firmu kada razgovara sa svojim kupcima. Kako kaže, jako ceni stručnost svoga oca i uvažava njegove savete za svoj posao: „Način prodaje moga oca i mene se drastično razlikuje, ali on ima sjajne instikte i razume i podržava put kojim sam krenula“.

Domotex 2018

Neobični komadi tepiha sa interesantnom tradicijom

Ono što je karakteristično za prodaju tepiha Anna Vahdat je što ona poziva potencijalne kupce da „pokušaju pre nego što kupe“ , dajući im da ponesu nekoliko tepiha sa sobom da bi videli kako bi ih uklopili sa postojećim dekorom. „Moja klijentela se kreće od dobrostojećih penzionisanih parova do mladih porodica i mladih blogera. Jedina stvar koju svi oni imaju zajedničko je duboko interesovanje za dizajn i kvalitetne enterijere. „Vahdat’s kolekcija nije ograničena na bilo koji stil, a opseg cena je sličan širokom. Na web sajtu „Rugs“ nalaze se marokanski berberski tepisi napravljeni od luksuzno mekih atlas ovaca, vuneni i reciklirani pamuk prikazani zajedno sa klasičnim avganistanskim tepisima sa tradicionalnim šarama, ravne tkane ćilimove u svežim bojama i dizajnu i izvrsni svileni tepisi koji sadrže složenu cvetnu ornamentaciju.

Glavna stvar je u tome da se uverim da imam stvarno dobre fotografije tepiha, koje se onda distribuiraju putem kanala poput Instagrama i Pinterest-a. Sledeći korak skoro uvek uključuje direktan kontakt. Korisnici mogu da vide tepihe i steknu osećaj za materijale u porodici izložbenog prostora, u odabranim dizajnerskim prodavnicama u Hamburgu, Kelnu i Berlinu, i na pop-up događajima koji pored prodaje podrazumevaju i degustaciju hrane, književne večeri i slušanje muzike.

Domotex 2018

The Knots – oznaka za mlade i urbane kupce

Katrin ten Eikelder je smislila ideju za svoju etiketu dok je bila u Njujorku, radila je kao menadžer za razvoj poslovanja nemačke modne kompanije. „U Njujorku sam videla orijentalne tepihe u modernim postavkama – prelepe ručno izrađene originale, takve vrste koje nisu više nije bile toliko popularne u Nemačkoj. Tako je sastavila plan da ponovo oživi ljubav prema orijentalnim tepisonima u Nemačkoj i odlazi u Berlin, gde je 2014. godine osnovala „The Knots“ „Moj otac je registrovani stručnjak za orijentalne tepisone i ja sam nastavila da koristim njegovu ekpertizu do današnjeg dana“, rekla je Eikeldera. On se bazirala na mlado i urbano tržište Nju Jorka i većinu svojih kupaca je upoznala jer, kako kaže, voli da zna gde njeni tepisi odlaze i u kakav ambijent će biti smešteni.

DOMOTEX je globalni skup sastanaka za celu industriju podnih obloga i manifestacija koja je istaknita u kalendaru događaja profesionalaca za podove širom sveta. Prodavci i distributeri širom sveta koriste ovaj događaj kako bi se upoznali sa segmentom proizvoda,
stručnjacima i proizvođačima, kako bi stvarali i održavali kontakte, saznaju novine i nastavljaju trendove i dobijaju inspiraciju za nove ideje oko sopstvenog biznisa.

http://www.domotex.de

DOMOTEX 2019
11-14 januara (petak-ponedeljak)
Hannover Exhibition Center, Hanover, Nemačka
www.domotex.de

Prethodni tekstProfesionalnost i iskustvo – KANE PARKETI
Sledeći tekstSamostojeće kade kao stil života – Diplon kupatila