Novi izgled poda u kuhinji

Nesumnjivo, pod u kuhinji mora da izdrži mnogo teškoća. U odnosu na dnevnu sobu, gde se uglavnom sedi na kauču, kuhinja je mesto gde se stoji, korača s vremena na vreme, ili sedi za stolom za ručavanje. Ovim opterećenjem može doći do pojave mrlja od vode, mrvica hrane, a u najgorem slučaju, mogu se desiti padovi raznoraznih predmeta.

Pločice su među klasičnim podnim oblogama u kuhinjama. U većini nemačkih kuhinja zastupljene su klasične bele keramičke pločice. Ovaj, veoma jednostavan dizajn nije za svačiji ukus. Ali, srećom, izbor pločica je mnogo veći. Možete se odlučiti, na primer, za šarene motive. U idealnom slučaju, izgled pločica treba da odgovara stilu kuhinje i stvori harmoničnu opštu sliku prostorije.

Drveni pod u kuhinji
Slika 2 – Drveni pod u kuhinji

Zašto su toliko omiljene pločice?

Glavni razlog je jer su veoma izdržljive i lake za čišćenje. Pločice se smatraju izuzetno robusnima – time se međutim, “igra na sigurno”, pa je preporučljivo obratiti pažnju na njihovo habanje. Što je veća cena pločica, to je obaćavajuća njihova dugovečnost. Pored toga, pločice treba glazirati kako bi bile otpornije. I slomljene pločice je potrebno zameniti. Još jedan plus ove podne obloge je u savršenoj ugradnji podnog grejanja.

Linoleum u kuhinji
Slika 3 – Linoleum u kuhinji

Jednako popularan pod u kuhinji kao što su to pločice je linoleum. Njegove prednosti su očigledne: on je jeftin, brz za instaliciju i jednostavan, ali i robustan i lak za održavanje.

PVC podne obloge

Prvo što vam pada na pameti pri spomenu PVC jeste materijal koji povezuje hemikalije i ima dosadan dizajn. Ali to je pogrešno razmišljanje. PVC podovi, poznati kao vinil podovi, napravljeni su uglavnom od kamene soli i nafte i prirodnih punioca poput krede i krečnjaka. Ne sadrže neprihvatljive plastifikatore, teške metale ili olovo. Što se tiče raznovrsnosti dizajna, izbor boja i struktura je izuzetno velik. Ako je vinil, na primer, penast, dobićete savršeni izgled poda.

Novi pod u kuhinji
Slika 4 – Novi pod u kuhinji